person_outline

  Ik zie ik zie wat jij niet ziet

  ik-zie-groen > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | LeiderschapNatuurlijk, ik had er vaak genoeg over gelezen en over horen vertellen maar zo duidelijk had ik ‘m zelf nog nooit onder mijn neus gedrukt gekregen. In trainingen kom ik altijd wel tot nieuwe inzichten en krijg ik genoeg kansen om mijn ideen bij te stellen. Maar deze, nee dit was wel een heel mooi kadootje.

  Afgelopen week mocht ik aanschuiven voor mijn jaarlijkse beoordelingsgesprek. Een moment dat lijkt op een verplicht en officieel nummer, maar in de loop van de jaren steeds meer een mooi moment van reflectie is geworden. En die reflectie, dat was deze keer wel een heel mooie les over mezelf.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het gesprek startte met een uitnodiging om mijn visie op het afgelopen jaar te delen en dat deed ik dan ook. Mijn tijdsbesteding, de terugkerende taken, de incidentele projecten, alle belangrijkste onderwerpen passeerden wel de revue. De successen passeerden even snel de revue, en snel ging ik over naar de onderwerpen waar ik nog mogelijkheden voor groei zag. Enerzijds de punten waar ik zelf tegen mijn grenzen aan liep, en anderzijds de punten waar ik voor de organisatie (of de aansturing daarvan) gemiste kansen zag liggen.

  Op deze manier van kijken, en de inhoud daarvan kreeg ik 2 vragen terug:

  Klopt het wel wat je zegt?

  Een van de onderwerpen waar ik vond dat ik nodig moest verbeteren was delegeren. Ruim een jaar geleden had ik nog de gewoonte alles zelf te willen doen. Omdat ik het zelf (natuurlijk) het beste deed, en omdat ik anderen niet lastig wilde vallen. (zie ook: De missers in mijn leiderschap) Toen ik tot het inzicht kwam dat ik mezelf, anderen en de organisatie waar ik voor werk hier niet mee diende werd dat mijn actiepunt. Als ik zo slecht was in delegeren dan moest ik daar aandacht aan besteden, veel aandacht. Het was dus een persoonlijk verbeterpunt dat “top of mind” was afgelopen jaar. Toen ik het als leerpunt benoemde in het gesprek volgde de vraag: “Klopt dat wel wat je zegt?” Automatisch begon ik met uitleggen (verdedigen) van mijn stelling maar dat werd al snel afgekapt met alle voorbeelden die ik eerder in het gesprek zelf had gegeven. Voorbeelden waar overduidelijk uit bleek dat het delegeren mij tegenwoordig prima afgaat… Kennelijk was mijn beeld over mezelf door de tijd achterhaald icon_smile > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap

  Hoe vaak ben je teruggefloten?

  Een ander onderwerp had betrekking op de snelheid van beslissingen op voorstellen die ik neer had gelegd in het afgelopen jaar. Een punt van kritiek naar factoren buiten mezelf, waar ik hulp bij nodig had. Dacht ik. Ook die werd snel weer op mijn eigen bordje gelegd: “hoe vaak ben je teruggefloten?” Ook daar stapte ik in de valkuil om toe te gaan lichten, te vertellen dat ik genoeg fouten en vergissingen had gemaakt. En opnieuw werd dat snel afgekapt: “hoe vaak hebben we je teruggefloten, dat was de vraag”. En ik moest bekennen, dat was niet gebeurd. Met als conclusie dat ik kennelijk mijn ruimte om zelf te beslissen niet volledig had benut. Ik was keurig binnen de grenzen gebleven. Grenzen die ik overigens nog niet ken omdat ik er nog nooit over heen ben geweest icon_smile > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap .

  Zoals gebruikelijk duurde het even voordat beide boodschappen landden. Pas ‘s avonds viel het kwartje echt. Dit waren nu van die overtuigingen waar ik over gelezen had. Van die overtuigingen die uitsluitend in mijn hoofd een beperking opleggen. Een beperking die in “real life” niet bestaat. Een overtuiging over wat ik wel en niet goed kan (delegeren). Een overtuiging over dat iets buiten mijn eigen mogelijkheden ligt (beslissen). Overtuigingen die zo sterk waren dat ik mezelf er mee identificeerde en ze niet eens meer in twijfel trok.

  Hoe vaak toets jij de overtuigingen waar je heilig in gelooft? De overtuigingen over jezelf, of misschien over je partner, kinderen of medewerkers? Kun je die overtuigingen zelf eigenlijk wel herkennen, of werkt een frisse blik van buitenaf beter?
  En hoe vaak ben jij de spiegel voor anderen om hun overtuiging te toetsen? Of ben je er van overtuigd dat jij dat niet kunt zijn…?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Roy van den Anker > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap
  Geschreven door Roy van den Anker
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Lindsie's Profielfoto > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap
  Lindsie antwoordt op het onderwerp: #891 5 jaren 8 maanden geleden
  Wat ongelooflijk fijn om op deze manier feedback te krijgen en geweldig dat je weer met ons deelt hoe jij de feedback ontvangt. Inderdaad cadeautjes!
  Yvvdu's Profielfoto > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap
  Yvvdu antwoordt op het onderwerp: #890 5 jaren 8 maanden geleden
  Mooi Roy, om dit met ons te delen en die reflectie kan dus iedereen meenemen en zelf in de spiegel gaan kijken. Ik ga mijn overtuigingen ook eens even afpellen en bezien :-) > Ik zie ik zie wat jij niet ziet | Leiderschap. Mooie rol trouwens ook van je leidinggevende!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.