person_outline

  Iedere oplossing brengt een nieuw probleem: andersom is ook waar!

  oplossing > Iedere oplossing brengt een nieuw probleem:... | LeiderschapEen winnaar doet dingen, waar een verliezer niet eens over nadenkt. Zo’n cliché dat ik laatst weer ergens las. Het ding met clichés (en ik besef me dat dit een cliché op zichtzelf is), is dat ze waar zijn. Reden temeer om die zin ‘Een winnaar doet dingen, waar een verliezer niet eens over nadenkt’ onder de loep te nemen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Definitie

  Het begint allemaal met de definitie van winnaar en verliezer. In de sport is de winnaar, de speler of het team met de meeste punten. In het dagelijks leven gaat die vlieger voor mij niet op. Voor mij heeft het zijn van een winnaar of verliezer niets te maken met het halen van de hoogste score. Het is een kwestie van mentaliteit; van houding.

  In actie

  Iets wat dan onmiddellijk opvalt in de zin zijn de werkwoorden doen en denken. Een winnaar doet dingen. Met andere woorden: de winnaar is in actie. Het woord winnaar is synoniem voor verantwoordelijk zijn. Een winnaar ziet wat nodig is, erkent dat hij (of zij) daarin iets kan doen, vindt een oplossing en komt in actie. Komt in het doen.

  Piekeren 

  De verliezer wordt gekenmerkt door het denken. Begrijp me goed, er is niets mis met bedenken over wat je doet (of van plan bent te gaan doen). Het gaat mis op het moment, dat het denken het wint van de actie, het doen. Het subtiele verschil tussen denken en nadenken. Het denken staat voor het gebruiken van het verstand. Het nadenken staat voor piekeren, overdenken. Het gaat dieper… misschien wel letterlijk na-denken; na het denken of over-denken; over(nieuw) denken. Als je niet uitkijkt een proces dat repeterend is. 

  Onmogelijk

  Jaren geleden bezocht ik een cabaretvoorstelling van Dolf Jansen. Het was een geweldige avond. Ik weet niet of het volgende citaat uit die voorstelling geheel correct is, maar de boodschap die avond was: Soms moet je iets doen waarvan je denkt “dat kan niet”, om iets te bereiken waarvan je weet “dat is onmogelijk”. Het is een zin die me in de vijf jaar dat ik als ondernemer aan het werk ben, ernorm heeft geholpen.

  Dromen

  De zin appelleert aan de houding van de winnaar. Het vraagt om voorbij het denken te gaan en in actie te komen. Wie weet wat er dan mogelijk is?! Je stoutste dromen komen uit! Het is hier waar de winnaar te vinden is. De echte winnaar is een mens die zijn neus net zo vaak stoot als de verliezer (of vaker) en desondanks kijkt naar wat zijn volgende stap is. "Waar liggen mijn kansen. Wat ga ik doen?!" Ook hier gaat het om de actie: Soms moet je iets doen...

  Het verschil tussen winnaars en de verliezers is hun focus. Een winnaar is niet blind voor de problemen, maar focust op de oplossing. Een verliezer is gefoust op het probleem.

  Failliet

  Winnaars worden niet geboren. Winnaars kiezen voor een houding van verantwoordelijkheid; ze kiezen ervoor ondernemer te zijn van hun eigen leven. Moet je daarvoor zelfstandige worden? Een bedrijf beginnen? Nee, natuurlijk niet. Ondernemer zijn van je eigen leven kun je overal en altijd. En ga je eens failliet, dan begin je opnieuw; gewoon omdat het kan en… omdat je het waard bent!

  Wat ga jij doen, waarvan je denkt “dat kan niet”?!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Iedere oplossing brengt een nieuw probleem:... | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.