person_outline

  Tijd in waardecreatie - het einde van het tijdperk van wendbaarheid?

  tijd > Tijd in waardecreatie - het einde van het t... | LeiderschapIn veel branches is er een transitie aan de gang. Nederland kantelt. Nieuwe perspectieven zijn nodig. Kan een bril gebaseerd op “tijd” helpen?

  Een herziene versie aangepast aan voortschrijdend inzicht is hier te vinden: Waardecreatie door tijd te genereren

  Tijd en ondernemerschap

  Tijd heeft twee gezichten; een objectief en een subjectief gezicht

  Onze objectieve tijd is een afspraak tussen mensen (sociaal construct) dat is afgeleid van het ruimtebegrip en de beweging van de planeten daarin: de kosmologische tijd.
  Met hulp van de zon en de zonnewijzer konden we door ontwikkelen naar de klok. En met de ontwikkeling van het spoorwegnet werd de verregaande synchronisatie en standaardisatie van tijd in gang gezet.

  In subjectieve zin is tijd puur persoonlijk. Wat voor de één saai en langdradig is, is voor de ander een genot waarin de tijd vliegt. Hoe je tijd ervaart hangt af van de vraag welke beleving het oproept; welke talenten je kunt inzetten, met wie je het ervaart en welke perspectieven je hebt om maar enkele aspecten te noemen.

  Hoewel er niets aan de objectieve tijd verandert is (er zitten immers nog steeds 24 uur in een dag), ervaren veel mensen deze tijd als een versnellende tijd. De tijd is minder maakbaar en veel mensen beleven de tijd als een tijd van van alles te moeten. Veranderingen komen steeds sneller en met steeds meer onzekerheid. Er moet steeds meer in steeds minder tijd.

  In veel organisaties heerst het idee dus steeds sneller te moeten organiseren. Wordt de klant hier dan beter van? Zeker, de klant is gebaat bij efficiëntie, lage kosten en snelheid (objectieve tijd). Maar steeds meer klanten zoeken ook beleving (subjectieve tijd). Het gaat niet om de diagnose-behandel-combinatie maar om het genezen; niet om de les maar om het leren; niet om de auto maar om het reizen.
  Waardering wordt afgemeten op de totale beleving. Dus niet of/of maar en/en. Vanuit ondernemerschap geredeneerd is tijd dan ook een belangrijk thema voor waardecreatie in organisaties.

  Kun je beide tijden zien?

  Tijd heeft altijd een centrale rol gespeeld in economische organisatievormen. Twee objectieve verschijningsvormen van tijd, namelijk tijd is geld en tijd is snelheid, zijn manieren van denken geworden waarmee tal van uitdagingen konden worden omgezet in waardecreatie.
  Die manier van denken over tijd heeft ook schaduwkanten en beperkingen.

  Wanneer bedrijfsprocessen enkel en alleen met een tijdsbewustzijn van tijd is geld en tijd is snelheid worden vormgegeven, wordt een essentiële mogelijkheid van waardecreatie veronachtzaamd. Dit heeft mogelijk zelfs waarde vernietiging in beleving, kwaliteitservaring, participatie, actieve betrokkenheid, talent, mogelijkheden en dergelijke tot gevolg. De traditionele bedrijfskunde en economische theorie helpt ons hierin niet, omdat deze nog veelal gericht is op de objectieve tijd. Het onbenutte talent en de onbenutte mogelijkheden zijn in de bedrijfskunde een onzichtbare kosten- en batenpost. We zullen dan ook aandacht moeten geven aan de subjectieve tijd in organisaties. Dit kan worden gerealiseerd door een derde perspectief aan tijd toe te voegen, namelijk tijd is aandacht. 

  Tijd in waardecreatie

  Binnen waardecreatie netwerk Archimedes hanteren we hierbij 3 stappen: diagnose, dialoog en doen om klantbeleving en het bewustzijn van tijd simultaan te vergroten

  Stap 1: out of the box maar wel in het proces

  We zullen het bewustzijn van mogelijkheden moeten vergroten; buiten het bestaande denkkader leren werken, maar binnen de kaders van waardecreatie. We moeten dan de tijd eerst vertragen om daarna te kunnen versnellen. Het vertragen doe je door in de spiegel te kijken van tijd (geld, snelheid, aandacht) en je eigen waarde proposities met die bril bekijkt.

