person_outline

  Nooit zoals op het plaatje

  Nooit_zoals_op_het_plaatje > Nooit zoals op het plaatje | LeiderschapHet recept had ik tot op de punt komma gevolgd. De ingrediënten klopten, de hoeveelheden precies afgewogen en de bereidingswijze strikt aangehouden. En toch; platte scones. Niks mooie gerezen scones die erom vragen open gesneden te worden om er vervolgens royaal clotted cream en jam op te smeren. Het plaatje bij het recept klopte helemaal niet met mijn resultaat.

  Was het een recept geweest voor bijvoorbeeld soep, dan was het niet zo’n teleurstelling geworden. Ook niet zoals op het plaatje trouwens, maar dat terzijde. In zo’n geval is het recept inspiratie, het startpunt. Ik laat weg of vervang wat ik niet heb of lust. Ik voeg toe wat ik toevallig nog in huis heb. Ondertussen blijf ik proeven en fine tunen. Eigenlijk altijd met een heerlijke soep als resultaat.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ervaring

  De soep wordt lekker door ervaring. Door jarenlang koken heb ik geleerd wat werkt en wat niet. Ik kan (en durf) steeds meer te improviseren. Gewoon te beginnen met wat er is. Het recept is inspiratie.
  Die scones mislukte, omdat ik vrijwel geen ervaring heb met bakken. Ik doe dat bijna nooit (dat zegt ook veel over mij, maar dat is voor een andere keer ;-/). Ik weet dus niet hoe het deeg aan moet voelen en ik kan niet spelen met de temperatuur van de oven. Improviseren is al helemaal niet aan de orde. Iemand die graag en veel bakt, had waarschijnlijk tijdens het voorbereiden kunnen bijsturen en had prachtige scones uit de oven gehaald.

  Organiseren zoals op het plaatje

  Voor je denkt dat je op een kookblog terecht gekomen bent. Ik geloof dat het met organisatie-ontwikkeling niet veel anders is. De gekozen (of opgelegde) verandermethode is geen enkele garantie. Hoeveel gevallen ken je waarin het resultaat net zo was als op het plaatje? Je kennis, ervaring, vermogen tot meebewegen en improviseren zijn cruciaal. Iedere organisatie, iedere afdeling, ieder mens is anders. Als je dat leidend durft te laten zijn, dan is het geen enkel probleem dat het resultaat niet op het plaatje lijkt. Sterker nog, dat is maar goed ook. Het is namelijk het beste en het mooiste geworden dat het kon zijn. Onvergelijkbaar.

  Goed koken hangt af van goede ingrediënten, ervaring en de kunst van het proeven. Organisaties duurzaam ontwikkelen hangt af van mensen, hun kennis en ervaring en de kunst van het meebewegen.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Lindsie van der Horst > Nooit zoals op het plaatje | Leiderschap
  Geschreven door Lindsie van der Horst
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Lindsie's Profielfoto > Nooit zoals op het plaatje | Leiderschap
  Lindsie antwoordt op het onderwerp: #1289 4 jaren 5 maanden geleden
  Het houdt elkaar in stand, denk ik. De vraag en het aanbod. Mensen willen geloven in een standaard of pasklare oplossing. Andere mensen willen graag geloven dat ze dat kunnen bieden.
  Pas als beide durven zeggen, hardop, dat het ok is dat de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat zal er wat veranderen. Komt het toch weer aan op moed :-) > Nooit zoals op het plaatje | Leiderschap
  ruud's Profielfoto > Nooit zoals op het plaatje | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #1285 4 jaren 5 maanden geleden
  Ben het hier geheel mee eens Lindsie (leuke metafoor ook trouwens). Kijk regelmatig weemoedig vanaf de zijlijn hoe gerenommeerde adviesbureaus met al hun ervaring toch vaak aan de slag gaan met het stappenplan (het recept). Vraag me dan wel eens af of je dit deze adviesbureaus kunt kwalijk nemen... of dat je dan toch bij de opdrachtgever moet aankloppen die voor deze (ogenschijnlijke) veilige (veilig voor wie?) variant kiest...

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.