person_outline

  Het faillissement van Management

  dieselgate-02 > Het faillissement van Management | LeiderschapNog maar net bekomen van het lezen van het boek van Joris Luyendijk over de bankencrisis (Boek: “Dit kan niet waar zijn”), staat ons de volgende crisis alweer te wachten.
  Dit maal is het de beurt aan de auto-industrie die naar nu blijkt ook bekend is met de term en handelswijze: a-moraliteit.

  Naar verluid hebben zij willens en wetens de software in hun auto's aangepast zodat deze tijdens het testen naar o.a. milieuverontreiniging beter scoren. Het is klaarblijkelijk een koud kunstje om te detecteren of je getest wordt: de auto wordt uitgelezen, staat stil en toch wordt er gas gegeven... zoiets zal het wel zijn. En ergens kan ik daar nog wel om lachen; als je jouw collega tester op die manier voor de gek wil houden... maar dit gaat verder: hier wordt niet gefraudeerd met onderzoeken maar hier wordt gefraudeerd met vertrouwen. En laat vertrouwen nou de smeerolie van onze hele samenleving zijn.

  Kijkende naar ons Lerende Leiders Live evenement op 24 november 2015 raakt dit voor mij in de kern de thema's 'Veiligheid en dreiging', 'Loslaten en verbinding' en 'Moed en Moet'.

  Weten de bestuurders van bedrijven niet wat er speelt binnen hun bedrijf?

  Veiligheid en dreiging

  Zit jij ook wel eens in een situatie dat iedereen het geheim weet? Dat iedereen het er in de wandelgang 'fluisterend' over heeft?
  Dat de software in de Volkswagen gemanipuleerd kon worden, dat kan niet anders dan een publiek geheim zijn. Zelfs de auto-tuners (die software aanpassingen doen om auto's beter te laten presteren) wisten het. En toch... en toch was het voor het bestuur en management een grote verrassing...

  Damage Control! Koppen moeten rollen en de schuldigen die gaan aan de publieke schandpaal: dat is de management oplossing die we lezen in de literatuur en die, mits goed gevolgd, de schade weer beperkt en het gebeuren een plek geeft waardoor de mensen weer verder kunnen met de dagelijkse gang van zaken... en een zak met geld reserveren natuurlijk, dat helpt ook!
  Kortom: Grip krijgen op de situatie zodat we het weer kunnen managen en onder controle krijgen.

  En volgens mij ligt nou juist dáár de kern van het hele schandaal: als er eens wat minder gemanaged zou zijn geworden en wat meer daadwerkelijk leiding was gegeven aan en met de mensen, dan durf ik te stellen dat je als bestuurder / hoofd / manager allang getipt was dat dit speelde... sterker nog, ik durf te stellen dat als je als bestuurder / hoofd / manager dagelijks in contact bent met je mensen in je organisatie, niemand (!) dit ooit had gedaan!

  Loslaten en verbinding

  En daar raak je dan meteen de kern van a-moraliteit in organisaties. Vaak stellen we ons als managers de vraag: “Wat moeten we doen om dit een volgende keer te voorkomen?” echt zo'n management vraag. Als we het dan bedacht hebben, dan gaan we dat 'uitrollen', monitoren, meetbaar maken, auditen en op afrekenen...

  Deze management vraag gaat over de mensen in je organisatie en het uitgangspunt erbij is dat ze niet te vertrouwen zijn (anders zou je dit natuurlijk niet hoeven doen, dan was het zover nooit gekomen).
  Maar zou de vraag niet over jou als manager moeten gaan: “Wat heb ik gedaan waardoor dit is gebeurd?” En niet wat moet je doen, maar “Waar moet ik mee stoppen zodat de mensen wel weer naar me toe komen met hun bevindingen en zorgen?”
  Moet je misschien niet eens wat zaken loslaten zodat je de verbinding weer aan kunt gaan... maar ja, hoe ga je daar dan controle over krijgen, hoe ga je dat meetbaar maken en hoe vertaal je dat naar KPI's die je dan weer naar jouw manager kan rapporteren... die, by-the-way, jou ook voor geen meter vertrouwt...

  Moed en Moet

  Juist, dat vergt meer moed om minder moet te hebben.
  Dat vergt Leiderschap. Niet organisaties leiden of anderen leiden maar persoonlijk leiderschap...

  Hoe ziet dat leiderschap er voor jou uit, waar loop jij tegenaan met jouw team en jouw leidingevende? Zou jij het anders willen, wat weerhoud je daarvan, wat heb je daarvoor nodig?

  Schrijf je in voor het #LLL15 evenement en we gaan het er over hebben.

  Terug naar het blog: Wat zou de wereld toch gebaat zijn bij een faillissement... van management wel te verstaan.

  Wat denk jij? Laat het me weten in een reactie hieronder!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Het faillissement van Management | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl

  worldpoet-546's Profielfoto > Het faillissement van Management | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1600 2 jaren 11 maanden geleden
  De ene seconde is de andere niet.
  Petra Hermans, 16-09-2014
  Nederlands.nl
  twitter's Profielfoto > Het faillissement van Management | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1415 3 jaren 11 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.