person_outline

  Recensie "POLEPOSITION – Zelf aan het stuur in Hollands Kroon" – van Anja van der Horst, Arthur Cremers en Wim van Twuijver

  poleposition zelfsturing > Recensie -POLEPOSITION – Zelf aan het stu... | LeiderschapEen uur nadat ik het boek had ontvangen schreef ik op social media: ”als ik wat te vertellen had in een gemeente en niet bezig was met zelfsturing, dan ging ik vermomd naar verjaardagen”…

  Luchtfietserij?

  Veel managers, bestuurders en toezichthouders hebben de neiging om nieuw leiderschap, zelfsturing, UNBOSSen en / of Nieuw Organiseren af te doen met “Luchtfietserij”. Om het maar niet te hebben over zaken als Loslaten, Vertrouwen, Respect, en Transparantie. Jammer. Deze “Luchtfietserij” WERKT, bij de gemeente Hollands Kroon. Wat te denken van een ziekteverzuim-percentage van 3.1 %, een kostenbesparing van bijna 6.000.000 euro en een klanttevredenheid van 8,7. Niet “zo maar” de slimste gemeente van Nederland. Als daar aan mee (hebt ge)werkt, dan kan je toch niet anders dan trots zijn op je werkgever, het directieteam en je collega’s. Dan heb je op een verjaardag iets moois te vertellen.

  3 brillen

  Ik heb het boek met 3 verschillende brillen op gelezen. Als trendwatcher en aanjager nieuw leiderschap, als facilitymanager met interesse in professionele dienstverlening en huisvesting en – last but not least- als burger.

  WOW. Wat een fantastisch boek. Ik heb het met een glimlach, met veel plezier en gevoel voor (h)erkenning gelezen er werd er door geraakt. Op LinkedIn schreef ik “Voor 17.05 euro krijg je een onbetaalbaar boek”. Alle actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe economie, ICT, impact social media, wet-en regelgeving, politieke ontwikkelingen en zorg en welzijn komen aan de orde.

  Het is wel even wennen. Semco Style. Geen prikklok / aanwezigheids-administratie, geen verlofkaarten, geen personeelsdossier opbouwen, geen ontslagzaak  voor de  rechter, geen paraaf van je directe chef (die bestaat niet meer) op je kostendeclaratie. Daarvoor in de plaats VERTROUWEN, een van de kernwaarden naast lef, bevlogenheid, contact en respect.

  In het boek staan veel inspirerende voorbeelden van de wijze waarop de gemeente Hollands Kroon omgaat met regels. Stel je voor:75% van de regels uit het APV schrappen. Waar doe je het allemaal voor. De Gemeente Hollands Kroon doet het voor de klant. Die wil namelijk geen interventies(s), maar een vergunning, rollator, huisvesting etc.

  Talentmanagement

  Ik vond persoonlijk de “ontdekking” dat je medewerk(st)ers moet matchen  met 1 (of meer) soort(en) werk, te weten routinematig, projectmatig en improvisatie. Dan heb je het over talentmanagement. Hierdoor zet je mensen in hun kracht en gaan die dingen doen waar ze energie van krijgen. Dit doet mij denken aan een van de uitspraken van Eckhart Wintzen: “laat mensen die dingen doen waar ze goed in zijn en huur voor de taken waar ze minder goed in zijn iemand anders in”. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eckart_Wintzen).

  Van weerstand naar enthousiasme & passie. Het kan.

  DOEN!

  Tot slot: Ik sluit mij aan bij de eerste regel van de tien HK principes: DOEN!  
  Ga er mee aan de slag. (Nieuw Organiseren NU – of nooit…)

  Niet alleen beter voor de klant / burger, maar ook voor je medewerk(st)ers en leveranciers. U begrijpt het al. Van harte aanbevolen en dan niet alleen voor Burgemeesters & Wethouders, Raadsleden en leidinggevenden van en bij gemeenten, maar ook een must read voor deze doelgroep bij provincies en de landelijke overheid. De aanpak is overigens universeel toepasbaar. Het enige wat je in huis moet hebben is mensen met lef en een visie die hun vakgebied overstijgt. Bijkomend voordeel is dat je geen vermomming (meer) nodig hebt ;-) als je naar een verjaardag gaat...

  Het boek kunt  u bestellen via: www.boekenbestellen.nl

  Voor alle informatie over het boek, een interview of andere vormen van publiciteit kunt u contact opnemen met Heleen Cremers:0644460998 of via

  Tot slot: Meer over de gemeente Hollands Kroon: http://www.werkenbijhollandskroon.nl/de-stip-2018


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie -POLEPOSITION – Zelf aan het stu... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.