person_outline

  Recensie "Systemisch Leiderschap" van Bas de Kruyff

  systemischleiderschap > Recensie -Systemisch Leiderschap- van Bas d... | LeiderschapAl langere tijd neem ik me zelf steeds voor om me wat meer te verdiepen in systemisch werken. Zelf heb ik nog nooit een familieopstelling ervaren. Dat zou me vast veel opleveren. Al wel een paar keer met een organisatieopstelling gewerkt en daar altijd mooie resultaten van gezien die hebben geleid tot zeer waardevolle inzichten.

  Inspiratie

  Toen Bas de Kruyff me recent zijn boek ‘Systemisch Leiderschap’ kwam brengen met de volgende boodschap: ‘voor een inspirerend leider, en hopelijk zal dit jou ook inspireren’, was dat gelijk aanleiding om het te gaan lezen, want zoals de meesten van jullie wel weten, ben ik erg geïnteresseerd in leiderschap en hoe fijn als er dan een combinatie wordt aangeboden waardoor ik ook met systemisch werken aan de slag kan. En het heeft me zeker geïnspireerd! Dat gaat het jullie ook doen als je zijn boek gaat lezen. Daar ben ik van overtuigd.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Relevantie

  Ik vind het boek echt relevant voor mensen die met leiderschap bezig zijn. De kwaliteit van leidinggeven aan anderen hangt namelijk sterk samen met systemen. Ieder mens maakt namelijk deel uit van verschillende sociale systemen. Het 1e systeem is uiteraard je familie, met inbegrip van cultuur en religie, heeft dit systeem al enorm veel invloed op wie je bent en hoe je functioneert. Uitdagingen, knelpunten of problemen, zowel privé als op het werk, vinden vaak hun oorsprong in die geschiedenis. Ben jij vrij om je eigen weg te gaan? De systemische benadering kan jou en mij, ons allen, enorm helpen. Het resultaat wordt gegarandeerd: meer in je kracht, meer greep op je leven, meer helderheid!

  Structuur van het boek

  Bas neemt je via duidelijke hoofdstukken over:

  1. De leider en het systeem;
  2. De taak van de leider;
  3. De plek van de leider;
  4. De invloed van je herkomst;
  5. Overdracht: herhaling van zetten
  6. Voeding halen en brengen;
  7. Macht;
  8. Kracht en kwetsbaarheid;
  9. Door de tijd heen; en
  10. Karaktertrekken,

  mee in het proces hoe iedere leider van nu nog altijd wordt beïnvloed door zijn oorsprong en afstamming. Vroeg of laat komen veel leiders namelijk tot de ontdekking dat hun verzamelde management-vaardigheden slechts ten dele bepalen hoe effectief en succesvol je een bijdrage aan de organisatiedoelen levert. De overdracht (sterk hoofdstuk dat mij veel inzichten opleverde) vanuit het familiesysteem naar jouw leiderschapsstijl lijkt onvermijdelijk, totdat je begrijpt waarom die overdracht plaatsvindt. Het boek van Bas reikt kaders aan om mee te kunnen reflecteren op de dieper liggende patronen in jouw leiderschap. De wetten binnen het systeem laten zich als volgt omschrijven:

  1. Er is voor iedereen in het systeem een plek;
  2. Binnen het systeem geldt een zekere ordening;
  3. De wet van vereffening die stelt dat er een balans moet zijn tussen geven en nemen.

  Inzichten

  Hieronder een paar mooie inzichten die het mij door het lezen van het boek in ieder geval opleverde of een goede bevestiging waren van de door mij ingeslagen weg:

