person_outline

  Zie de mens achter de kandidaat, functionaris en organisatie en laat ook jezelf zien.

  smile > Zie de mens achter de kandidaat, functionar... | LeiderschapWerkgevers, kijk meer naar de persoon en minder naar cv en diploma's

   Op LinkedIn las ik een bericht van Jolijn van Berkel, werkzaam bij @4 minds. Ik citeer een deel van haar bericht:

  “Ik geloof al jaren niet meer in een cv. Ik denk dat een word document met een opsomming van wat men ongeveer gedaan heeft, achterhaald is. Ik geloof in talenten en ik geloof dat iedereen deze bezit. Ik geloof in kansen en in mogelijkheden. Ik geloof dat je maar één werkgever nodig hebt, die je helpt en in jou gelooft, ongeacht je leeftijd of iets dergelijks. Ik geloof dat als je een gesprek aan gaat met mensen, dat duidelijk wordt waar de passie van iemand ligt en waar iemand blij van wordt. Ik geloof dat werkgevers meer moeten kijken naar de persoon en minder naar het cv en de diploma’s. Ik geloof dat de “harde eisen” leerbaar zijn”.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het hadden mijn woorden kunnen zijn, maar de eer is geheel aan Jolijn. Dit bericht is op 9 november 2017 interessant gevonden en kent 231 opmerkingen. Het onderwerp leeft en de inhoud van de opmerkingen laat zien dat organisaties en recruiters met deze thematiek worstelen. De worsteling duid ik met een persoonlijk voorbeeld:

  Mijn sollicitatie naar dé droombaan

  Mijn oog viel een half jaar geleden op een prachtige functie. Ondanks de belofte aan mijzelf om een succes te maken van mijn eigen onderneming heb ik gesolliciteerd, want mijn “hart” sloeg over en ondernemer zijn is geen doel op zich. En daarom stuurde ik nog dezelfde avond mijn cv en motivatie. De motivatie werd getoetst aan de hand van goede verdiepende vragen. Ik werd uitgenodigd, ondanks het feit dat ik geen concrete werkervaring had binnen overheid én het werken met grote groepen vrijwilligers, wat een “harde” eis was. Mijn cv had onvoldoende raakvlakken voor de uitnodiging, maar de antwoorden op de vragen hadden het verschil gemaakt. Na een persoonlijk gesprek werd ik uitgenodigd bij de opdrachtgever, samen met nog twee kandidaten. En ik werd afgewezen. Ik had in het gesprek niet mijn beste “ik” laten zien. De week daarna werd ik gebeld, met de vraag of ik nog interesse had, de kandidaat die was gekozen was het toch niet. Uiteraard had ik nog interesse, dat vervaagt niet in een paar weken. Nog sterker, de baan had mij niet losgelaten en de afwijzing had mij op scherp gezet. En lerend vanuit mijn eerste gesprek, had ik rustig goed gesprek. Het was geen 1-dimensionaal sollicitatiegesprek, maar een boeiende dialoog. En dat werd ook bevestigd, echter niet met de gedroomde aanstelling. De woorden van de recruiter “de gekozen kandidaat heeft een beter cv; ik denk dat jij de toekomst kan brengen, maar de werkgever kiest de veilige weg” Een complimenteuze afwijzing, maar ik stond met lege handen en de vraag: Waarom een gesprek over motivatie en drijfveren, als uiteindelijk toch de keuze wordt gemaakt vanuit de cv die al vooraf bekend was?

  Het had alle partijen veel tijd en moeite gespaard om mij af te wijzen op mijn cv. Zo zag ik dit de dag van de afwijzing, maar inmiddels zie ik dit anders. Ik maakte een perfecte match vanuit de “bedoeling” **. De organisatie stond aan de vooravond van een grote verandering en veiligheid een logische keuze. Ik ben een mens, maar ook de organisatie bestaat uit mensen. Er was geen onwil vanuit de werkgever om mij niet aan te nemen. En de intentie van de consultant was goed, zij hadden oprecht interesse getoond in mij als mens. Als zij de keuze hadden mogen maken had ik de baan gehad. Maar de keuze lag bij de werkgever. En de stap naar een “branchevreemde” professional was voor hen te groot. Ik had het lef, maar niet iedereen is hetzelfde en dat kon en kan ik respecteren.

  Recruitment is mensenwerk mens en technologie > Zie de mens achter de kandidaat, functionar... | Leiderschap

  Mijn voorbeeld geeft aan dat de wereld van recruitment niet zwart-wit te maken valt. Er is niet één recept voor een succesvolle match. Het is niet enkel een keuze op harde criteria of op de zachte criteria. Het draait om mensen. De  technologie niet meer is weg te denken, maar de menselijke factor maakt het verschil. De huidige arbeidsmarkt en de vraag van medewerkers om zingeving* maakt de human touch relevanter dan ooit (leestip: onderzoek van Motivaction, medewerkers engagement, te downloaden via https://betrokkenheidwerkt.nl/inspiratie.

