person_outline

Geestig...

Impact > Geestig... | leiderschapDe geest is uit de fles… een Nederlands spreekwoord dat wordt gebruikt om uit te drukken dat een situatie niet meer in de hand te houden is. We zijn de controle kwijt. Het spreekwoord wordt gebruikt als bijvoorbeeld een demonstratie uit de hand loopt, doordat de gedrevenheid van mensen het wint van de lijn van gezaghebbers.

 

Bijltje erbij neergooien

In teams en binnen afdelingen is de geest soms ook uit de fles. Daar is het vaak het gezag, de lijn, die het wint van de gedrevenheid van mensen, de medewerkers. Wat er dan gebeurt is dat die laatsten het bijltje erbij neergooien, om nog maar een spreekwoord van stal te halen.

Management

Hoe kan het ook anders, als we een team

  • briefen op wat gedaan moet worden, maar vergeten te zeggen waarom?
  • briefen op wat gedaan moet worden, maar niet leren hoe?
  • briefen op efficiëntie, maar verzuimen te kijken naar effectiviteit?

ik zie het iedere dag terug binnen bedrijven! Men probeert het in de hand te houden met controle en kritiek; met een mooi woord heet dat management.

Verantwoordelijk

De makkelijkste manier om hiermee om te gaan is te wijzen naar ‘de organisatie’ of ‘het management’. Het lost niets op, maar kom zeg… "het ligt tenminste niet aan mij: Het is niet mijn verantwoordelijkheid."

Overleven

Dus hoe werkt het. Iedere dag staan we voor dag en dauw op om naar ons werk te gaan. We krijgen er geleidelijk aan steeds minder zin in. We gaan overleven. “We zien wel waar het schip strand”. En dat is dan ook wat er gebeurt. Een reorganisatie, een faillissement, contracten die niet verlengd worden. Opnieuw wijzen we naar ‘de organisatie’ of ‘het management’.  Hoe kan het ook anders: "Aan mij heeft het niet geleden."

Spirit

Soms komen vakbonden in actie en opeens blijkt de geest uit de fles. Hé, dat is wonderlijk… de geest was er kennelijk wel, maar komt pas om de hoek als het te laat is. Wat nu, als we die geest – in het Engels ‘the spirit’ – zouden gebruiken voordat het te laat is. Wat zou de invloed zijn van die spirit, onze passie?

We hoeven elkaar geen vliegen meer af te vangen. Cynisme is niet langer ons houvast. Waarden als groei, zelfvertrouwen, zorg en samenwerking kunnen leidend zijn! Simpel gezegd: het wordt weer leuk op het werk. En het mooie is, je hoeft niet te wachten op 'het management' of 'de organisatie'. Je kunt het zelf doen! Jouw leiderschap begint met je mond open trekken en zeggen dat je er klaar mee bent; het anders wilt.

Actie!

Wil je meer lol op je (en in) werk, kom dan in actie! Check of de geest nog in de fles zit en wek ‘m! 
Veel plezier.


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn krachtigste wapen als politieagent in de jaren ’80 van de vorige eeuw, was mijn communicatie. Met die les ben ik gaan werken bij een grote belangenbehartiger (NGO). Ik richtte me met project- en programmamanagement vooral op de bedrijfsvoering en werkte in HR. Daarbij ging het vaak om wezenlijke (organisatie-) veranderingen.

Wat ik heb ervaren is dat verandering vaak worden ingezet vanuit ‘wat niet goed gaat’. Voor mij is echter niet het onvermogen, disfunctioneren of bijvoorbeeld een latente houding het uitgangspunt. Juist de kracht die in mensen schuilt vormt de basis voor frisse sparringsessies, scherpe adviezen, gerichte training en coaching. De vraag is dan: Hoe doe je dat? en vervolgens Hoe doe je dat samen?

Dat is precies waar het om draait bij How Company: hoe doen je dingen anders én; 'hoe doe je dat in goed gezelschap; good Company" Als trainer en coach voor How Company werk ik in een team dat herhaaldelijk het CEDEO-keurmerk kreeg, met op alle onderdelen een ongekend hoge klanttevredenheid. En dat met klanten als CoolCat, Philips, Siemens, Jakobs Douwe Egberts, Summa College en Avans Hogeschool. Mijn talent als trainer zet ik graag in als het erom gaat mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Individueel, in teamverband en op organisatieniveau. 

worldpoet-546's Profielfoto > Geestig... | leiderschap
worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1576 11 maanden 1 week geleden
Geest in de Fles!
Petra Hermans

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.