person_outline

  Dienend Koningschap en waarom verbinden Rutte en Samsom niet lukt

  dienendkoningsschapenverbinding > Dienend Koningschap en waarom verbinden Rut... | LeiderschapMet veel verwondering en bewondering heb ik de troonwisseling op de tv gevolgd. Ontroering was er op die momenten dat Willem Alexander zijn dankbaarheid naar zijn moeder uitte, zijn gezin en richting Ali B na de woorden "Een echte Koning? Die kun je ook herkennen zonder kroon. Een echte Koning? Dat bent u gewoon". Ik heb op die dag meer verbinding en verbroedering gezien dan de politiek de afgelopen jaren bij elkaar heeft kunnen bewerkstelligen. Wat is de x-factor van Willem Alexander? Waarom lukt het Willem Alexander wel en Rutte en Samson niet? Is onze nieuwe koning het symbool van dienend leiderschap zoals Lerende Leiders bedoeld?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Een paar dagen later lag ik op de pijnbank bij mijn fysiotherapeut en op die momenten dat ik normaal kon ademen ging ik het gesprek over mijn mijmeringen aan. Volgens mijn fysio zit het verschil in de regeringsvorm en constitutionele verhoudingen. Rutte en Samson zijn gekozen door het volk en dragen de ministeriële verantwoordelijkheid terwijl de monarch onschendbaar is en beperkte macht heeft. Hierdoor zijn ze minder vrij in houding en gedrag dan de koning omdat ze meerdere belangen moeten dienen. Dit was voor mij geen bevredigend antwoord op het effect van de houding van onze nieuwe koning die dag. Willem Alexander was bij geboorte koning en heeft zijn positie omarmd terwijl veel andere zouden bedanken voor het verlies aan vrijheid en anonimiteit. Misschien zit het antwoord in de houding en persoonlijkheid.

  Verbinden en verbroederen lijkt dus niet voort te komen uit macht maar vanuit 'wie je bent' of zoals Ali B zo mooi benoemd 'dat bent u gewoon'. Andere woorden van Ali B waren 'Een echte Koning, die stelt zich zelf kwetsbaar op'. Is kwetsbaarheid de x-factor van Willem Alexander? Wat mij betreft wel. Hij uit vanuit zijn hart zijn dankbaarheid richting zijn moeder en benoemd de interne spanningen die hij bij haar zag maar zij niet toonde naar de bevolking. Wellicht, met invloed van Maxima, is hij op zoek gegaan naar een andere vorm om hiermee om te gaan. We kennen de beelden van Maxima in haar beginperiode waarin ze vanuit haar kwetsbaarheid benoemde dat de publieke rol haar zwaar viel en 'hij is een beetje dom'. De deur naar het tonen van meer kwetsbaarheid was geopend en dit hoor je terug in zijn toespraak naar de bevolking.

  Ok, op de eerste vraag is nu een antwoord maar waarom lukt het verbinden en verbroederen hem wel die dag en de politiek niet? Wat mij betreft wist hij in zijn toespraak precies de 'vinger op de zere plek te leggen' door de woorden 'Ik treed aan in een periode dat velen in het Koninkrijk zich kwetsbaar en onzeker voelen. Kwetsbaar in hun werk of in hun gezondheid. Onzeker over hun inkomen of over hun leefomgeving.' Met die woorden wist hij vanuit aanwezigheid precies te benoemen wat er bij de mensen speelt en raakt hij hen in hun zorg en hart. Zonder vervolgens vanuit eigen belang standpunten of partijprogramma's te verkopen zoals we bij veel politieke leiders zien. Verbinden doe je, zoals Covey ook benoemd, door eerste te begrijpen en dan pas begrepen worden.'

  Maar is Willem Alexander het symbool van dienend leiderschap zoals hij in zijn toespraak benoemd en de Lerende Leiders bedoeld? Wat mij betreft wel. De sleutel zit in zijn woorden in de troonrede: 'Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen.
  Met trots zal ik het Koninkrijk vertegenwoordigen en helpen nieuwe kansen te ontdekken. Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet. Zo kan ik als Koning het wederkerig vertrouwen tussen burgers en hun overheid verstevigen, de democratie onderhouden en het algemeen belang dienen.'
  De houding en persoonlijkheid van Willem Alexander vanuit kwetsbaarheid inspireert en is authentiek. Maar vooral belangeloos. Vanuit een sterk ego heeft hij zijn rol omarmd en wil hij het algemeen belang dienen zonder eigen belangen te laten prevaleren zoals we bij zwakke ego's zien.

  Na deze mijmering was de sessie bij de fysio afgelopen en als een 'boer met kiespijn' bedankt ik hem voor de martelgang. Hij benoemde dat ik hem na een paar dagen dankbaar zou zijn. En inderdaad de pijnpunten waren een stuk afgenomen. Tja, ook een fysiotherapeut is dienend maar dan in een andere vorm.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Miriam Besseling > Dienend Koningschap en waarom verbinden Rut... | Leiderschap
  Geschreven door Miriam Besseling
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.