person_outline

  Doe eens gek!

  brand > Doe eens gek! | LeiderschapWat maakt dat mensen gaan voor hun max; dat ze zich helemaal inzetten om hun doelen te bereiken… ook in hun werk? Eén, is dat ze helder hebben waar ze naartoe willen (of juist van weg willen). Twee, is dat ze vertrouwen hebben dat ze het kunnen maken. Drie, is het doen: in actie komen. De ingrediënten van ieder succes zijn dus een doel, de actie en het vertrouwen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Brand!

  Stel, je ligt te slapen. Midden in de nacht wordt je wakker van sirenes in de straat. Een fractie van een seconde later besef je: "Ze komen voor mij! Mijn huis staat in brand”. In hetzelfde moment stel je een helder doel: Mijn hachje redden! En dus kom je  in actie. Niets is je te gek. Uiteindelijk besluit je – ondanks je hoogtevrees – via je raam, langs de regenpijp aan de gevel te laten zakken. Je bent veilig. 
  Je had een helder doel: jezelf in veiligheid brengen. En je had vertrouwen: misschien breek ik m’n been, maar dat komt wel goed, dat lossen we wel op. Zolang ik maar buiten kom. En je kwam in actie. 

  Realistisch

  Hoe anders is het in ons dagelijks leven. We hebben zo onze dromen, onze doelen of – als we het onszelf niet te serieus nemen – onze wensen. De meesten van ons vinden ze niet realistisch. Dat eealisme baseren we op beschikbaarheid van tijd, beschikbaarheid van middelen of op de mening van anderen: 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. Het maakt dat we  opgeven, voordat we überhaupt onze droom hebben uitgesproken. Ondertussen gaan we door met ons leven… of wat er van over is. We doen wat er gedaan moet worden; dag in – dag uit. 

  Minder

  Niet de droom om een eigen boot te hebben; ons motorrijbewijs halen of een eigen zaak starten, maar dit realisme bepaalt wat we doen. De vraag is: hoe reëel is ons realisme? Onze routine die we dag in – dag uit volgen, consumeert gigantische hoeveelheden energie. Het vermoeit ons. We komen tot stilstand en zelfs binnen de routine gaan we minder en minder functioneren. Nee… we hebben het leuk zo! 

  Doe eens gek!

  Wat nu als je een doel zou stellen? Ik zou willen zeggen: “doe eens gek!”, maar wat ik bedoel is: “Doe het gewoon!” Kies wat je wilt bereiken. Waar wil je over een jaar staan? Wat wil je bereikt hebben? Waar droom je al zolang van? En dan… Laat  een aantal mensen om je heen weten wat je droom is en wat je plan is om het te verwezenlijken. Welke mensen? Degenen die in je durven te geloven! De volgende stap: kom in beweging. Ga er voor. 

  Meer

  Vertrouwen – en met name zelfvertrouwen – is wat je meer nodig hebt om je doelen te behalen. Maar hoe krijg je zelfvertrouwen? Het recept daarvan is simpel, doeltreffend en…  vraagt om een echte verandering in houding. 
  We ervaren zelfvertrouwen als we erop durven te vertrouwen dat, wat er ook gebeurt, we het op kunnen lossen. De manier om dat vertrouwen te ontwikkelen is door te kijken en te leren van alles wat we doen; of het nu positief of negatief is… Te kijken naar onze eigen fouten, onze inzichten, onze lessen, onze acties en de resultaten die het oplevert. 
  Door als het ware iedere gebeurtenis op deze manier te beschouwen, te evalueren, gaan we geleidelijk aan ervaren dat we ‘alles’ aankunnen; dát is hoe zelfvertrouwen wordt ontwikkeld. 

  Managen

  Dit blog begon ik met de zin: "Wat maakt dat mensen gaan voor hun max; dat ze zich helemaal inzetten om hun doelen te bereiken… ook in hun werk?" Heb jij je medewerkers of ben jij door je leidinggevende meegenomen in de doelstellingen van de organisatie? Weet je waarom je de dingen doet, die je doet? Ken je alleen de prioriteiten of weet je ook van het waarom? En… als je een fout maakt? Wordt er dan afgerekend of wordt gefocust op het oplossen; het leren en corrigeren? 

  Als doelen helder zijn en we durven te vertrouwen, dan volgt de actie. Als vanzelf.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Doe eens gek! | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Jeroen Ogier's Profielfoto > Doe eens gek! | Leiderschap
  Jeroen Ogier antwoordt op het onderwerp: #1539 3 jaren 5 maanden geleden
  Dankjewel voor je reactie Yves!
  Ik had 'm niet eerder gelezen.
  yves Hanoulle's Profielfoto > Doe eens gek! | Leiderschap
  yves Hanoulle antwoordt op het onderwerp: #1526 3 jaren 7 maanden geleden
  1 augustus 91 heb ik het huis van mijn ouders afgebrand.
  ik heb toen inderdaad geleerd dat ik een goede crisis manager was.
  En geleerd dat er veel ergere dingen zijn dan alles kwijt te zijn.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.