  Stap 2: dialoog

  Alleen gaat harder, maar samen kom je verder. En dus investeren we in dialoog met klanten en andere stakeholders door taal, begrip, inzicht te gaan delen en op zoek te gaan naar de passende mix. Dat dialoogproces volgt vier stappen: Overzicht, inzicht, invloed, overvloed. Daarmee kom je snel op een gedeeld perspectief van waardecreatie.

  Stap 3: Co-creatie

  Na het hoofd in de wolken, komen de benen weer op de grond. We gaan aan de slag met een helder beeld van de meerwaarde en de verwachtingen van in te nemen rollen. Er is een nieuw speelveld waarin je je samen met de stakeholders richt op de klantwaarde en talent benut.

  De regelkring diagnose-dialoog en doen houdt nooit op. Dat is een proces dat steeds weer een hoger evenwicht tussen objectieve en subjectieve tijd zoekt - en door aandacht voor talent en klantbeleving vindt.

  Samenvattend

  Bij ondernemen in de nieuwe tijd is het van belang meer waarde aan de tijd toe te voegen. Geld, snelheid en vooral ook aandacht zijn daarin van belang voor klanten én medewerkers. Waardecreatie kun je vormgeven in een regelkring diagnose-dialoog-doen. Deze voortdurende kring boort de bronnen van het vakmanschap, de betrokkenheid en het talent aan en voedt de verandering en vernieuwing in de organisatie. Dit alles ten dienste van de klant.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Blogger Influencer

  Maarten de Winter is sociologisch econoom, organisatieadviseur, auteur, spreker en Masterdocent HR. Belangstelling voor veerkracht? Bel 0650819705 of stuur een mail naar

  Veerkracht heeft waarde. Meer weten over Veerkracht? Schrijf je nu in voor de Masterclass.

  Maarten de Winter
  is zelfstandig adviseur, masterdocent, coach, spreker en schrijver. Centrale thema is de ontwikkeling van een veerkrachtige organisatiecultuur waarin mensen het beste uit elkaar willen halen, te beginnen bij zichzelf. Maarten is analytisch, creatief en verbindend. Hij werkt vanuit overzicht, inzicht en autonomie en activeert om vanuit reflectie en dialoog in beweging te komen. Hij is auteur van het Sjoelbaksyndroom, de aanpak van werkdruk voor betere organisaties. Dit boek stond enkele weken in de top 100 van managementboek.

  Vier rollen

  • Organisatieadviseur. Maarten werkt aan veerkracht, balans en een waardevolle cultuur. Hij onderzoekt, inspireert, speelt en zet in de actiestand. Maarten omarmt complexiteit, dynamiek en vereenvoudiging.

  • Masterdocent. Maarten is masterdocent strategisch HRM bij Avans+. Hij inspireert tot onderzoek en verbetering van HR processen. Daarin neemt hij inspiratiebronnen uit wetenschap, natuur en management mee.

  • Spreker. Maarten zet zijn publiek aan het denken over taal en tijd. Taal is de basis van communicatie. Tijd is de meest schaarse productiefactor. Hij verwijst naar filosofie, ecologie en kunst.

  • Coach. Maarten luistert, stelt goede vragen en laat de client zich met treffende samenvattingen begrepen voelen. Soms helpen zijn ervaringen als vader, directeur in het familiebedrijf en zelfstandig ondernemer om dilemma’s te verhelderen.

  Korte biografie
  Maarten (1962) is Rotterdams sociologisch econoom met belangstelling voor ecologie en filosofie. Na zijn studie werd hij begin jaren '90 het familiebedrijf ingezogen en droeg eindverantwoordelijkheid in een crisis. Met de vragen die daar ontstonden en de antwoorden die hij sindsdien vond helpt hij mens en organisatie. Na 1997 was hij bij achtereenvolgens bij Alterra, Procap, Royal DHVHaskoning en P2 werkzaam als strategisch adviseur. Sinds 2012 werkt hij zelfstandig voor universiteiten, overheden, familiebedrijven, O&O fondsen en multinationals en bij Avans+.

  twitter's Profielfoto > Tijd in waardecreatie - het einde van het t... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1556 3 jaren 4 maanden geleden
  twitter's Profielfoto > Tijd in waardecreatie - het einde van het t... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1555 3 jaren 4 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.