person_outline

  Recensie: "Zicht op verbindend leiderschap" van Dick Rochât

  zichtopverbindendleiderschap > Recensie: -Zicht op verbindend leiderschap-... | LeiderschapDick Rochât heeft voor zijn essay, zoals hij dit boek zelf noemt, een thema gekozen dat helemaal bij deze tijd past. Zijn doel is om je te inspireren op een andere manier naar leiderschap te kijken, geraakt te worden, zelf betekenis te geven aan (verbindend) leiderschap en er in de praktijk mee aan de slag te gaan. De (persoonlijke) voorbeelden die hij in dit essay geeft spreken tot de verbeelding en maken dat dit precies is wat er gebeurt.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Verbindend leiderschap

  Het gaat bij deze vorm van leiderschap niet over winnen en macht, maar over volgen en verbinden. De verbinding maken tussen bovenstroom en onderstroom, oftewel de hoofd-hart-verbinding zoals Dick Rochât het omschrijft. Dit begint met de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap en het zorgen voor een sterke en flexibele verbinding tussen je hoofd en je hart. Andere punten die hij hierbij noemt zijn: mens zijn in je leiderschap, leiden vanuit verbinden; people, planet, profit en zorgen voor je nalatenschap: hoe wil je herinnerd worden.

  Kernmodel

  Dick Rochât geeft verbindend leiderschap weer in een kernmodel. In dit model vormt het verbinden van de bovenstroom en onderstroom de basis. Hier zijn verschillende leiderschapsthema’s aan gekoppeld; strategievierluik, persoonlijk leiderschap, radar en stuwkracht, talenten en capaciteiten, impact en verbetering en cultuur. Leiderschap draagt zorg voor de verbinding en balanceert dynamisch tussen de zes thema’s. Elk thema wordt verder uitgewerkt en toegelicht met behulp van verschillende bestaande modellen, instrumenten en voorbeelden uit de praktijk. De kernvragen die gesteld worden bij elk thema, zetten je meteen aan het denken en nodigen uit tot reflectie op je eigen situatie en leiderschap. In het essay worden ook de verschillende drijfveren (Spiral Dynamics) met de bijbehorende kenmerken besproken.

  Diversiteit

  Wat opvalt aan dit boek is de diversiteit. Dit geldt zowel voor de vorm waarin de stof wordt aangereikt als de voorbeelden, modellen en instrumenten die worden beschreven. Afhankelijk van je achtergrond, kennis en ervaring zullen bepaalde onderdelen herkenbaar zijn. De vraagstelling werkt verdiepend, de voorbeelden verrijkend en de instrumenten en modellen maken het heel inzichtelijk en praktisch. De diversiteit maakt ook dat het niet noodzakelijk is om het boek van voor naar achter te lezen. De inhoud nodigt eerder uit om een thema uit te kiezen voor jezelf, je afdeling en/of organisatie, hiermee aan de slag te gaan en vervolgens hier op verder te bouwen. Tevens maakt het lezen van het essay me nieuwsgierig naar de manier waarop Dick Rochât aan de slag gaat in organisaties.

  Verbindend leiderschap begint bij jezelf. Dick Rochât toont door de wijze waarop hij dit essay heeft geschreven en de persoonlijke voorbeelden die hij noemt aan dat hij dit zelf in de praktijk brengt. Dit maakt zijn verhaal geloofwaardig en inspirerend.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Marieke Dekkers > Recensie: -Zicht op verbindend leiderschap-... | Leiderschap
  Geschreven door Marieke Dekkers
  Blogger
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.