person_outline

  Functioneer jij wel?

  Brievenbus > Functioneer jij wel? | LeiderschapFunctioneer je eigenlijk wel? Ja jij, ja. Ik zie je wel gaan elke dag. Licht aandoen 's morgens. Vijf volle minuten op de bedrand zitten staren. Plassen. Wassen. Aankleden, de kleren hingen al klaar. Haastig een broodje happen. Hè, de koffie weer lauw laten worden. Gauw de kinderen een aai over de bol, de kus voor je vrouw is reeds lang geleden wegbezuinigd. De jaspanden wapperen, je had ze nog bijna tussen de deur. Haastig trok je ze mee, anders zou je maar vallen misschien. Dan ben je op weg. Het intro van de dag.

  De base-drum volgt al snel. Op het werk dreunt hij het dagelijkse ritme. Eerst weer koffie. De stoel weer in de hoge stand, hij stond nog in de middagstand. Goedemorgen, heb jij ook gesport gisteravond? Mailtjes beantwoorden. Rapportje tikken. Vergaderen. Koffie drinken bij het apparaat. Nog even wat nazoeken. Stiekem even internetten. Met de kleren aan op de WC zitten en twitteren met je mobiel. Daarna terug naar de kamer en nog even wat mailtjes beantwoorden. Hè, hè, dan eerst even lunchen. Tafel links achterin. Een ommetje in het park. Ja, bij mooi weer.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Snerpende gitaren volgen in de middag. Het hoogtepunt van het dagelijkse nummer. Leven in de brouwerij. Haastige mensen en rode koppen. Afschuiven van de verantwoordelijkheden tijdens de escalatie. Wie zou ook al weer wat doen en waarom is het niet gedaan. Dreigende woorden en de chefs komen eraan te pas. De steek in de rug door de verwijzing naar de komende functioneringsgesprekken.
  Functioneer jij eigenlijk wel?

  Onderuitgezakt in de auto terug naar huis. De handelingen van het rijden gaan automatisch. Je ogen zijn groot, je hoofd is leeg. Je handen zijn koud. Alles gaat automatisch. De kus voor je kinderen, de informatie-uitwisseling met je vrouw over het werk. De kapotte broek van je dochter. Extra kosten voor school. De koffie is weer duurder.

  Ja! Je functioneert! Alles doet het. Je bent best gezond, beetje te zwaar, maar ach, dat zijn we allemaal. Je hebt een baan in deze moeilijke tijden. Je past op je tellen. Je slikt de onzin van je baas, als een gans met een lever die al aardig aan de maat is. We doen het wat zuiniger aan. De vakantie doen we dichterbij en de nieuwe auto doen we pas over twee jaar. Maar zittend op de bank staar je naar buiten. Het stuk speelgoed dat je tegen je hoofd krijgt voel je amper.

  Een beweging voor het raam van de postbode op de fiets leidt je echter af. Het is een nieuwe postbode, je hebt hem nog nooit eerder gezien. Je kijkt hoe de man de post pakt en hulpeloos om zich heenkijkt. Hij ziet geen brievenbus. Geen gleuf. Geen losse postbus op een paaltje. Hij staat met de post in de hand en kan het niet kwijt. Dan ziet hij je zitten.

  Je wijst naar het bosje waar de postbus verdekt staat opgestelt. De postbode lacht en doet de post erin.

  Dan wordt het allemaal helder wit. Je springt op van de bank, je ziet het. Geen post zonder postbus. Geen belastingaanslag, oke. Maar ook geen felicitatiekaart. En aangezien je voor het goede gaat, iedereen voor het goede gaat, zie je dat goeds wordt gebracht als je klaar bent te ontvangen. En volgens mij ben je er klaar voor!

  Je grist de telefoon uit de handen van je vrouw en drukt haar een kus hard op de mond. Je belt het telefoonnummer onderaan de vacature die je gisteren las en triest aan de kant had gelegd, toch geen kans. Je hebt zó'n warmte en enthousiasme in je stem dat je op gesprek mag. Als een niet te stuiten vulkaanuitbarsting stroom je over van levenslust en schudt je de lamsgeslagen leegheid van je af. Weg met dat trieste journaal. Donder op met remmende chefs en zuigende collega's, die elk graantje voor je neus wegpikken. Ook weg met die boksbal die je zelf bent. Goeds wordt gebracht als je klaar bent te ontvangen. En volgens mij ben je er klaar voor! Verander. Weg met die consolidatie. Durf eens wat.

  Functioneer jij wel?

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Gerard Jans > Functioneer jij wel? | Leiderschap
  Geschreven door Gerard Jans
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  grjans's Profielfoto > Functioneer jij wel? | Leiderschap
  grjans antwoordt op het onderwerp: #660 6 jaren 8 maanden geleden
  Wauw. Mooie complimenten! Als een stukje iemand raakt en een glimlach, een traan, een gedachte of een reactie tot gevolg heeft, dat is de beste drive!
  ruud's Profielfoto > Functioneer jij wel? | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #656 6 jaren 8 maanden geleden
  Idd Mark,

  Gerard heeft een 'gave' om met taal 'mooi' te schrijven, belangrijker nog: hij schrijft óver mooie dingen!
  Ben toch benieuwd naar wat het jou brengt, waar het jou triggered tot nadenken en wat jij er vervolgens mee gaat doen... reacties (en dan van die hele mooie :whistle: > Functioneer jij wel? | Leiderschap ) zijn volgens mij de brandstof voor mensen als Gerard om vooral mooi te blijven schrijven over mooie dingen....

  Dank voor je reactie!
  m.vr.gr.
  Ruud.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.