person_outline

  Recensie "Leiderschap in de praktijk" van Jeroen Schuiten

  leiderschapindepraktijk > Recensie -Leiderschap in de praktijk- van J... | LeiderschapOndergetekende las een aantal interviews van Jeroen Schuiten in Het Parool. Mooie en leerzame serie, reden om contact op te nemen met Schuiten. Ik vond namelijk dat de interviews een mooie basis vormden voor een bundel. Men speelde bij Het Parool ook met die gedachte, dus twee zielen, één gedachte. Synchroniciteit of ‘toeval’? Hoe dan ook: het boek is er.

  Spoom

  Ik hou van dit soort boekjes. Ze zijn toegankelijk, leerzaam en inspirerend. Voor op het nachtkastje, in de trein, bus of vliegtuig, bij de open haard of onder de parasol. Als Hospitality-man beschouw ik dit boekje als een spoom (volgens Wikipedia een tussengerecht om de maaltijd te laten zakken. Ingrediënten zijn vaak witte wijn en citrusvruchten. Het wordt koud opgediend. Een andere benaming voor spoom is 'boisson frappée'. Spoom – Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoom).

  Als recensent las ik het tussen het recenseren van aan aantal zware hoofdgerechten, waarvan 1 met met 528 pagina’s en een gewicht van 852 gram… Vandaar.

  Door geen standaardscript te hanteren, maar goed voorbereid een aantal persoonlijke vragen te stellen, ontstond er een mooi beeld van de geïnterviewden. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Doordat er geen sprake was van een standaard vragenlijst lukte het mij niet om alle geïnterviewden naast de meetlat ‘Nieuw leiderschap’ te leggen. In het Handvest Nieuw Leiderschap hebben meer dan 100 high potentials vastgelegd aan welke voorwaarden een bedrijf of organisatie (en de leiding daarvan) moet voldoen om talenten binnen te halen (en te houden). Zie onder aan deze column.

  Voor welke leider zou jij graag willen werken?

  Ik vond het interessant om te lezen wat de basis is geweest voor de visie en het handelen van de leiders die in het boek aan het woord komen.

  Het lijkt mij een belangwekkende test om een aantal high potentials, werkzoekenden en /of studenten het boek te laten lezen met in hun achterhoofd niet alleen het hierboven genoemde handvest, maar met name de vraag ‘Voor welke leider zou jij graag willen werken’.

  In het boek staan een aantal inspirerende tips en uitspraken. Hier komen alle actuele trends en ontwikkelingen aan de orde. Controle freak(s), vertrouwen, leiderschap, de baas zijn, Gedrag, “’Walk hour talk”, alfadieren, loslaten, regels, spreadsheetmanagers, Holocracy, voorbeeldgedrag, leiden is dienen, ego, passie, betrokkenheid, fysieke fitheid, energie, verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neerleggen, talent, respect, loslaten, tegenspraak, diversiteit in plaats van op managementvaardigheden (Lena Herder IKEA).

  Wie heeft uw manier van leidinggeven beïnvloed?

  Persoonlijk vond ik de reactie op de vraag ‘Wie heeft uw manier van leidinggeven beïnvloed’ door Symon Jansma van Travelbird een van de mooiste. Ben Verwaaijen , oud-topman van British Telecom en KPN is onze adviseur. Focus op 3 dingen is zijn advies;

  1. De juiste mensen om je heen, een stip op de horizon en een goede bedrijfscultuur. Dan komt de rest vanzelf.
  2. Verder focussen op leiderschap in plaats van op managementvaardigheden (Lena Herder IKEA):
  3. ‘Ik probeer niet de baas te zijn, een baas commandeert en vertelt je vooral dat je iets niet goed doet. Dat stimuleert niet’ (Harold Zwaal, boekhandel Schelteman).

  Tot slot: helaas lees ik weinig over MVO, duurzaamheid en Nieuwe Business Modellen en er wordt te weinig aandacht aan vrouwen besteed. Volgende bundel beter... Het boek inkijken of bestellen?

  De hoofdpunten van het Handvest Nieuw Leiderschap:

  1. Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen
  2. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle
  3. Leiders zijn ambitieus en innovatief in hun aanpak
  4. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen
  5. Leiders hanteren een brede opvatting over waarde creatie en werken vanuit een langetermijnperspectief
  6. Leiders beheersen zich in het verwerven van inkomen.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie -Leiderschap in de praktijk- van J... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.