person_outline

  Stop met beter management, investeer in zelfsturing

  dan-pink-zelfsturing > Stop met beter management, investeer in zel... | LeiderschapOnlangs kwam ik op de Ted.com terecht en bekeek ik een lezing van D. Pink. Ik kwam op deze website terecht omdat ik op zoek was naar informatie en filmpjes over motiverend leiderschap. Op ted.com kwam ik dus de video tegen van D. Pink. Ik was zeer aangenaam verrast en hij heeft er een nieuwe fan bij, ik dus. Onder het artikel is het filmpje opgenomen.

  Wedergeboorte van zelfsturing

  Zoals dat dan gaat, probeer je meer informatie op te zoeken over de spreker, en zo kwam ik op een citaat van hem: " Dit tijdperk vraagt niet om beter management, het vraagt om de wedergeboorte van zelfsturing." Deze uitspraak kwam rechtstreeks mijn hart binnen. Ik geloof en ben overtuigd dat veel oplossingen van huidige managementvraagstukken ligt op het terrein van stimulatie van zelfsturing. Ik merk in mijn werk, dat veel mensen deze vaardigheid weer opnieuw moeten oppakken en ik denk dat management daar over gaat.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zelfsturing

  Wat is zelfsturing? Bij zelfsturing gaat het erom dat je zelf aan het stuur zit, je bepaalt zelf hoe je zaken wilt realiseren. Of zoals D. Pink het omschrijft: Zelfsturing is ´de diepe wens die in ieder mens aanwezig is om zijn eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creëren en bij te dragen aan zinvolle zaken´. Zelfsturing is een essentieel element om het beste uit de mens te halen. Om een medewerker optimaal te laten presteren is een zekere mate van ruimte nodig waardoor de drijvende kracht van de mens wordt gemobiliseerd. Natuurlijk kan zelfsturing alleen bestaan binnen de context van de doelen en waarden van de organisatie. Als de zelfsturing zorgt voor onvoldoende of onjuiste resultaten, dan zijn wij ook niet goed bezig.

  Management van zelfsturing

  Daar ligt dan ook volgens mij nog een behoorlijke uitdaging. Wat moeten managers doen om zelfsturing te entameren en ook nog zorgen dat de juiste resultaten worden gerealiseerd? Managers moet richting geven, ruimte bieden en resultaten vragen. Dat is wat anders dan controleren. De taak van de manager ligt veel meer op het faciliteren van de medewerker zodat hij/zij goede resultaten boekt, dan het controleren hoe het tijdens de uitvoering van de taak gaat.

  Motiverend Leiderschap

  Wij spreken dus over motiverend leiderschap. Een manager in 2012 dient motiverende kwaliteiten te bezitten. Motiverende kwaliteiten zijn: stimuleren, luisteren, meedenken, sturen op de ontwikkeling van de medewerker, etc. Een manager anno 2012 dient tijd te investeren om zelfsturing bij zijn/haar medewerker te entameren. Dat is het werk van de manager anno 2012.

  Terug naar het filmpje

  Ik begon dit artikel met het filmpje van D. Pink. Eén van mijn eyeopeners in dit filmpje was het feit dat mensen niet harder werken door het vooruitzicht van een bonus, maar dat zij harder werken als het werk kan voldoen aan drie criteria: autonomie, meesterschap en zingeving. Ik denk dat de manager daar zijn tijd in moet steken.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Guido de Valk > Stop met beter management, investeer in zel... | Leiderschap
  Geschreven door Guido de Valk
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.