person_outline
Waarschuwing
 • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 568 niet laden

  Managers verhogen urgentie, leiders verlagen angst

  urgentie-angst > Managers verhogen urgentie, leiders verlage... | LeiderschapStap 1 van traditioneel verandermanagement volgens John Kotter: creëer een gevoel van urgentie. Waarom is die stap zo belangrijk? Simpel gezegd, omdat mensen een natuurlijke angst hebben voor verandering. Totdat urgentie het wint van angst, verandert er niets.

  De traditionele managementaanpak in de strijd tussen deze twee krachten is het verhogen van urgentie. Hoe banger de medewerker, hoe hoger het urgentie-vuurtje dient te worden opgestookt. Leiders kiezen ervoor om de angst te verlagen. Hoe zit dat?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  De behoeftepiramide van Maslov leert ons dat eerst lagere behoeften moeten zijn gerealiseerd, voordat hogere kunnen worden ingevuld. Het eerste niveau bestaat uit lichamelijke behoeften. Niveau twee bestaat uit de behoefte aan veiligheid en zekerheid. Die basale behoefte staat op gespannen voet met verandering. Verandering geeft onzekerheid, altijd. Angst voor verandering is dan ook iets volkomen natuurlijks.

  Leiders bieden mensen een andere vorm van veiligheid en zekerheid, als alternatief voor alles bij het oude houden. Die andere vorm bestaat uit het geven van vertrouwen aan de werkvloer.

  Wanneer je als ouder niet het vertrouwen hebt dat je kind ooit zal leren lopen, zal je het blijven dragen. Zolang je niet de ruimte biedt aan je kind om te vallen (een fout te maken), leert het nooit lopen (nieuw gedrag), maar blijft het kruipen (oud gedrag). Bovendien ben jij veroordeeld tot het blijven dragen van je kind!

  Zonder het vertrouwen dat medewerkers zelf het best kunnen bepalen hoe ze hun werk uitvoeren en de veiligheid om fouten te maken en daarvan te leren, zal de angst voor verandering in stand blijven.

  Een manager die geen vertrouwen durft te geven en veiligheid biedt als er fouten worden gemaakt, is dus gedoemd de urgentie op te krikken als er iets veranderd moet worden. En dat is nu eenmaal het lot van iedere manager; er moet voortdurend iets veranderd worden.

  Is dat moeilijk als manager? Natuurlijk! Om precies dezelfde reden: je morrelt aan je eigen behoefte aan veiligheid en zekerheid. Als je mensbeeld onvoldoende zekerheid biedt om je mensen vertrouwen te geven, zal je eigen angst het winnen van het urgentiebesef. Dat is ook de reden waarom iets dat rationeel zo eenvoudig te begrijpen is (natuurlijk blijf je je kind niet eeuwig ronddragen) voor veel managers zo moeilijk is om in de praktijk te brengen (vertrouwen is goed, controleren is beter).

  Voor welke aanpak kies jij? Durf jij je medewerkers vertrouwen te schenken en zo hun angst te verlagen, of ga je voor hoge urgentie? Een andere keus is er niet, tenzij je tevreden bent met de status quo natuurlijk.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Managers verhogen urgentie, leiders verlage... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1486 3 jaren 9 maanden geleden
  twitter's Profielfoto > Managers verhogen urgentie, leiders verlage... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1476 3 jaren 10 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.