person_outline

Er moet iets veranderen in de manier van denken

gedachtenmanagement > Er moet iets veranderen in de manier van denken | leiderschapEr moet iets veranderen in de manier van denken, om ons als mens verder te ontwikkelen. Een verdere ontwikkeling begint bij het individu. Bij jou?

Jouw kernidentiteit

Niet wie of wat je bent, bepaalt je kernidentiteit, maar hoe je bent.

Ergens van binnen zit iemand die je zelden laat zien. Veelal verborgen achter een masker met een glimlach, onverschilligheid, in ieder geval de uitdrukking die het beste bij de situatie past. De kernidentiteit, zo goed verborgen dat je zelf niet weet hoe je eigenlijk bent. Je moet gewoon jezelf zijn, is de goedbedoelde raad. Maar wat is dat? Jezelf zijn?

Hoe ben je, is waar het om gaat

Wanneer je iemand beschrijft als wie, dan komt er een naam en nog wat gegevens. Het zegt weinig van de persoon. Beschrijf je wat iemand is, dan komt een beroep en andere rollen, vader, moeder. Beschrijf je hoe iemand is, dan komt een ander verhaal. Iemand die eerlijk is, behulpzaam, geïnteresseerd, gevoel voor humor en andere beschrijvingen die veelal eigenschappen van iemand omschrijven.

Hoe ben jij?

Wanneer je jezelf omschrijft in eigenschappen, dan omschrijf je hoe je eigenlijk bent. Even los van situaties. Hoe ben jij eigenlijk? Met de eigenschappen die je dan hebt, beschrijf je wie daar binnen zit. Je kernidentiteit. En stel, daar komt een beeld uit zoals: creatief, open, eerlijk, belangstellend, enz. Dan heb je beschreven hoe je bent als je goed en in evenwicht bent, los van situaties.

Je beschermt jezelf

Was je altijd maar zo. Waren alle mensen maar zo. Chagrijnig zal niet in het lijstje staan. Bot, egoïstisch en ongedurig ook niet. Dat iemand dat van tijd tot tijd is lijkt logisch, want je zal maar……
En vervolgens worden allerlei situaties beschreven. Zo lijkt het de situatie te zijn die bepaalt of je gewoon jezelf kan zijn.

Situaties/gebeurtenissen roepen gedachten op en die bepalen jouw reactie

Is er wat? Nee hoor. Terwijl het van binnen rommelt. Maar je laat niet zien dat je ermee zit. Dat gebeurt van binnen. Zo bescherm je jezelf en dat doe je met gedachten. Met welke gedachten en hoe je dat doet staat beschreven in het e-book "Gedachtemanagement met het Gedachten analyse Programma" (EPUB | PDF)


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Herman Beuker
Geschreven door Herman Beuker
Blogger Expert


Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.