person_outline

De intentie van samenwerking

samenwerking > De intentie van samenwerking | leiderschapSamenwerken is een toverwoord in deze tijd. Dat je samen verder komt, is een gedachte die brede steun krijgt. In de praktijk wil dat nog niet altijd even gemakkelijk lukken. Hoe kun je dat veranderen en aan samenwerking een boost geven?

Een gedachte

Om alle verwachtingen op voorhand in te dammen. Ik heb geen flitsend succesverhaal. Ik kan wel vertellen over een gedachte die me ongelooflijk veel helpt. Dat is de idee, dat het essentieel is om te kijken naar de intentie die je met samenwerking hebt.

Verkennend

Neem het contact dat wij vanuit Radar hebben met onze partner Koraal. Beiden ondersteunen we mensen met een verstandelijke beperking. In een bijeenkomst van managers en medewerkers van Koraal en Radar werden voorbeelden gedeeld van de samenwerking die in de praktijk van alledag al plaatsvindt. Bij beide instellingen is bijvoorbeeld enorm veel kennis over autisme. Door dat met elkaar te delen versterken we elkaars kracht. Dit noemen Edwin Kaats en Wilfrid Opheij verkennend samenwerken. Het gaat dan om het uitwisselen van ervaring en kennis.

Intentiesvansamenwerken > De intentie van samenwerking | leiderschapOndernemend

Het ondernemend samenwerken staat nu op onze agenda. Onze missies passen prima bij elkaar. Onze expertises sluiten ook uitstekend bij elkaar aan. Zouden we niet samen kunnen bereiken, dat er altijd een antwoord is voor mensen met een verstandelijke beperking in ons gemeenschappelijk werkgebied in Zuid Limburg? Momenteel doet ieder van ons zijn werk. Cliënten met indicaties melden zich en we doen een aanbod. Die werkwijze is echter niet sluitend. Vragen van ouders naar wonen voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking blijven bijvoorbeeld momenteel liggen. Maar wat als we echt de handen ineen slaan? Dan moeten we in staat zijn om van betekenis te zijn bij elke behoefte aan ondersteuning.

Intentie en randvoorwaarden

Elke samenwerkingsvorm gebeurt vanuit een andere intentie en kent dan ook andere randvoorwaarden. Wil je verkennen dan sta je vooral open en wil je delen en ontvangen zonder dat dat direct tot concrete afspraken hoeft te leiden. Bij het ondernemend samenwerken is dat laatste echter cruciaal. Je maakt juist afspraken, zodat je de doelen die je samen stelt ook daadwerkelijk realiseert. Duidelijk is ook, dat je een dergelijke vorm van samenwerking wel kunt vergeten, wanneer de missies van organisaties niet gelijk opgaan. Wanneer de één uit is op geldelijk gewin en de ander op het versterken van de kracht van cliënten, dan moet je niet de ambitie hebben om ondernemend samen te werken. Dan loop je gegarandeerd vast.

Quickscan

Een quickscan van je samenwerkingsrelaties heb je snel gemaakt. Neem de drie partners, waar je het intensiefst mee samenwerkt. In welke kwadranten van samenwerking plaats je deze? Leven bij je partner dezelfde verwachtingen? Weet je dat van elkaar?

Stoplicht:

Doen: Bespreek met je samenwerkingspartner samen de ambities van de samenwerking
Attentie: Wrevel in samenwerking is vaak een signaal dat beide partners zich niet in hetzelfde kwadrant bevinden
Niet doen: Verwijten naar elkaar maken zonder verwachtingen af te stemmen


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn verlangen is om de kracht van mensen te versterken. Hoe doe je dat in situaties, waarin mensen zelf in een complexe omgeving in interactie met anderen keuzes maken? Voor mij is duidelijk, dat dat vraagt om leiderschap, dat verbindend en in presentie is. Simpel weg omdat je daarmee mensen het beste van zichzelf laat geven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het autoritaire - en strijdende domein van leiderschap vormen al jaren de hoofdstroom in de wereld. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen… Zie ook www.leiderschapsdomeinen.nl

Boek ‘Groeien in leiderschap’ vers van de pers
De blogs zijn ontleend aan het boek Groeien in leiderschap. Begin bij jezelf en doe het samen. In dit boek neem ik je mee in de weg die ik gegaan ben. Hoe ik in mijn leiderschap gegroeid ben van controle naar verbinding en presentie. Over mijn vallen en opstaan. Hoe ik ervan leer en geniet. Mijn ervaringen verbind ik met actuele theoretische inzichten. Met praktische handreikingen breng ik je op gedachten waarmee je direct zelf aan de slag kan om je eigen weg te gaan. Om (opnieuw) ambities te kiezen, te oefenen, te leren en te genieten. Het boek kun je hier bestellen.

 

Hetteke's Profielfoto > De intentie van samenwerking | leiderschap
Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1151 3 jaren 1 maand geleden
Hi Frans, deze leidraad gebruiken wij ook. Werkt erg inspirerend, vind ik. Samenwerken blijkt toch heel weerbarstig in de praktijk en een handvat als deze kan daar erg bij helpen.

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.