  • 1 eigenschap wordt in leiderschapsprofielen vrijwel altijd over het hoofd gezien; bewustzijn over dynamieken die kunnen ontstaan wanneer mensen met geheel eigen achtergronden met elkaar gaan samenwerken. Het is dit bewustzijn dat ervoor zorgt dat de symptomen die uit die dynamieken voortkomen, op de juiste laag kunnen worden aangepakt.
  • De taak die je aangeboden krijgt van jouw superieuren of een andere opdrachtgever, is vaak niet de taak die het meest bijdraagt aan het hogere doel. In plaats van deze taak op te pakken, zou je echt moeten bepalen welke taak het meest dienend is. Dat is de taak die op den duur het meest bijdraagt voor de organisatie en tegelijkertijd jouw zelf als leider niet uitput. Dat vraagt wel vaak van je dat je met oude patronen breekt, uit de verstikkende loyaliteit stapt en het aanvankelijk schuldgevoel verduurt dat die stap oproept.
  • Door je leven heen hebben wij allemaal krasjes op onze ziel opgelopen. Krasjes die er altijd zullen blijven en nog altijd bewust, maar vaker diep onbewust, sturend zijn in hoe jij als leider je beweegt in het organisatiesysteem. Tenzij je daar bewust van wordt, erkent wat er is gebeurd en er de juiste betekenis aan kunt geven. Dan kun je de invloed van je herkomst in proporties zien en bewuster kiezen hoe je met die invloed vandaag de dag om wilt gaan.
  • Waar overdracht in het spel is, zien we vaak dat we degene met wie we strijd of gedoe hebben, verwarren met iemand uit het verleden met wie we die oude strijd of dat oude gedoe nog niet opgelost of afgesloten hebben. En wanneer je de indruk krijgt dat er een oud spel tussen een kind en zijn ouders herhaald wordt, bijv. in de vorm van een ongezonde afhankelijkheid of juist een erg opstandige houding, stap daar dan uit en spreek elkaar op een volwassen en professionele manier aan.
  • Macht uit handen geven, maakt je kwetsbaar doordat je erop moet vertrouwen dat er met die gedelegeerde macht zorgvuldig wordt omgegaan. Aan de andere kant geeft het je de ruimte om te focussen op die zaken die werkelijk een beroep doen op jouw leiderschap. Een leider vandaag de dag oogst momenteel vooral bewondering wanneer hij naast zijn kracht ook zijn kwetsbaarheid durft te laten zien, zowel richting zijn groep als richting zijn eigen leidinggevende.
  • Hoe je als leider met je groep omgaat, is sterk afhankelijk van de fase waarin de groep zich bevindt. Als je goed weet aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase van de groep help je de groep een fase verder te komen. In hoofdstuk 9 van het boek zijn de diverse fasen helder omschreven aan de hand van het model van Tuckman (forming, storming, norming, performing).
  • In het laatste hoofdstuk wordt duidelijk dat een leider een van de vele radartjes is in het systeem. Jouw karakter neem je onbewust overal met je mee en is daarom ook terug te zien in jouw leiderschapsstijl. Een aantal eigenschappen in jouw karakter kunnen doorslaan en dan is er sprake van dwangmatig handelen. Aan de hand van een aantal karaktertrekken kun je in dit hoofdstuk ervaren waar mogelijk jouw dwangmatig handelen zit en hoe je dan weer van angst naar vertrouwen kan komen. Erg leerzaam!

  En uiteraard sluit het boek af met de stellingname dat wanneer je tegen symptomen aanloopt waarvan je met geen mogelijkheid snapt hoe die verholpen kunnen worden, dat het dan slim is om dit eens te laten opstellen. En Bas kan je daar altijd voor benaderen via . Zijn lijfspreuk inzake leiderschap: “Echt leiderschap vraagt naast een open door policy vooral om een open heart policy”. Je kan het niet treffender verwoorden als ‘volg je hart’ je vaak brengt bij je hogere doel en de droom die je graag wilt verwezenlijken. Daarmee maak je al snel het verschil!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Yvonne van Duuren > Recensie -Systemisch Leiderschap- van Bas d... | Leiderschap
  Geschreven door Yvonne van Duuren
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  basdekruyff's Profielfoto > Recensie -Systemisch Leiderschap- van Bas d... | Leiderschap
  basdekruyff antwoordt op het onderwerp: #861 5 jaren 7 maanden geleden
  Dank je Yvonne, ik voel me trots met zo'n lofzang!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.