person_outline

  Medezeggenschap: van strijd naar verbinding

  leiderschapsdomeinen > Medezeggenschap: van strijd naar verbinding | LeiderschapDe manier waarop medezeggenschap is geregeld in een organisatie geeft inzicht in het dominante leiderschapsdomein van die organisatie. De inspraak methode is de meest bekende en waarschijnlijke de meest voorkomende manier om medezeggenschap te regelen. Met die manier voldoe je aan de wettelijke eisen. De vinkjes zijn gezet dus. Dit zijn de organisaties die zich in het strijdende leiderschapsdomein bevinden; de oranje organisaties (Reinventing Organizations - Frederic Laloux), de organisaties aan de linkerzijde van de U (TheoryU - Otto Scharmer).

  In oranje organisaties worden medezeggenschapsorganen vaak als lastig ervaren. "Jee, moeten we voor ons voorgenomen besluit ook hen nog om advies vragen". Herkenbaar? Jazeker. Maar waar zit hem dat nu in? Ik zou zeggen: Bekijk je eigen oordelen eens als je zo over zulke organen denkt? Welk mensbeeld ligt daar achter?.

  Wat is eigenlijk de essentie van medezeggenschap?

  Gelukkig zie je steeds meer beweging ontstaan naar het verbindende domein. Wij als mensen zijn allen 1. We zijn primair sociale wezens. Er is geen 'survival of the fittest'. Dat idee is oud en achterhaald. Organisaties die medezeggenschap inrichten vanuit verbinding gaan voor samenspraak. Dit zijn de organisaties die voorbij hun eigen blinde vlek hebben kunnen en durven kijken. Die de huidige status quo durven te bevragen. Wat is eigenlijk de essentie van medezeggenschap? Waarom bestaat die überhaupt?

  Deze organisaties hebben zich ontwikkeld richting de rechterzijde van de beroemde U. Dit zijn de organisaties die zich, naar analogie van Frederic Laloux, groen of cyaan (=teal) kunnen noemen. Het mensbeeld van deze organisaties is niet gebaseerd op het Darwinisme, maar op Kropotkin's idee dat mensen deugen (zie ook: De Correspondent )

  Moeilijk? Nee joh, dat denk je alleen maar.

  Hoe nu van strijd naar verbinding gaan? Door simpel in het verbindende domein te stappen. Hierdoor nodig je de ander uit hetzelfde te doen. Zoals 'van strijd strijd komt', komt van verbinden verbinden. Sta open voor het feit dat we allemaal blinde vlekken hebben. Besef dat mensen gelukkiger worden in een meer verbindende omgeving. Gebruik methoden als Non Violent Communication (Marshall Rosenberg). Voer dialogen in plaats van debatten. Creëer een veilige omgeving, luister, includeer mensen en ideeën. Moeilijk? Nee joh, dat denk je alleen maar. Jouw keuze doet er toe!

  Leiderschapsdomeinen is een boek van Frans Wilms.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit | Organisatiekunde

  Oprichter en bestuurder van Stichting VIPE | www.vipepruiken.nl | een duurzaam & sociaal initiatief

  Zelfstandig ondernemer, sparringpartner, blogger en spreker

  Partner Weconomics Foundation

  Fan van Leiderschapsdomeinen als pragmatisch kader om leiderschap te duiden en te leren

  Bestuurs- en Organisatiekundige | expert leiderschap 

  Spiritueel coach


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.