person_outline

Ziekteverzuim is menselijk

ziekteverzuim > Ziekteverzuim is menselijk | leiderschapStel je eens voor: Je zit al een tijdje ziek thuis. Het werd je allemaal te veel. En je bent de enige niet, want je bedrijf kent een bovengemiddeld ziekteverzuimpercentage. En dan lees je in de media, dat de verwachting is dat het ziekteverzuim zal afnemen omdat er een nieuw ziekteverzuimsysteem werd geïntroduceerd. Gaat het systeem zorgen dat mensen niet ziek worden?

Onafhankelijk onderzoek

Gelukkig trekt de ondernemersraad, de groep mensen in deze organisatie die de belangen van zowel werknemer als werkgever tegen elkaar afweegt, aan de bel. Ze hebben onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek geëist.

Krijg je al vertrouwen? Zie je het zitten om snel weer aan de slag te gaan?

Dat dacht ik al!

De waarheid

De organisatie die ik (en misschien ook jij) in gedachten heb, is slechts één voorbeeld van hoe we in organisaties met mensen om kunnen gaan. Als we naar ziekteverzuim kijken, dan zien we cijfers, percentages. Die cijfers zijn een prima hulpmiddel, maar zijn verwoorden tot ‘de waarheid’.

De menselijkheid wordt onbedoeld, maar steeds vaker uit het oog verloren.

Reparatie

Als in de fabriek een machine kapot gaat, doen we er alles aan om die zo snel mogelijk te herstellen. Natuurlijk onderzoeken we of er constructiefouten zijn, maar het begint met de reparatie van die ene machine.

Houding

Wat zou er gebeuren als we diezelfde houding zouden aannemen als onze collega’s ‘onderuit gaan’? Als we samen kijken hoe we de ander kunnen helpen? Vanuit menselijkheid en verantwoordelijkheid.

(H)echt team

Daarvoor is nodig, dat een team bewust raakt van ieders gezamenlijke verantwoordelijkheid. In zo’n (h)echt team is het niet de ‘werkgever’ die een plichtmatig bloemetje stuurt naar een zieke medewerker, maar de individuele teamleden die contact houden met een zieke collega.

Mijn ervaring en die van de partners waarmee ik samenwerk, leert dat de betrokkenheid bij de organisatie dan veel sterker wordt en het ziekteverzuim daalt.

Hoe

“Hoe krijg ik dit voor elkaar”; vraag je jezelf misschien af. Het begint met jouw focus om mensen echt te willen ondersteunen, in plaats van naar de cijfers te kijken. Door hier bewust voor te kiezen, is de eerste stap gezet.


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn krachtigste wapen als politieagent in de jaren ’80 van de vorige eeuw, was mijn communicatie. Met die les ben ik gaan werken bij een grote belangenbehartiger (NGO). Ik richtte me met project- en programmamanagement vooral op de bedrijfsvoering en werkte in HR. Daarbij ging het vaak om wezenlijke (organisatie-) veranderingen.

Wat ik heb ervaren is dat verandering vaak worden ingezet vanuit ‘wat niet goed gaat’. Voor mij is echter niet het onvermogen, disfunctioneren of bijvoorbeeld een latente houding het uitgangspunt. Juist de kracht die in mensen schuilt vormt de basis voor frisse sparringsessies, scherpe adviezen, gerichte training en coaching. De vraag is dan: Hoe doe je dat? en vervolgens Hoe doe je dat samen?

Dat is precies waar het om draait bij How Company: hoe doen je dingen anders én; 'hoe doe je dat in goed gezelschap; good Company" Als trainer en coach voor How Company werk ik in een team dat herhaaldelijk het CEDEO-keurmerk kreeg, met op alle onderdelen een ongekend hoge klanttevredenheid. En dat met klanten als CoolCat, Philips, Siemens, Jakobs Douwe Egberts, Summa College en Avans Hogeschool. Mijn talent als trainer zet ik graag in als het erom gaat mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Individueel, in teamverband en op organisatieniveau. 

worldpoet-546's Profielfoto > Ziekteverzuim is menselijk | leiderschap
worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1574 1 jaar 6 dagen geleden
Mens, ken jouw grens!
Petra Hermans
twitter's Profielfoto > Ziekteverzuim is menselijk | leiderschap
twitter antwoordt op het onderwerp: #1553 1 jaar 4 maanden geleden
De ingevoerde Tweet ID is fout

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.