person_outline

  De intentie van samenwerking

  samenwerking > De intentie van samenwerking | LeiderschapSamenwerken is een toverwoord in deze tijd. Dat je samen verder komt, is een gedachte die brede steun krijgt. In de praktijk wil dat nog niet altijd even gemakkelijk lukken. Hoe kun je dat veranderen en aan samenwerking een boost geven?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Een gedachte

  Om alle verwachtingen op voorhand in te dammen. Ik heb geen flitsend succesverhaal. Ik kan wel vertellen over een gedachte die me ongelooflijk veel helpt. Dat is de idee, dat het essentieel is om te kijken naar de intentie die je met samenwerking hebt.

  Verkennend

  Neem het contact dat wij vanuit Radar hebben met onze partner Koraal. Beiden ondersteunen we mensen met een verstandelijke beperking. In een bijeenkomst van managers en medewerkers van Koraal en Radar werden voorbeelden gedeeld van de samenwerking die in de praktijk van alledag al plaatsvindt. Bij beide instellingen is bijvoorbeeld enorm veel kennis over autisme. Door dat met elkaar te delen versterken we elkaars kracht. Dit noemen Edwin Kaats en Wilfrid Opheij verkennend samenwerken. Het gaat dan om het uitwisselen van ervaring en kennis.

  Intentiesvansamenwerken > De intentie van samenwerking | LeiderschapOndernemend

  Het ondernemend samenwerken staat nu op onze agenda. Onze missies passen prima bij elkaar. Onze expertises sluiten ook uitstekend bij elkaar aan. Zouden we niet samen kunnen bereiken, dat er altijd een antwoord is voor mensen met een verstandelijke beperking in ons gemeenschappelijk werkgebied in Zuid Limburg? Momenteel doet ieder van ons zijn werk. Cliënten met indicaties melden zich en we doen een aanbod. Die werkwijze is echter niet sluitend. Vragen van ouders naar wonen voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking blijven bijvoorbeeld momenteel liggen. Maar wat als we echt de handen ineen slaan? Dan moeten we in staat zijn om van betekenis te zijn bij elke behoefte aan ondersteuning.

  Intentie en randvoorwaarden

  Elke samenwerkingsvorm gebeurt vanuit een andere intentie en kent dan ook andere randvoorwaarden. Wil je verkennen dan sta je vooral open en wil je delen en ontvangen zonder dat dat direct tot concrete afspraken hoeft te leiden. Bij het ondernemend samenwerken is dat laatste echter cruciaal. Je maakt juist afspraken, zodat je de doelen die je samen stelt ook daadwerkelijk realiseert. Duidelijk is ook, dat je een dergelijke vorm van samenwerking wel kunt vergeten, wanneer de missies van organisaties niet gelijk opgaan. Wanneer de één uit is op geldelijk gewin en de ander op het versterken van de kracht van cliënten, dan moet je niet de ambitie hebben om ondernemend samen te werken. Dan loop je gegarandeerd vast.

  Quickscan

  Een quickscan van je samenwerkingsrelaties heb je snel gemaakt. Neem de drie partners, waar je het intensiefst mee samenwerkt. In welke kwadranten van samenwerking plaats je deze? Leven bij je partner dezelfde verwachtingen? Weet je dat van elkaar?

  Stoplicht:

  Doen: Bespreek met je samenwerkingspartner samen de ambities van de samenwerking
  Attentie: Wrevel in samenwerking is vaak een signaal dat beide partners zich niet in hetzelfde kwadrant bevinden
  Niet doen: Verwijten naar elkaar maken zonder verwachtingen af te stemmen


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Frans Wilms > De intentie van samenwerking | Leiderschap
  Geschreven door Frans Wilms
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Hetteke's Profielfoto > De intentie van samenwerking | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1151 5 jaren 2 maanden geleden
  Hi Frans, deze leidraad gebruiken wij ook. Werkt erg inspirerend, vind ik. Samenwerken blijkt toch heel weerbarstig in de praktijk en een handvat als deze kan daar erg bij helpen.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.