person_outline

  De stille meerderheid

  listentothewind > De stille meerderheid | LeiderschapIk zie veel mensen die moeite hebben met hoe onze maatschappij is ingericht. Mensen die graag goed willen doen, maar door de regels van onze systemen worden terug gefloten en terecht gewezen. Vooral in organisaties zie ik veel verborgen ellende. Mensen die niet zichzelf kunnen zijn. Mensen die precies weten wat het systeem verwacht, maar zich daar niet aan willen of kunnen aanpassen. Mensen die precies zien hoe de hazen lopen.  Mensen die zien dat je met elleboogwerk, strijd en vernedering hoog in een organisatie kunt komen. Mensen die voelen dat het energetisch gewoon niet klopt. Mensen die niet willen strijden, maar gewoon helpen en zijn. Bijdragen aan een betere wereld door liefdevolle verbinding en vertrouwen.

  “Mensen die niet zichzelf kunnen zijn.”

  Het afkeurende systeem

  Elke dag weer ervaren ze hoe rust en liefde mensen tot grote hoogte kunnen brengen. Ze koesteren de hoop dat anderen dat ook weer gaan leren herkennen, en doen. Dag in dag uit doen ze hun veldwerk. Liefedevolle mensen uit alle lagen van de bevolking en op velerlei posities. En, auw, wat krijgen ze vaak de deksel op hun neus. “Nee, we doen het al jaren zo”, “Nee, het protocol zegt...”, “Nee, dat past nu echt niet in de agenda”, “Nee, dat lossen we intern op”, “Nee, wetenschappelijk onderzoek zegt...”, “Nee, daar mag jij niet over beslissen’, “Nee, we gebruiken hier deze methode”, “Nee, u voldoet niet aan de eisen”, “Nee, uw hulp hebben we niet nodig”.

  Dankbaarheid

  understandingsilence > De stille meerderheid | LeiderschapEn toch, hoe dapper, geven ze zich niet over aan het systeem. Ook al komt er een golf van teneergeslagenheid en teleurstelling over hen heen. Neemt het verdriet het over als ze even alleen zijn en zich veilig voelen. Ze kunnen niet opgeven. Ze kunnen niet anders dan liefdevol zijn. Ze weten dat het in organisaties beter, mooier en warmer kan zijn. Dat voelen ze in heel hun lijf en leden. En dat ervaren ze ook in de liefdevolle kring van het eigen gezin, de vrienden of hun kaartclub. Gevoelens van dankbaarheid overstelpen dan hun zijn.

  “Hoor hoe je hartslag raast in je keel.”

  Luister

  “Waarom vecht je dan niet!”. “Je weet toch hoe het anders moet, ga die strijd aan!”. Zacht maar krachtig en wijs is hun antwoord: “Met strijd creëer je strijd. We willen geen strijd. Strijd ontstaat door het idee dat er niet genoeg is voor iedereen. Strijd heeft onze systemen juist gecreëerd. Sta liever eens stil. Hoor hoe je hartslag raast in je keel. Sta eens stil en kijk om je heen. Waarom en waarvan rent iedereen? Waar is men bang voor? Om de boot te missen, letterlijk of figuurlijk? Sta eens stil, lieve medemens, en open je oren en je hart. Hoor je het? Het is de stille meerderheid…”.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit | Organisatiekunde

  Oprichter en bestuurder van Stichting VIPE | www.vipepruiken.nl | een duurzaam & sociaal initiatief

  Zelfstandig ondernemer, sparringpartner, blogger en spreker

  Partner Weconomics Foundation

  Fan van Leiderschapsdomeinen als pragmatisch kader om leiderschap te duiden en te leren

  Bestuurs- en Organisatiekundige | expert leiderschap 

  Spiritueel coach

  Vivienne van Leuken's Profielfoto > De stille meerderheid | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1671 2 jaren 4 maanden geleden
  Hallo Marga,

  Wat ben je goed bezig met je vlogs! Heel goed zelfs. Mijn complimenten.
  Ik ben zelf jaren lid geweest van een 'mensenraad' (in de cure) en heb ervaren hoe moeilijk het is om werkelijk patiëntenparticipatie van de grond en in de praktijk te krijgen. Het zien van de ander voorbij je eigen waarheid blijkt bijzonder lastig. Hierover heb ik ook een blog geschreven op Lerende Leiders: Medisch Leiderschap. www.lerendeleiders.nl/trendingtopics/485-medisch-leiderschap
  Twee vriendinnen van me hebben een theaterstuk gemaakt wat ook goed past in het verhaal van jouw stichting See-me en de sociale context van niet gezond zijn. Het heet Botte Pech: bottepech.nl/ En vanuit mijn eigen stichting www.vipepruiken.nl ondersteunen we elkaar waar we kunnen.
  Het kan zoveel beter, maar dan moet je het wel doen, laten zien, voorbeelden geven, reflecteren en de dialoog zoeken. Daar zijn we allebei inderdaad goed mee bezig... if I say so myself ;-) > De stille meerderheid | Leiderschap

  Lieve groet,
  Vivienne
  Vivienne van Leuken's Profielfoto > De stille meerderheid | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1670 2 jaren 4 maanden geleden
  Dank voor je reactie Jan. Wij, en met ons velen, zien wel waar al die burn-outs bijvoorbeeld vandaan komen. Als je niet luistert en handelt naar je eigen hart, dan heeft de natuur andere manieren om je tot luisteren te 'dwingen'... via lichaam en geest. Diep van binnen weet iedereen dat.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.