  Ik vergelijk het vinden van de baan en de zoektocht naar de medewerker met de koop van een huis. Net als een nieuwe baan een belangrijke keuze in ieders leven. De eerste selectie bij het kopen van een huis is rationeel (locatie, prijs, etc.). De echte koop maak je pas na de bezichtiging. Geen makkelijke keuze, want geen huis is perfect of geheel jouw smaak. Maar je gaat er wel voor, want het gevoel is goed. Na de koop komt het echte werk. Er is een grote verbouwing nodig of als je geluk hebt enkel wat verf op de muren. Een medewerker of een baan aannemen is, net als een huis, een rationele - en een gevoelskeuze. De beide partijen moeten samen op zoek naar zaken die niet in het cv staan en die niet beschreven worden in het functieprofiel en/of website van de organisatie. Het is een zoektocht naar de zogenoemde “verborgen gebreken” en naar het “verborgen talent” en de cultuur van de organisatie.  Daar is een bezichtiging, een verkennend persoonlijk gesprek, voor nodig. En pas na de aanname begint het echte werk, een warm welkom, kennisoverdracht, leren, ontwikkelen, samenwerken, resultaten etc. De ene kandidaat heeft enkel wat "verf" nodig en de ander "de verbouwing". Je geeft wat nodig is voor het beste resultaat. En wat je geeft ontvang je terug. Dat is het mooie van samenwerking tussen mensen. Dat is de reden waarom ik geen makelaar ben geworden, maar arbeidsbemiddelaar. De mens maakt het verschil!

  verdraaide organisatie 2 > Zie de mens achter de kandidaat, functionar... | LeiderschapZie de mens en laat jezelf ook zien. Toon oprechte interesse. 

  Dus ik deel de mening van Jolijn dat werkgevers meer moeten kijken naar de persoon en minder naar het cv en diploma’s en dat “harde eisen” leerbaar zijn. Maar ik voeg daar een dimensie aan toe. Ook de kandidaat verder moet kijken dan het profiel, naar de cultuur en omgeving van de organisatie. Voor beide partijen geldt de vraag. Waarom doe ik wat ik doe? En waartoe bestaat de organisatie? Wat is de bedoeling?* En dat antwoord kan enkel gegeven worden als de mens gezien wordt vanuit interesse op gebieden die niet in het cv staat en functieprofiel.

  ** Wouter Hart. Verdraaide organisaties, terug naar de bedoeling.

  Perspectief

  Jolijn, hou het vertrouwen, ook Rome is niet in 1 dag gebouwd. Verandering kost tijd. Feit is dat jij en ik en vele organisaties het al anders doen. En hopelijk volgen er morgen meer organisaties die vanuit persoonlijke interesse in de cv én de motivatie een persoonlijk gesprek gaan voeren. Mensen in organisatie die het voordeel van de twijfel op juiste manier toepassen en die zich laten verrassen. Die het echt ander gaan doen! Eén advies geef ik graag mee. Indien een vacature wordt opengesteld solliciteren er veelal meerdere kandidaten. Ongeacht het aantal, blijft dit voor de sollicitant 1 baan. En we weten hoe belangrijk een baan is. Om recht te doen aan dit belang: zorg voor een recruitment-proces dat is ingericht vanuit het perspectief vanuit de kandidaat. Dat betekent zorg voor terugkoppeling binnen het tijdspad wat is benoemd. Ook als de baan niet past, want de kandidaat heeft moeite genomen om te solliciteren en verdient de feedback die waardevol is voor persoonlijke ontwikkeling. Helaas hoor ik in mijn omgeving teveel dat kandidaten geen bericht krijgen of geen uitleg krijgen. Zij voelen zich niet serieus genomen en dat geeft een negatieve impuls aan het zelfvertrouwen. Laat jezelf horen en zien! Als mens tot mens. Als we deze stap met elkaar maken doen we recht aan de bedoeling van dit mooie vak; mens en organisatie helpen. En ook voor jou geldt: wat je geeft, ontvang je terug.

  Vragen? Advies? Met ruim 20 jaar ervaring binnen arbeidsbemiddeling, werk ik sinds 2016 als ondernemer van Betrokkenheid Werkt! met mens en organisatie aan ontwikkeling en resultaat middels coaching, training, consultancy en interim-management.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Josee Blanken > Zie de mens achter de kandidaat, functionar... | Leiderschap
  Geschreven door Josee Blanken
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.