person_outline

  (Dienend)Leiderschap – Wat doe je zelf?

  Legacy > (Dienend)Leiderschap – Wat doe je zelf? | LeiderschapDe wereld waarin we met elkaar leven is aan het kantelen.
  Laat ik me voor het overzicht in deze column beperken tot Nederland. De problemen hier alleen al zijn groot genoeg. Eerst een bank en crisis en daarna een economische crisis zorgen er al vanaf 2007 voor dat overheden, bedrijven en instanties aan het zoeken zijn naar een nieuw evenwicht. De werkloosheid in Nederland blijft maar groeien. En natuurlijk is daar de ook al lange tijd durende milieuproblematiek. Het lijkt wel of mensen hun maatschappij opnieuw moeten uitvinden. Mijn vaste overtuiging is dat voor dit proces nieuwe leiders nodig zijn. Om gelijk maar klare wijn te schenken: dienende leiders!

  Al hoewel ik nog volop in de running ben, heb ik mijn sporen in het leven wel getrokken. De rode draad in mijn leven is dat ik altijd services verleende. Eerst als dienaar en later als leider. Ik mag wel zeggen dat ik weet hoe de hazen lopen. Niets werkt zo inspirerend en effectief als een dienende leider. En waarom? Omdat deze vorm van leiding geven op mensen is gericht. Het beste in de mens komt zo naar boven. Maar de mens is in de afgelopen decennia zichzelf verloren. Winstbejag, ultiem comfort, meer en meer, en hoger en hoger hebben ertoe geleid dat mensen zich van elkaar vervreemdden. Mijn visie is dat het ontbreken van dienend leiderschap hier vooral debet aan is.

  En juist deze persoonlijke inzichten zorgden er alweer jaren geleden voor dat ik de filosofie van het dienend leiderschap van Robert Greenleaf omarmde. Greenleaf introduceerde in 1970 het begrip 'Servant Leadership'. Nou is dienend leiderschap zo oud als de mensheid zelf. Dat blijkt wel uit de geschriften van Jezus en later van Griekse wijsgeren als Socrates en Plato. Maar in de moderne tijd zette Greenleaf het Servant Leadership op de kaart. Greenleaf verstaat onder dienend leiderschap: 'Het begint met het natuurlijke gevoel dat men in de eerste plaats wil dienen. Daarna maakt men bewust de keuze om te trachten te leiden. Het verschil met andere vormen van leiderschap is gelegen in de zorg die een dienaar ten eerste besteed aan het tegemoet komen aan de voornaamste prioriteiten van anderen. De beste test, welke moeilijk is uit te voeren, is: worden de mensen terwijl ze gediend worden, gezonder, wijzer, vrijer, autonomer en zijn ze zelf meer in staat om dienaars te worden? En wat is het effect op degenen die het minst bevoorrecht zijn in onze maatschappij? Hebben zij er ook voordeel van, of tenminste, zullen zij niet nog meer achtergesteld worden?'

  Hierin kon ik mij helemaal vinden en niet voor niets ben ik dan al sinds lang ambassadeur van de stichting Greenleaf Center for Servant Leadership Europe. Wel benadruk ik daar persoonlijk bij dat ieder mens moet dienen. Dan kom je tot de kern: Wat doe je zelf?
  Op maandag 13 mei was ik daarom een meer dan aandachtig toehoorder op het congres 'Investeren in leiderschap'. Ik werd op mijn wenken bediend en kreeg uitmuntende verhalen te horen van onder andere Joël Aarts, Henk Stoorvogel en Ben Tiggelaar. Goed was het verhaal van Henk Stoorvogel waarin hij vertelde over de kracht van de eenvoudige woordjes: dank-je-wel. Het is welhaast een ultieme uiting van genegenheid en is wat mij betreft symbool voor dienend leiderschap. Het congres was voor mij ook een feest van herkenning. Ben Tiggelaar sloot het congres humorvol af, en was ondubbelzinnig in zijn statement dat goed leiderschap de mens als vertrekpunt heeft.

  Zo kom ik tot via dienend leiderschap en de mens uit bij mijn kernvraag: Wat doe je zelf? Wat laat je na? Wat is je rol daarbij? Hoe ga je met mensen om? Wat is je bijdrage aan een betere wereld? Een betere wereld die er, zoals ik mijn column begon, absoluut moet komen.

  Koos Groenewoud
  21 mei 2013. Met dank aan Wim Kooyman.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > (Dienend)Leiderschap – Wat doe je zelf? | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.