person_outline

  Echte leiders vertrouwen

  beauty > Echte leiders vertrouwen | LeiderschapVijftien jaar geleden toonde een meta-analyse aan dat effectieve leiders zich onderscheiden door hun zelfvertrouwen.  Sinds ik dat las ben ik me in dat onderwerp meer gaan verdiepen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen in wie je bent als mens en in wat je kan. Als je vertrouwt op jezelf, hoef je je niet druk te maken over wat er komen gaat, je weet dat je het aan kan. Je bent dus veel meer in staat in het hier en nu te leven. Je staat open en bent creatief, kunt adequaat reageren op wat er op je pad komt. Dat betekent niet dat je met alle winden mee waait, juist niet.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zelfvertrouwen

  Voor je op jezelf kunt vertrouwen moet je eerst jezelf kennen, weten wat echt belangrijk voor je is, wat je mogelijkheden en je grenzen zijn. Hiervan doordrongen zijn en ernaar leven, maakt dat je daadkrachtig en flexibel bent. Je bekent kleur, je hebt een duidelijke visie. Je bent over het algemeen consistent en consequent in je gedrag, herkenbaar en aanspreekbaar. Tegelijkertijd vertrouw je voldoende op jezelf om flexibel te zijn en open te staan voor andere geluiden en om toe te geven dat je het ook even niet weet.

  Beseffen en toegeven dat je het ‘niet weet’, is in deze tijd essentiëler dan ooit. Het is cruciaal voor je innovatiekracht en geloofwaardigheid. Er is zoveel informatie beschikbaar en de wereld verandert zo snel, wat kun je nu nog echt zeker weten? ‘Death and taxes’? (Gezien de blauwe enveloppen die onlangs weer op de mat lagen, die laatste in ieder geval.) En wat weet jij in je eentje? ‘None of us is as smart as all of us’?

  Anderen vertrouwen

  Leiders met zelfvertrouwen, vertrouwen eerder anderen en durven hulp en input te vragen. Zij staan open voor hun ideeën, betrekken hen bij beslissingen en geven hen de ruimte om op eigen wijze invulling te geven aan hun werk. In termen van het onderzoek naar dienend-leiderschap spreek je dan over bescheiden leiders met een duidelijke visie die anderen empoweren, verantwoordelijkheid geven en waarderen. Dat is precies wat organisaties op dit moment nodig hebben om slagvaardig te blijven (of worden) in alle dynamiek en de tendens van ‘meer met minder’.

  Medewerkers weten bij dienend-leiderschap wat belangrijk is, waaraan zij bijdragen, wat ze bijdragen, dat ze dat op eigen wijze kunnen doen en dat dit gewaardeerd wordt. Simpel! Maar niet eenvoudig. Het vraagt veel moed en aandacht. Moed om duidelijk te zijn, om zaken los te laten, om je niet te verschuilen achter regels, KPIs (kern-prestatie-indicatoren), te weinig middelen of anderen. Die moed kun je ontwikkelen, door aan je zelfvertrouwen te werken en door ‘het gewoon te doen’.

  Het gewoon doen

  Eind 2014 ontmoette ik een bijzondere leider uit een groot technologie bedrijf. Tegen de stroom in is hij daar met dienend-leiderschap bezig (zie filmpje: Introducing servant leadership in Philips Research). Hij vertrouwt zichzelf en zijn mensen en weet binnen zijn divisie langzaam van een angstcultuur naar een vertrouwenscultuur te gaan door ‘het gewoon te doen’. De organisatie presteert dankzij deze vertrouwenscultuur beter: door intrinsieke motivatie en intense samenwerking wordt het totaal meer dan de som der delen.

  Wat doet hij ‘gewoon’? Hij heeft aandacht voor zijn mensen, zet ze in hun kracht, heeft respect voor hen, inspireert en verbindt ze. Verantwoordelijkheid delegeert hij op basis van vertrouwen. Vervolgens ondersteunt hij mensen om hun doelen te halen. Deze leider laat zich (meestal) niet afleiden door de waan van de dag, de KPIs, regels, bonussen, en dergelijke. Hij weet wie hij is, wat belangrijk is en wat hij te doen heeft. Door focus en regelmatige reflectie houdt hij zichzelf scherp. Hij heeft voor zichzelf de rust en ruimte gecreëerd door zich te wijden aan hetgeen er echt toe doet en te vertrouwen op zichzelf.

  Zelf vertrouwen ontwikkelen

  Gaat het allemaal perfect als je zelfvertrouwen hebt? Nee, maar het gaat wel veel moeitelozer, leuker en beter dan wanneer je onzeker bent. Heb jij de moed en motivatie om aan je (zelf)vertrouwen en dus leiderschap te werken? Wat zou je willen weten over (zelf)vertrouwen? Wat heb je nodig om meer te gaan vertrouwen? Op jezelf en op anderen? Ik ben benieuwd, laat je me wat weten?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Inge Nuijten > Echte leiders vertrouwen | Leiderschap
  Geschreven door Inge Nuijten
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Anoniem's Profielfoto > Echte leiders vertrouwen | Leiderschap
  Anoniem antwoordt op het onderwerp: #1375 4 jaren 1 maand geleden
  Recent geconfronteerd met gevoel van onveiligheid in mijn werk als leidinggevende. Waardevolle intervisiesessie bracht me terug naar waar ik dit gevoel van ken en hielp me (opnieuw) te vertrouwen op mezelf; zelfvertrouwen te hervinden. Het gevoel van veiligheid is daarmee op de achtergrond geraakt en ik kan weer vrij handelen.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.