person_outline

  Ziekteverzuim is menselijk

  ziekteverzuim > Ziekteverzuim is menselijk | LeiderschapStel je eens voor: Je zit al een tijdje ziek thuis. Het werd je allemaal te veel. En je bent de enige niet, want je bedrijf kent een bovengemiddeld ziekteverzuimpercentage. En dan lees je in de media, dat de verwachting is dat het ziekteverzuim zal afnemen omdat er een nieuw ziekteverzuimsysteem werd geïntroduceerd. Gaat het systeem zorgen dat mensen niet ziek worden?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Onafhankelijk onderzoek

  Gelukkig trekt de ondernemersraad, de groep mensen in deze organisatie die de belangen van zowel werknemer als werkgever tegen elkaar afweegt, aan de bel. Ze hebben onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek geëist.

  Krijg je al vertrouwen? Zie je het zitten om snel weer aan de slag te gaan?

  Dat dacht ik al!

  De waarheid

  De organisatie die ik (en misschien ook jij) in gedachten heb, is slechts één voorbeeld van hoe we in organisaties met mensen om kunnen gaan. Als we naar ziekteverzuim kijken, dan zien we cijfers, percentages. Die cijfers zijn een prima hulpmiddel, maar zijn verwoorden tot ‘de waarheid’.

  De menselijkheid wordt onbedoeld, maar steeds vaker uit het oog verloren.

  Reparatie

  Als in de fabriek een machine kapot gaat, doen we er alles aan om die zo snel mogelijk te herstellen. Natuurlijk onderzoeken we of er constructiefouten zijn, maar het begint met de reparatie van die ene machine.

  Houding

  Wat zou er gebeuren als we diezelfde houding zouden aannemen als onze collega’s ‘onderuit gaan’? Als we samen kijken hoe we de ander kunnen helpen? Vanuit menselijkheid en verantwoordelijkheid.

  (H)echt team

  Daarvoor is nodig, dat een team bewust raakt van ieders gezamenlijke verantwoordelijkheid. In zo’n (h)echt team is het niet de ‘werkgever’ die een plichtmatig bloemetje stuurt naar een zieke medewerker, maar de individuele teamleden die contact houden met een zieke collega.

  Mijn ervaring en die van de partners waarmee ik samenwerk, leert dat de betrokkenheid bij de organisatie dan veel sterker wordt en het ziekteverzuim daalt.

  Hoe

  “Hoe krijg ik dit voor elkaar”; vraag je jezelf misschien af. Het begint met jouw focus om mensen echt te willen ondersteunen, in plaats van naar de cijfers te kijken. Door hier bewust voor te kiezen, is de eerste stap gezet.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Ziekteverzuim is menselijk | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  worldpoet-546's Profielfoto > Ziekteverzuim is menselijk | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1574 3 jaren 5 dagen geleden
  Mens, ken jouw grens!
  Petra Hermans
  twitter's Profielfoto > Ziekteverzuim is menselijk | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1553 3 jaren 4 maanden geleden
  De ingevoerde Tweet ID is fout

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.