person_outline

De 'brood en spelen' in organisaties

broodspelen > De 'brood en spelen' in organisaties | LeiderschapDe machthebbers in Rome gebruikten 'brood en spelen' om de arme bevolking rustig te houden. Er werd gratis graan uitgedeeld en later werden er dure gladiatorspelen in de arena's georganiseerd.

Managementmeeting

Aan zo'n duur spektakel moest ik denken toen ik aanwezig was bij een speciale bijeenkomst voor de 'upperclass' van de organisatie. Deze upperclass bestaat dan wel niet uit arme burgers zoals bij de Romeinen, maar het zijn wel de mensen die aan de macht van de bestuurder/directeur kunnen morrelen.

Dure spreker

Er waren dure gezaghebbende sprekers uitgenodigd, er werd voor eten en drinken gezorgd, er heerste een aimabele sfeer. Het doel van deze bijeenkomst, tenminste het doel dat op de uitnodiging stond, was: "Samen richting dezelfde toekomst"... of woorden van die strekking.

50 dia's

Eén spreker vertelde enthousiast over vertrouwen als basis van een innovatieve cultuur. Ik denk dat hij werd betaald voor elke keer dat hij het woord vertrouwen in combinatie met de naam van de directeur gebruikte. De andere spreker werd volgens mij per dia betaald: in no-time slingerde hij 50 prachtige dia's met toekomstige trends en innovaties de zaal in. Op het laatst nog even iets leuks met interactie tussen directie en genodigden, wat exclusieve hapjes en drankjes, en dat waren de 'brood en spelen' van dit kwartaal.

In gesprek?

Met geen woord is er gesproken over hoe we deze gezamenlijke richting kunnen vormgeven. Niemand is gevraagd hoe hij of zij over dit doel dacht. Ik heb niets gehoord over moeilijkheden, beperkende maatregelen, onduidelijke richtlijnen en onmogelijke verwachtingen vanuit de praktijk. Er zijn echt geen acties benoemd, laat staan belegd. Het 'volk' was tevreden.

Commissie als zijspoormaatregel

De volgende dag gaat iedereen gewoon weer aan het werk. Misschien dat je nog wat last hebt van je lijf, omdat je net iets te veel hebt gegeten en gedronken die vorige avond, maar verder is het 'business as usual'. Het kan zijn dat er nog een apenkop is die naar aanleiding van deze avond een geweldig idee heeft opgedaan. Ook daar hebben de huidige machthebbers een antwoord op: inkapselen en controleren. Ofwel, deze apenkop wordt voorzitter van een commissie die dit geweldige idee mag gaan onderzoeken.... om het een jaar later in de kast te zetten. Leve de keizer!


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit


Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.