Het recept had ik tot op de punt komma gevolgd. De ingrediënten klopten, de hoeveelheden precies afgewogen en de bereidingswijze strikt aangehouden. En toch; platte scones. Niks mooie gerezen scones die erom vragen open gesneden te worden om er vervolgens royaal clotted cream en jam op te smeren. Het plaatje bij het recept klopte helemaal niet met mijn resultaat.
Was het een recept geweest voor bijvoorbeeld soep, dan was het niet zo’n teleurstelling geworden. Ook niet zoals op het plaatje trouwens, maar dat terzijde. In zo’n geval is het recept inspiratie, het startpunt. Ik laat weg of vervang wat ik niet heb of lust. Ik voeg toe wat ik toevallig nog in huis heb. Ondertussen blijf ik proeven en fine tunen. Eigenlijk altijd met een heerlijke soep als resultaat.
Ervaring
De soep wordt lekker door ervaring. Door jarenlang koken heb ik geleerd wat werkt en wat niet. Ik kan (en durf) steeds meer te improviseren. Gewoon te beginnen met wat er is. Het recept is inspiratie.
Die scones mislukte, omdat ik vrijwel geen ervaring heb met bakken. Ik doe dat bijna nooit (dat zegt ook veel over mij, maar dat is voor een andere keer ;-/). Ik weet dus niet hoe het deeg aan moet voelen en ik kan niet spelen met de temperatuur van de oven. Improviseren is al helemaal niet aan de orde. Iemand die graag en veel bakt, had waarschijnlijk tijdens het voorbereiden kunnen bijsturen en had prachtige scones uit de oven gehaald.
Organiseren zoals op het plaatje
Voor je denkt dat je op een kookblog terecht gekomen bent. Ik geloof dat het met organisatie-ontwikkeling niet veel anders is. De gekozen (of opgelegde) verandermethode is geen enkele garantie. Hoeveel gevallen ken je waarin het resultaat net zo was als op het plaatje? Je kennis, ervaring, vermogen tot meebewegen en improviseren zijn cruciaal. Iedere organisatie, iedere afdeling, ieder mens is anders. Als je dat leidend durft te laten zijn, dan is het geen enkel probleem dat het resultaat niet op het plaatje lijkt. Sterker nog, dat is maar goed ook. Het is namelijk het beste en het mooiste geworden dat het kon zijn. Onvergelijkbaar.
Goed koken hangt af van goede ingrediënten, ervaring en de kunst van het proeven. Organisaties duurzaam ontwikkelen hangt af van mensen, hun kennis en ervaring en de kunst van het meebewegen.