Organisaties leiden

Waarom zijn veranderingen vaak niet duurzaam?
We weten inmiddels ongelooflijk veel over veranderen, organisatieverandering, leiderschap en zo meer. En toch is het aantal geslaagde veranderprocessen, waarvan het effect duurzaam is niet significant toegenomen. Het is eerder zo dat veel organisaties in een soort staat van voortdurende verandering zijn beland. En hoewel dat een zekere ontspanning geeft voor leiders en veranderaars zien we dat het bij de rest van de organisatie vooral veel onrust geeft. Want als alles voortdurend in verandering, zowel in de organisatie als in de samenleving, waar vind ik dan mijn houvast?

Draai het om!
Betere organisatie, beter leiderschap, betere keuzes, betere wereld… dat kun je niet top-down uitrollen en dan resultaten verwachten. Je kunt het ook niet via een project implementeren. Je kunt het ook niet uitbesteden aan een bureau. Je kunt het maar op één manier bereiken: “To know thyself”. Maar daar kun je wel hulp bij krijgen.

De verwaarloosde maatschappij
De verwaarlozing van onze maatschappij wordt meer en meer zichtbaar. “Er onthullen zich steeds weer nieuwe zaken die niet op orde zijn.” “De onthullingen over wangedrag zijn talrijk en steeds opnieuw verrassend”. De quotes komen uit het boek Verwaarloosde Organisaties van Joost Kampen. Het boek van het jaar in 2011 volgens de Orde van organisatie-adviseurs.

Business Blooper of briljante strategie?
Bespiegeling over “Business Blooper of briljante strategie, Old Skool versus NEW leaderschip". Over #AkzoNobel, #KLM, #XS4ALL, #Bayer en #Monsanto.
Ondergetekende moest n.a.v. de beslissing van AkzoNobel om te stoppen met hun “Purpose” Project denken aan het boek “Business Bloopers” van @Frans Reichhardt samen met Ed & Thijs van Eunen.
In hun boek staan 175 pijnlijke bedrijfsuitglijders en miljoenen verslindende marketing missers waaronder #GoogleGlass, #Hyves, #Fyra en #Kermit.

Bassisme-interviews #17: Haal de wortels weg en de boom is kansloos
Wilmar de Visser, bassist bij het Nederlands Blazers Ensemble, Ludwig en het Radio Philharmonisch Orkest
‘Oude stijl management’ is gewend om alle beslissingen zelf te nemen en het middelpunt van de oplossing te zijn, onder het mom van: ik ga dit oplossen. Dat werkt niet meer. In een lerende organisatie hoef je geen verandermanagement meer toe te passen, de wereld verandert zo snel, dat ze vanzelf al innoveren. De ‘baas nieuwe stijl’ herkent de goede oplossing, en faciliteert binnen zijn organisatie mensen die met projecten komen met vernieuwende potentie. Ik functioneer zelf het beste wanneer ik vertrouwen krijg bij wat ik onderneem.
Het ministerie OC&W wil dat we meer uren gaan inzetten in het belang van onze subsidiepartners, waardoor we met onze muziek meer doen dan alleen in het orkest spelen. Deze vorm van innoveren wordt ons opgelegd. Veel beter zou je onze creativiteit kunnen kietelen om innovatie van onderaf op gang te krijgen; dan zijn mensen intrinsiek gemotiveerd omdat het uit de eigen koker komt en dan heeft het veel meer kans van slagen. You can’t buy the artistic spark. Volgens mij heet dát de lerende organisatie. Je moet individuele werknemers prikkelen om competenties te ontwikkelen die van belang kunnen zijn voor de organisatie. Zorg als directie dat je het creatieve vermogen in een organisatie ‘aanzet’ en herken de goeie ideeën.

Bassisme-interviews #16: Ik hoef niet met een strik vooraan te staan
Gerdi Verbeet, oud-Kamervoorzitter
‘In de rol van leider heb ik mezelf nooit zo gezien, en dat is misschien wel grappig. Ik realiseer me dat anderen dat wel doen, zeker toen ik een grote organisatie als de Tweede Kamer leidde. Men verwijt me wel eens dat ik dominant ben – lachend: wat ik zelf natuurlijk helemaal niet vind – maar dat komt omdat ik altijd iets wil. Ik heb altijd een bakje met plannen, en die hebben niet zozeer met mezelf te maken. Het maakt mij niets uit, ik streef niet naar persoonlijke winst, nooit, – waar ik naar streef is ideeën en idealen met een grotere reikwijdte gestalte geven.