person_outline

  Recensie "Zo ben ik nou eenmaal!" van Willem van der Does

  zobeniknueenmaal > Recensie -Zo ben ik nou eenmaal!- van Wille... | LeiderschapZo ben ik nou eenmaal! – Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, met tekeningen van Peter van Straaten, door Willem van der Does

  Boeken hoeven niet groot of dik te wezen om uiterst effectief te zijn. Zo ben ik nou eenmaal! is zo'n boek. Bij het eerste hoofdstuk al, de narcistische persoonlijkheid (ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid), kwamen beelden van Berlusconi, Strauss Kahn en – ja inderdaad – vroegere bazen en andere aanverwanten naar boven. Trekjes van mijzelf en naasten trof ik ook aan. Ik vertel natuurlijk niet welke. Zo ben ik nu eenmaal.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zo ben ik nou eenmaal! is een heerlijk boek om te lezen of je nou last of geen last hebt van lastpakken, angsthazen of buitenbeentjes in je werk of privé. Het geeft kort, effectief en op een luchtige relativerende manier weer welke persoonlijkheidstypes er bestaan en waar zij zoal in jouw omgeving circuleren. En nog veel beter: hoe je er mee om kan gaan.

  Ik heb er met twee invalshoeken naar gekeken. De eerste was een terugblik naar mijn bazen en collega's. Opeens werden lastige, vreemde, bijzondere en ook leuke manifestaties van voormalige bazen en collega's helder voor mij. Daar stond opeens die narcistische baas en die superverlegen sollicitant beschreven. Of die vreselijk afhankelijke slachtofferige medewerker. En ook die combinatie van egoïstisch en dwangmatig en dat daar een naam voor was! (antisociale persoonlijkheid, waarvan ik altijd vermoed had dat dit zo was en nou stond het daar echt!). Het is wel jammer dat ik de tips die beschreven staan niet veel eerder wist, zodat ik ze toen had kunnen toepassen. Had mij veel stress en gevoelens van onmacht gescheeld.

  De tweede invalshoek was met een blik naar de toekomst. De kreet "zo ben ik nou eenmaal" suggereert dat er niets meer aan te doen valt. Het zegt "ik ga niet veranderen, leer ermee leven". Het suggereert ook dat jij je (altijd) dient te voegen in de eigenaardigheden van de ander. Zo extreem ligt het niet. Mijn waarneming is, dat mensen in stress pieken in persoonlijkheidseigenaardigheden krijgen. Bepaalde persoonlijkheidskenmerken komen sterker misschien zelfs extremer naar voren. Wanneer de stress zakt, worden de verschijningsvormen ook milder.

  Het "je voegen" hangt af van wat je gedaan wilt krijgen van iemand die een bepaalde persoonlijkheid heeft. In mijn onderhandelingstrainingen geef ik aan dat, als je wat gedaan wilt krijgen, het zeker goed is om je te richten naar de communicatie & persoonlijkheidsstijl van de ander. Dat kan betekenen vleien, ego-poetsen, geruststellen van – en zeker inleven in – de ander. Als je niets gedaan wilt krijgen, weet dan waar je grenzen liggen en geef aan wanneer die bereikt zijn.

  Wat leiderschap betreft ben ik van mening dat een leidinggevende om werkelijk effectief èn dienend te zijn, inzicht moet hebben in zijn of haar persoonlijkheid en leiderschapsstijl. Dit boek is één van de hulpmiddelen om facetten van de eigen persoonlijkheid te herkennen. In dit opzicht is het zeker ook een aanrader.

  Een eerlijke waarschuwing is op z'n plaats: je zal nooit meer naar je omgeving kunnen kijken zonder te denken in welke categorie die baas, collega, sollicitant, klant, familie, vriend, of vriendin valt.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Madjori Veldema > Recensie -Zo ben ik nou eenmaal!- van Wille... | Leiderschap
  Geschreven door Madjori Veldema
  Blogger
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.