person_outline

  Geestig...

  Impact > Geestig... | LeiderschapDe geest is uit de fles… een Nederlands spreekwoord dat wordt gebruikt om uit te drukken dat een situatie niet meer in de hand te houden is. We zijn de controle kwijt. Het spreekwoord wordt gebruikt als bijvoorbeeld een demonstratie uit de hand loopt, doordat de gedrevenheid van mensen het wint van de lijn van gezaghebbers.

   

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Bijltje erbij neergooien

  In teams en binnen afdelingen is de geest soms ook uit de fles. Daar is het vaak het gezag, de lijn, die het wint van de gedrevenheid van mensen, de medewerkers. Wat er dan gebeurt is dat die laatsten het bijltje erbij neergooien, om nog maar een spreekwoord van stal te halen.

  Management

  Hoe kan het ook anders, als we een team

  • briefen op wat gedaan moet worden, maar vergeten te zeggen waarom?
  • briefen op wat gedaan moet worden, maar niet leren hoe?
  • briefen op efficiëntie, maar verzuimen te kijken naar effectiviteit?

  ik zie het iedere dag terug binnen bedrijven! Men probeert het in de hand te houden met controle en kritiek; met een mooi woord heet dat management.

  Verantwoordelijk

  De makkelijkste manier om hiermee om te gaan is te wijzen naar ‘de organisatie’ of ‘het management’. Het lost niets op, maar kom zeg… "het ligt tenminste niet aan mij: Het is niet mijn verantwoordelijkheid."

  Overleven

  Dus hoe werkt het. Iedere dag staan we voor dag en dauw op om naar ons werk te gaan. We krijgen er geleidelijk aan steeds minder zin in. We gaan overleven. “We zien wel waar het schip strand”. En dat is dan ook wat er gebeurt. Een reorganisatie, een faillissement, contracten die niet verlengd worden. Opnieuw wijzen we naar ‘de organisatie’ of ‘het management’.  Hoe kan het ook anders: "Aan mij heeft het niet geleden."

  Spirit

  Soms komen vakbonden in actie en opeens blijkt de geest uit de fles. Hé, dat is wonderlijk… de geest was er kennelijk wel, maar komt pas om de hoek als het te laat is. Wat nu, als we die geest – in het Engels ‘the spirit’ – zouden gebruiken voordat het te laat is. Wat zou de invloed zijn van die spirit, onze passie?

  We hoeven elkaar geen vliegen meer af te vangen. Cynisme is niet langer ons houvast. Waarden als groei, zelfvertrouwen, zorg en samenwerking kunnen leidend zijn! Simpel gezegd: het wordt weer leuk op het werk. En het mooie is, je hoeft niet te wachten op 'het management' of 'de organisatie'. Je kunt het zelf doen! Jouw leiderschap begint met je mond open trekken en zeggen dat je er klaar mee bent; het anders wilt.

  Actie!

  Wil je meer lol op je (en in) werk, kom dan in actie! Check of de geest nog in de fles zit en wek ‘m! 
  Veel plezier.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Geestig... | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  worldpoet-546's Profielfoto > Geestig... | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1576 3 jaren 3 dagen geleden
  Geest in de Fles!
  Petra Hermans

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.