person_outline

  Een organisatie zonder muren

  onbereikbaar > Een organisatie zonder muren | LeiderschapMuren zorgen voor bescherming en blokkades

  Muren. We bouwen er huizen mee. Gebouwen, fabrieken, kantoren en winkels. Ieder bedrijf en organisatie is gevestigd in een gebouw met muren. Muren die nodig  zijn om de boel bij elkaar te houden, om het dak te steunen en muren om buiten te kunnen houden wat niet binnen hoort te zijn. Heel vanzelfsprekend zult u zeggen en eigenlijk helemaal niet interessant.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Dat zijn de zichtbare muren. De muren die worden gebouwd als afscheiding tussen het één en het ander’. Zichtbaar en functioneel.
  Hoe zit het met de onzichtbare muren. Die  zijn over het algemeen veel talrijker, maar daar wordt niet of nauwelijks over gesproken. Muren en muurtjes tussen afdelingen, tussen hiërarchische lagen en muren tussen mensen. En nu niet denken dat het bij u in het bedrijf of organisatie wel mee valt met muren. Die zijn er in iedere organisatie en in ieder bedrijf!

  En ook in uw organisatie vormen muurtjes bescherming en leveren veel meer blokkades op dan u zich bewust bent.

  In iedere organisatie handelen mensen meer of minder vanuit een zekere mate van zelfbescherming. En hoe meer aandacht voor de hiërarchie, hoe meer mensen zich beschermen achter muurtjes. Ook de wijze van beloning en beoordeling op resultaten kan invloed hebben op de hoogte van muren tussen afdelingen en medewerkers onderling.

  Dat vormt ook veelal de innerlijke strijd die mensen dagelijks voeren. “Wat zeg ik wel, wat zeg ik niet? Waar besteed ik wel aandacht aan en waar aan niet? Waar val ik mijn leidinggevende of mijn collega’s wel lastig en wanneer slik ik en verstop ik mij achter mijn eigen muurtje?”

  Een belangrijke muur waar velen zich met grote regelmaat achter verstoppen is de volgende; “Laat ik maar niet zeggen wat ik denk, want wat zullen anderen er wel van vinden!” En een andere muur, “ze zullen wel denken dat . . . . .  “.

  Bescherming

  Veel leidinggevenden zijn zich er niet van bewust dat zij een groot aandeel hebben in de hoogte en de dikte van de muren in de organisatie. Zonder dit al te groot te maken is het wel van belang dat leidinggevenden het besef hebben dat de communicatie binnen de organisatie of de afdeling is afgestemd op de wijze waarop de leidinggevende zijn/haar aandacht verdeeld. Zaken die voor een medewerker belangrijk zijn, maar waarbij deze de indruk heeft dat deze voor de leidinggevende in het geheel niet meetellen, blijven al snel achter de muur. Medewerkers nemen alleen risico’s wanneer zij het vertrouwen hebben dat zij door hun leidinggevende en door hun collega’s gesteund worden. Zonder dat vertrouwen geen veiligheid, zonder gevoel van veiligheid bouwt iedereen zijn eigen muur.

  In de wetenschap dat iedere muur erom vraagt overeind te blijven, kost dit inspanning, energie, manipulatie en aandacht die ten koste gaat van de inspanningen die gevraagd worden. Leidinggevenden zijn, zodra deze muren zichtbaar worden algauw geneigd om deze muren te willen slopen. Het resultaat? Nieuwe muren die nog minder zichtbaar zijn en worden gecamoufleerd om de volgende sloopronde te willen overleven.

  Kan het anders?

  Ja, het kan heel goed anders! Sterker nog, eigenlijk weet iedereen wel dat het bouwen van muurtjes en het onderhouden daarvan tot niets anders leidt dan afweer en stagnatie.

  Een omgeving waarin openheid en vertrouwen, gericht op elkaar aanvullen en elkaar versterken,  zorgt ervoor dat de behoefte aan muurtjes afneemt. Een open cultuur waar een ieder wordt gewaardeerd en wordt uitgedaagd op eigen inbreng, nodigt uit tot samenwerking en zorgt ervoor dat mensen het als versterking zien wanner anderen in ‘hun keuken’ kijken. Dat zorgt voor een omgeving  waarin de diversiteit in denken samensmelt tot één visie die de organisatie versterkt en mensen verbindt. Geen muurtjes die afscheiden maar een open cultuur met respect, empathie en de vraag hoe de organisatie gezamenlijk zo goed mogelijk een stap verder komt.

  Voor leidinggevenden vraagt dit hun eigen overtuigingen opzij te zetten, zich kwetsbaar op te stellen en medewerkers de ruimte te geven.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Gerke van Zalk > Een organisatie zonder muren | Leiderschap
  Geschreven door Gerke van Zalk
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.