person_outline

  Windowdressing, Eunuchgedrag of echt waarmaken wat je zegt en schrijft

  welkom gastheer > Windowdressing, Eunuchgedrag of echt waarma... | LeiderschapOndergetekende schreef ooit een column met de veelzeggend titel “Walk the talk” & “Practice what you preach”. De column ging over de wijze waarop een groot (en duur) adviesbureau omging met hun relaties. Wel de opdrachtgevers leren hoe het allemaal moet, maar het zelf niet doen. Ik vergeleek ze met Eunuchs. Die weten ook hoe het moet, maar kunnen het zelf niet (meer)...

  Je kunt als bedrijf van alles bedenken (met het MT op de hei, zonder medewerk(st)ers of OR…;-) je missie en visie op een marmeren plaat laten beitelen om die vervolgens een prominente plaats te geven in je receptieruimte, als je er een potje van maakt, dan ben je in 1 klap je geloofwaardigheid kwijt.

  Kesselaar & zn gebruikt de volgende tekst om zich te profileren:

  "Kesselaar & Zn is een resultaatgerichte en proactieve bouwpartner; wij faciliteren, adviseren en bieden inzicht, zodat onze opdrachtgevers weloverwogen en duurzame beslissingen kunnen maken. Wij nemen verantwoordelijkheid in het bouwproces en vervullen daarbij altijd de behoeften van onze opdrachtgever en haar eindgebruikers. Als kenniscentrum zijn wij een adviserende en betrouwbare co-maker voor onze opdrachtgever, de regisseur in het bouwproces en een gastheer voor de eindgebruiker. Wij staan in onze kracht als we onze opdrachtgever (gevraagd en ongevraagd) mogen adviseren met onze bouwkundige kennis. We zijn er namelijk van overtuigd dat alleen daardoor de samenwerking in zijn geheel naar een hoger niveau getild kan worden.

  Het programma Tegenlicht van de VPRO heeft in twee documentaires de onderscheidende visie van Kesselaar & Zn in beeld gebracht. Voor uw gemak: onderstaand de "Samenvatting van tegenlicht documentaire 'het einde van de manager'"

  Nu de proef op de som…, een kijkje in de keuken bij

  Kesselaar & Zn | Gastheer in de bouw

  Op 11 januari bezocht ik het bedrijf en was 5 dagen later nog aan het nagenieten……

  Mijn positieve verwachtingen werden overtroffen. Ik heb van iedere minuut genoten en was aangenaam verrast. Ik keek bij mijn bezoek door mijn HoReCa & Facilitaire bril, maar was – als expert nieuw leiderschap met name geïnteresseerd in de wijze waarop Kesselaar & Zn met hun mensen omgingen. Het bedrijf is uitgeroepen tot Slimste Bedrijf van Nederland, dat word je toch niet zomaar?

  En dan realiseer ik mij, dat je een belofte als bovenstaand alleen maar waar kunt maken als je begint bij je medewerkers. Als hospitalityman ben ik (met dank aan Piet Mathot) pas een jaar of 5 geleden tot de conclusie gekomen dat dit de enig juiste aanvliegroute is. En dat heeft Kesselaar & Zn goed begrepen! Zoals Kesselaar het zelf zegt: “Geef je medewerkers vertrouwen en investeer in hun talenten! Pas dan kan je groeien’’.

  En dat werkt! Zij werken nu met zelforganiserende teams, de medewerkers gaan fluitend naar hun werk en de klanten zijn meer dan tevreden.

  Wat is het geheim?

  Vertrouwen en loslaten

  Dat uit zich in (wat doen zij niet):

  • Geen hiërarchisch model
  • Geen afschuifsysteem maar verantwoordelijkheid stimuleren
  • Geen uitsluiting van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
  • Geen visitekaartjes met titels/functies
  • Geen uitgebreide taakbeschrijvingen maar prestatiegericht werken

  Maar… wat doen zij dan wel?

  • Werken met teams die in belangrijke mate zelf doelstellingen bepalen, invulling geven aan het werk en voortgang monitoren
  • Verantwoordelijkheden zoveel mogelijk bij medewerkers zelf laten
  • Op basis van gelijkwaardigheid en respect werken met collega’s binnen en buiten de organisatie.

  Semco style, bij een bedrijf waar men nog nooit van Ricardo Semler had gehoord…..


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Windowdressing, Eunuchgedrag of echt waarma... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.