person_outline

Hakken uit het zand

Hakkenuithetzand > Hakken uit het zand | leiderschapJe hebt een idee over hoe iets verder moet. Het liefst wil je daar snel mee aan de slag. Hoe voorkom je nu, dat direct de hakken in het zand gaan, zodra je het als voorstel inbrengt?

Ontwapenend

Bij onze pilot in Brunssum maak ik een ontwapende aanpak mee. Alle medewerkers, die voor Radar in deze gemeente actief zijn, werken er samen. De oude schotten tussen bijvoorbeeld de begeleiders in onze woonvormen, bij intensieve gezinszorg en bij begeleid zelfstandig wonen heffen we op. We gaan op weg naar een nieuwe indeling. Intussen hebben groepjes van medewerkers op allerlei fronten al gedachten uitgewerkt, die steeds weer opnieuw met elkaar gedeeld zijn. Er hangt een optimistische fijne sfeer. Onze leiders Anita en Gwen, ondersteund door Wil en Gilberte, staan voor de opgave hoe chocola te maken van al die prachtige ideeën die op tafel zijn gekomen. Hoe focussen we, hoe creëren we slagkracht, hoe organiseren we het slim? Dat zijn vragen die hen bezig houden.

Prangende vraag

Aan het einde van de derde bijeenkomst delen ze aan de verschillende groepjes van medewerkers een concreet voorstel uit. De inbreng van de verschillende opdrachtgroepen hebben ze er in verwerkt. In enkele pagina’s beschrijven ze concreet hoe ze de indeling van de teams willen vernieuwen. Aan ieder is de vraag om het voorstel te lezen met de vraag: wat roept dit bij je op? Elk groepje inventariseert ieders antwoord en schrijft dat op. Tot slot is aan elke groep het verzoek om de meest prangende vraag te noteren, die ze bij het voorstel hebben.

Wij-zij

De aanpak vind ik in haar eenvoud geniaal. Hoe vaak heb je niet de neiging om een dergelijk voorstel via PowerPoint te presenteren? Hoe vaak stel je niet de vraag: ‘wat vinden jullie hier van?’ Het zijn interventies die je al heel gauw in een wij-zij positie brengen. Anita en Gwen krijgen een geheel andere oogst. Niet alleen zijn medewerkers op de hoogte van hun ideeën. Bovenal hebben ze heel veel waardevolle opbrengst, zodat ze de volgende keer wederom uitstekend kunnen aansluiten bij dat wat bij de medewerkers leeft.

Verkenning

Ga je binnenkort een voorstel doen over de wijze waarop je je organisatie anders wilt inrichten? Ga je een idee, dat je met een kleine groep gemaakt hebt, ter inspraak voorleggen? Ga dan op zoek naar een alternatief, waarmee je aansluiting vindt bij dat wat leeft bij de medewerkers zelf. Geef eerst ruimte aan een verkenning. ‘Wat roept het op?’ en ‘wat is je meest prangende vraag?’ zijn mooie verkenningsvragen. Maak de voorstellen pas daarna definitief klaar voor de formele inspraak.

Stoplicht:

Doen: Ambities en problemen tijdig met alle betrokkenen bespreken
Attentie: Wanneer je denkt te weten wat de oplossing is
Niet doen: Kant en klare oplossingen inbrengen en direct gaan verdedigen


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn verlangen is om de kracht van mensen te versterken. Hoe doe je dat in situaties, waarin mensen zelf in een complexe omgeving in interactie met anderen keuzes maken? Voor mij is duidelijk, dat dat vraagt om leiderschap, dat verbindend en in presentie is. Simpel weg omdat je daarmee mensen het beste van zichzelf laat geven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het autoritaire - en strijdende domein van leiderschap vormen al jaren de hoofdstroom in de wereld. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen… Zie ook www.leiderschapsdomeinen.nl

Boek ‘Groeien in leiderschap’ vers van de pers
De blogs zijn ontleend aan het boek Groeien in leiderschap. Begin bij jezelf en doe het samen. In dit boek neem ik je mee in de weg die ik gegaan ben. Hoe ik in mijn leiderschap gegroeid ben van controle naar verbinding en presentie. Over mijn vallen en opstaan. Hoe ik ervan leer en geniet. Mijn ervaringen verbind ik met actuele theoretische inzichten. Met praktische handreikingen breng ik je op gedachten waarmee je direct zelf aan de slag kan om je eigen weg te gaan. Om (opnieuw) ambities te kiezen, te oefenen, te leren en te genieten. Het boek kun je hier bestellen.

 


Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.