person_outline

  Recensie 'The You of Leadership' van Twan van de Kerkhof

  TheYouOfLeadership > Recensie 'The You of Leadership' van Twan v... | LeiderschapTwan van de Kerkhof schreef een nieuw boek. Daarin vraagt hij aandacht voor twee trends. Tussen neus en lippen door maakt hij daarmee het immense en abstracte "Theory U" toegankelijk voor een breder publiek.

  Toen ik na lang twijfelen het boek kocht, vroeg ik me af of het boek iets nieuws toevoegt of dat de schrijver handig gebruik maakt van een hype. Theory U mag zich namelijk op een brede belangstelling verheugen in Nederland.

  Coaches, managers en wereldverbeteraars uit allerlei branches en sectoren werpen zich op dit fenomeen! Zo besteedden bijvoorbeeld de NOBCOde Baak en de Iona Stichting recent aandacht aan Theory U.

  Van de Kerkhof combineert twee hypes: leiderschap en Theory U. Deze onderwerpen hebben beide mijn belangstelling, dus wat ligt er meer voor de hand dan het boek snel te kopen. Toch twijfelde ik, want ik ken andere boeken van de schrijver die mij tegenvielen. Bovendien koop ik vaker veelbelovende (relatief dunne) boeken van 25 euro, die uiteindelijk tegenvallen!

  Twijfel alom. Eerst ging ik dus maar eens op zoek naar recensies. Ik vond er maar één. Lovend is George Begemann over het boek. Hij is echter een collega van de schrijver, dus dat voedde mijn twijfel alleen maar.

  Lezen van deze recensie is trouwens toch wel handig. Begemann plaatst namelijk het boek in de lijn van enkele andere publicaties over het onderwerp. Krijg je meteen een recente geschiedenis over het onderwerp.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ik heb nog meer dat me deed twijfelen over de aanschaf van “The YOU of Leadership”. Eerder las ik al boeken van Jaworski, Senge, Scharmer en Zajonc. Vooraanstaande schrijvers uit ‘de presencing beweging’. Na het lezen van deze werken kampte ik met twee oordelen.

  Het positieve oordeel: tijd en aandacht voor diepere lagen (presencing) dan we in eerste instantie met hoofd en hart waarnemen. Dat vind ik een erg sympathiek streven! Een negatief oordeel: een voor de hand liggende en abstracte filosofie die door veel gelovigen omarmd wordt. Ik heb de indruk dat weinig mensen de boodschap echt begrijpen en toepassen! Er is meer hallelujah dan worsteling in publieke uitingen ...

  Allerlei argumenten dus om het boek niet aan te schaffen. Van Malcolm Gladwell leerde ik dat het geen kwaad kan het tegenovergestelde van de eerste impuls te onderzoeken. Dit om te voorkomen dat mensen met een beroep op hun intuitie onverstandige beslissingen nemen. Ik kocht het dus toch. Er zat niets anders op.

  Ik ben niet teleurgesteld. Twan van de Kerkhof maakt ‘Theory U’ namelijk toegankelijk voor leidinggevenden en hun professioneel begeleiders. Handig. Ik denk dat het boek alleen al daarom in een grote behoefte zal voorzien.

  Van de Kerkhof vereenvoudigt de complexiteit van Theory U tot drie fases: met een frisse blik kijken, innerlijk waarnemen èn vooruit kijken! Hij neemt de lezer mee door deze drie fases (drie delen van het boek) en illustreert ze met allerlei inspirerende voorbeelden.

  Leidinggevenden kunnen nu beter weten wat ze te doen hebben als ze met aandacht voor zichzelf, de omgeving (maatschappij en wereld) èn de anderen in hun omgeving verantwoordelijk willen handelen.

  Tot slot heb ik nog wel twee punten van kritiek. Van de Kerkhof voegt met zijn boek inhoudelijk niets toe aan ‘presencing’. Wie eerder over dat onderwerp gelezen heeft, hoeft niets nieuws te verwachten. Ook is hij tamelijk conventioneel als hij over leiderschap schrijft. In zijn boek is het niet meer dan een synoniem voor succesvol (top-)management.

  Met name dat laatste punt vind ik een essentieel tekort. Modern leiderschap is wat mij betreft meer dan ‘succesvol (top-)management’. Op een andere plek spreek ik van ‘gedeeld’ of ‘horizontaal leiderschap’

  Van de Kerkhof concretiseert Theory U. Dat vind ik de waarde van het boek. Het is een aanrader voor leidinggevenden en hun professioneel begeleiders. Een kniesoor die hem dan nog verwijt dat hij handig gebruik maakt van een hype en aan de oppervlakte blijft

   

  Aanbevolen:

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Kees Izelaar > Recensie 'The You of Leadership' van Twan v... | Leiderschap
  Geschreven door Kees Izelaar
  Blogger
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.