person_outline

  Helend vermogen en hoe geweldloos communiceren mij daarbij helpt

  JumpHeart > Helend vermogen en hoe geweldloos communice... | Leiderschap

  Het is geen gemakkelijk begrip om over te schrijven, helend vermogen. Van de 10 elementen die dienend leiderschap karakteriseren is dit begrip voor mij persoonlijk het moeilijkst uit te leggen en toe te passen in het dagelijks leven en in mijn werk.

  Toch is er een gedachtegoed dat mij dagelijks helpt om zelf in balans te blijven en mijn innerlijke harmonie te bewaren en dat is Geweldloze Communicatie dat uitgaat van de overtuiging dat we in wezen niets liever willen dan vol mededogen geven en ontvangen. Door zelf zoveel mogelijk in balans en in harmonie te zijn, kan ik anderen helpen om hun helend vermogen aan te spreken. Marshall Rosenberg, de grondlegger van het gedachtegoed omschrijft het heel treffend:

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  "Wat ik in mijn leven wil, is mededogen,
  Een stroom van wederzijds geven
  Die opwelt vanuit het hart."

  Ik werd 3 jaar geleden geraakt door het boek van Marshall Rosenberg en het boek heeft mijn communicatie met mijzelf en anderen fundamenteel veranderd. Net als Rosenberg ben ik mateloos gefascineerd door de rol en invloed van taal.- en woordgebruik van mensen en tussen mensen. Hoewel we onze wijze van communiceren vaak niet als gewelddadig ervaren, zijn onze woorden vaak kwetsend en pijnlijk voor anderen of voor onszelf.

  Geweldloos communiceren kun je leren, waardoor je in de relatie met anderen je natuurlijk mededogen kunt laten opbloeien. Dat is voor mij het aanspreken van helend vermogen. Bij mezelf maar ook bij anderen.

  Maar hoe doe je dat dan? Als je wilt komen tot hart-tot-hart communicatie, is het belangrijk je bewustzijn te richten op vijf gebieden, die ook wel de vijf elementen van het Geweldloze Communicatiemodel genoemd worden:

  1. waarneming

  2. gevoelens

  3. behoeften

  4. verzoek

  5. mededogen

  Bij waarnemen richt je je aandacht op wat er feitelijk in een situatie gebeurt; wat neem je waar van wat de ander zegt en doet? Vervolgens verwoord je de gevoelens die deze waarneming bij jou stimuleert; voel je je gekwetst, bang, blij? En ten derde verwoord je de behoeften die met deze gevoelens verbonden zijn. Bij de laatste twee elementen richt je je op wat je wilt van de ander op een mededogende manier.

  Het is voor mij dagelijks nog steeds een oefening om op deze manier te communiceren. Er zijn namelijk heel veel communicatiestrategieën die mededogen blokkeren maar die ons wel aangeleerd zijn. Al die strategieën zijn geworteld in denkbeelden over de menselijke natuur die al eeuwenlang bestaan. Deze denkbeelden benadrukken onze aangeboren slechtheid en gebreken en de noodzaak van een opvoeding om onze aangeboren onwenselijke natuur te leren beheersen.

  Voorbeelden van communicatiestrategieën die beschadigend kunnen zijn voor mensen is communicatie die veroordelend is (zij is lui), of die de verantwoordelijkheid van ons eigen handelen ontkent (ik moet je schorsen voor deze overtreding, want zo zijn de regels). Ook het uiten van onze verlangens als eisen blokkeert mededogen. De opvatting dat bepaalde handelingen een beloning verdienen en andere straf blokkeert ook mededogen.

  Het voert in deze blog te ver om dieper in te gaan op het gedachtegoed van geweldloos communiceren. Voor wie meer informatie wil, kan ik het boek “Geweldloze Communicatie, ontwapenend en doeltreffend” van Marshall Rosenberg aanraden.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Bianca den Outer > Helend vermogen en hoe geweldloos communice... | Leiderschap
  Geschreven door Bianca den Outer
  Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  ruud's Profielfoto > Helend vermogen en hoe geweldloos communice... | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #350 7 jaren 10 maanden geleden
  Bianca,

  wat een mooie en waardevolle bijdrage heb je gedaan met dit artikel. Mooie link met helend vermogen!
  Zeer herkenbaar dat ondanks dat er geen slechte bedoelingen met hetgeen we zeggen zijn, dit soms op de ander wel eens als 'gewelddadig' ervaren kan worden (lees uitgelegd kan worden). Goed om dit te beseffen en hier eens stil bij te staan, goed ook om als dit gebeurd dit te adresseren: in het hier en nu.

  Mooi, ga hier zeker mezelf wat meer in verdiepen!
  bedankt,

  m.vr.gr.
  Ruud.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.