person_outline
 > Recensie “Samensturing – Organiseren va... | Leiderschap

  Recensie “Samensturing – Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid” van Rianca Evers-den Ouden

  Wil je als consultant, adviseur, zorgverlener en/of HRM businesspartner ECHT meters maken, stop dan geen tijd meer in deze recensie, maar bestel meteen het boek! Het zal je leven verrijken.

  Mensen die mij kennen weten dat ik een hospitalityman ben. In dat verband gebruik ik in mijn recensies en uitingen op social media vaak (vak)termen en uitdrukkingen als “amuse”, “het water loopt mij in de mond”, “***”, etc.

  U begrijpt het al “het water loopt mij in de mond”...

  Ik moest even denken aan de wereldberoemde chefkok Paul Bocuse. Als je kok bent en je hebt nog nooit van hem (of van Escoffier en Pellaprat) gehoord, dan heb je weinig interesse in je vak. Als bezig bent met P&O, Werving & Selectie, Detachering en HRM en je hebt nog nooit van Ken Blanchard, Jan Bommerez, Allard Droste, Jitske Kramer, Ben Kuiken, Frederic Laloux, Inge Nuijten, Jaap Peters, Matthieu Weggeman, Anke Siegers en van Simon Sinek gehoord, dan mag je jezelf geen “businesspartner” noemen.

  Deze mensen staan niet toevallig op de literatuurlijst van “Samensturing – Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid”. Met dit boek hoort Rianca Evers-den Ouden in dit rijtje thuis, omdat het naadloos aansluit bij de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en economie.

  In essentie: van hoofd naar hart, van denken naar voelen, van powerleaders naar servant leiders, van controle naar vertrouwen, van management naar (nieuw) leiderschap, van shareholders naar stakeholders en van Angelsaksisch naar Rijnlands denken.

  ENTHOUSIAST

  Waarom ben ik zo enthousiast over dit boek en de boeken van de mensen die ik hierboven noem?

  Ze hebben één ding gemeen, de mindset en visie van nieuwe leiders. Zie ook het Handvest nieuw leiderschap. (www.youngbilderbergconferentie.nl/handvest-nieuw-leiderschap.php)

  Nieuwe leiders zijn mensdenkers. Old skool managers zijn proces- en systeemdenkers, ze kijken naar bottomline. Nieuwe leiders kijken naar de horizon, die hebben de toekomst. Bij bedrijven en organisaties die dit begrijpen en ermee aan de slag zijn gegaan, staan de sollicitanten bij wijze van spreken op de stoep. Bij old skool bedrijven (in het algemeen en in het bijzonder in de bouw, installatietechniek en ICT) hebben ze de grootste moeite om vakmensen te vinden en te houden. Dat gaat natuurlijk ook op voor de sector Zorg & Welzijn.

  Als teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders zich eens zouden realiseren dat het tegenwoordig gaat om loslaten en vertrouwen, dan zou de wereld er snel anders en beter uitzien! Samensturing kan namelijk zorgen voor meer betrokkenheid, een hoge medewerkers- en cliënttevredenheid, een laag ziekteverzuim en een laag verloop.

  WAARSCHUWING

  Het is geen trucje, en je kunt het ook niet top down invoeren onder het mom van “minder managers”. Dan is het alleen window dressing en een mission impossible! Stakeholders hebben dat direct in de gaten. Het moet gaan om minder managen. Inderdaad, loslaten en vertrouwen…

  Dus niet met de directie, de RvB, de RvT zonder medewerkers en OR na een hei- of bossessie samensturing of Rijnlands werken old skool top down invoeren. Dat werkt niet! Als je dit boek er eens bij pakt, dan bespaar je heel veel tijd. Het is een praktisch boek, je kunt er zo mee aan de slag.

  Aan de orde komen onder anderen:

  • Waarom je veranderingen niet kunt invoeren
  • Het verschil tussen zelfsturing en samensturing
  • De impact van samensturing
  • Practice what you preach: de ultieme uitdaging voor leiders en veranderaars

  Alleen al door deze vier hoofdstukken (van de negen) en het prachtige voorwoord van Jan Bommerez is het boek zijn aankoopbedrag meer dan waard.

  Ik ben begonnen met de literatuurlijst. Daarna alle voorbeelden gelezen. Een feest van (h)erkenning. En er gaat nogal eens wat mis! Rianca Evers-den Ouden is “gepokt en gemazeld” in de zorgsector. Ik vind het ook uitermate geschikt voor andere sectoren. Het is een must read voor (hoog)leraren en studenten met professionele interesse voor verandering en bedrijfskunde in alle sectoren! Van harte aanbevolen dus!

  In a nutshell

  ***** (5 sterren) Mooi ontwerp, diepgang, actueel, inspirerend, leerzaam, praktisch handboek dat werkt, sluit aan bij de trends en ontwikkelingen.

  #leiderschap, #veranderen, #samensturing, #zorgsector, #VAKmensen, #loslaten, #vertrouwen, #transitie, #trendrede, #Rijnlands, #H.P.O., #bevlogenheid, #regels, #passie, #plezier, #maatwerk, #eigenaarschap.

  Tot slot

  Ik realiseer mij, dat een groot deel van deze column meer gaat over de trends en ontwikkelingen en de context dan over het boek zelf...

  Over gedeelde verantwoordelijkheid, je rol als partner, gelijkwaardigheid en wederkerigheid, bescheiden zijn de juiste mindset, een aantal praktijkvoorbeelden, de natuurlijke weg naar verandering en de kernprincipes scheef Rianca Evers-den Ouden zelf het volgende: https://bit.ly/2DXOwsd

  met dank aan Emmy Soplantila voorde eindredactie!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie “Samensturing – Organiseren va... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.