person_outline

  Hou jij van jezelf?

  sitdownwithyourself > Hou jij van jezelf? | LeiderschapAls je elke dag je naar je werk gaat vol goede bedoelingen en goede ideeën. Als je keihard timemanaget, leanet, scrumt. Als je elke dag tijd maakt voor je mensen, en je bovendien nog reflectie doet op jezelf, dan ben je lekker bezig als leider. Je investeert natuurlijk in je relatie, je maakt tijd voor je kinderen/hobby's/huisdieren. Je bent je bewust van je patronen. En toch knaagt er wat. Toch is het leeg, of niet vervullend. Alsof je veel investeert in een hol vat met ongeziene gaten in de bodem. Je merkt dat je energie weglekt, dat je anderen de schuld geeft. Als de wereld nou eens zou meewerken, dan zou je wel vervuld kunnen zijn. En je weet ook dat die route geen oplossing biedt. Wat dan wel?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  We praten elkaar heel veel aan. Aan hoe groot het geluk zou moeten zijn (lees daar eens 'de valkuil van het geluk' over, heel verfrissend), hoe gaaf het is om over veel fte of veel €€ te gaan. Hoe succesvol en dus gelukkig je bent als je net die ene promotie maakt. Of als je voor jezelf begint, want 'je eigen baas zijn', dat is pas vrijheid! We praten elkaar aan dat we met dat soort zaken ons holle vat kunnen vullen. En dat is niet zo.

  Wat je ook doet, welke rol je speelt, in jouw ogen succesvol of niet, in de ogen van anderen 'goed bezig' of niet, naar mijn idee is er maar één oplossing voor het holle vat. En dat zit hem niet in meer van iets. Of in gebaande paden. Dat zit hem in iets heel kleins: een beetje liefde.

  Wat ik daarmee bedoel? Dat je in ontspanning naar je holle vat kunt kijken. Soms is het nu eenmaal zo dat je je onvervuld voelt. Dat je kunt glimlachen om je eigen behoeftes, om je gewoonte om anderen de schuld te geven. Dat je je eigen hand vasthoudt op het moment dat je iets doet wat je spannend vindt, ook al gilt een andere stem in je hoofd dat je, met jouw carrière, statuur, ervaring, dat niet spannend zou moeten vinden.

  En dat lukt, denk ik, op het moment dat je een beetje van jezelf gaat houden. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Een van de beginpunten is het beseft dat die dingen die je in jezelf waardeert, zijn verbonden met de dingen die je wil verbeteren aan jezelf, die je afwijst, die je ontkent. Je zonzijde is van hetzelfde materiaal als je schaduwkant.

  Zodra je die verbinding ziet, kun je ook gaan zien dat je mensen om je heen hebt die heel erg genieten van je schaduwen. Die juist met je omgaan omdat je ook gewoon een mens bent. Waarbij jij een voorbeeld bent om de eigenschappen die jij op z'n zachtst gezegd niet beminnelijk vindt aan jezelf.

  Er zijn ook andere beginpunten. Bijvoorbeeld de liefde die je geeft aan anderen, te gaan spiegelen naar jezelf. Of te beseffen dat elk verhaal dat je over jezelf met trots vertelt aan anderen, je juist ook in de stilte van de nacht eens tegen jezelf mag fluisteren. Gelukkig zijn er veel beginpunten, zodat je er eentje kunt vinden die je past. En misschien heb jij die beginpunten al gevonden. Heb je zin om anderen te helpen, deel ze dan hieronder of tijdens Lerende Leiders Live in de workshop 'Hartenheer, Schoppenvrouw'. Want uiteindelijk gaat het er niet om om het holle vat te vullen, maar om ervan te houden.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Hetteke Videler > Hou jij van jezelf? | Leiderschap
  Geschreven door Hetteke Videler
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Hou jij van jezelf? | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1469 3 jaren 10 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.