person_outline

  Het dilemma van de verzekeraars

  gevangendilemma > Het dilemma van de verzekeraars | LeiderschapEind vorig jaar was het weer zover, zo'n beetje heel social media land viel over de zorgverzekeraars heen: alles wordt duurder, eigen bijdragen gaan omhoog, er wordt minder vergoed, we worden beperkt in onze keuzes en boven alles: miljarden worden besteed aan reclame campagnes i.p.v. aan verlaging van de kosten of verbetering van de zorg...

  Na het schrijven van een blog over “Nice guys finish first” werd het mij duidelijk dat de verzekeraars verstrikt zijn geraakt in wat men in de psychologie noemt “the prisoners dilemma”.

  Twee leden van een criminele bende worden gearresteerd en strikt gescheiden van elkaar in de gevangenis gezet. Ze hebben geen manier om met elkaar te communiceren. De politie geeft aan dat ze te weinig bewijs hebben om de twee gevangen te houden op de oorspronkelijke aanklacht en plannen om de twee misdadigers beiden een jaar in de gevangenis te houden op een andere aanklacht. Tegelijkertijd biedt de politie elk van de misdadigers een pact met de duivel: beiden krijgen de kans om de ander te verraden door aan te geven dat de ander de misdaad begaan heeft, of door samen te werken en te zwijgen.

    A verraad A zwijgt
  B verraad A krijgt 2 jaar gevangenisstraf
  B krijgt 2 jaargevangenisstraf
  A krijgt 3 jaar gevangenisstraf
  B wordt vrijgelaten
  B zwijgt A wordt vrijgelaten
  B krijgt 3 jaar gevangenisstraf
  A krijgt 1 jaar gevangenisstraf
  B krijgt 1 jaar gevangenisstraf

  Uitgangspunt is dat de gevangenen geen gelegenheid om elkaar te belonen of te straffen anders dan met de gevangenisstraf die ze krijgen, en dat hun beslissing geen invloed zal hebben hun toekomstige reputatie.

  Nulsomspel?

  Stel in Nederland zijn er twee zorgverzekeraars. Iedere verzekeraar heeft de helft van het land als klant. Eén verzekeraar kan meer klanten krijgen door te adverteren. Dat kost (veel) geld, maar daar staat de groei van klanten tegenover. Deze groei gaat ten koste van de concurrent, want de Nederlanders gaan zich niet dubbel verzekeren.
  Het eindresultaat zal zijn dat beide verzekeraars advertentiekosten maken, zonder dat ze meer klanten krijgen: een situatie vergelijkbaar met een wapenwedloop.
  De geschetste matrix lijkt een nulsomspel te beschrijven (immers, beide verzekeraars verdelen een markt die niet groter of kleiner wordt: wat de een wint, verliest de ander).

  Gevangendilemma!

  Het is echter geen nulsomspel wanneer de advertentiekosten worden meegerekend. In dat geval is er een gezamenlijk voordeel te behalen door allebei NIET te adverteren. Hiermee hebben we dus een variant op het hierboven omschreven gevangenendilemma.

    Ik adverteer Ik adverteer niet
  De concurrent adverteert 50% van Nederland verzekerd bij mij 10% van Nederland verzekerd bij mij
  De concurrent adverteert niet 90% van Nederland verzekerd bij mij 50% van Nederland verzekerd bij mij

  Wat zou jij doen?

  Wat zou jij doen als je de verzekeraar was....
  Deel het helemaal onder aan deze pagina!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Het dilemma van de verzekeraars | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.