person_outline

  Innerlijke criticus en persoonlijk leiderschap

  Rapunzel_en_het_kwade > Innerlijke criticus en persoonlijk leiderschap | LeiderschapToen ik de website van de Lerende Leiders ontdekte stuurde ik in een spontane en enthousiaste bui een tweet met de vraag of ik een blog mocht aanleveren. Mijn verlangen naar een community met gelijkgestemden en inspiratie was mijn drijfveer tot deze ondoordachte daad. Deze acties leveren vaak het meeste resultaat op!

  Wat gebeurde er direct na het versturen de tweet, allerlei ondermijnende gedachten als ‘wat zullen ze nu wel niet van me denken’, ‘wie wil nou een blog van mij lezen’ en ‘wat stom die actie van me’ namen de overhand. Mijn enthousiasme was omgeslagen in zelftwijfel en mijn stromende energie kreeg de vorm van een dood paard. Toch lees je nu mijn blog en waarschijnlijk is het tot nu toe herkenbaar want deze ‘duivelse’ stemmen hebben we allemaal. Wat zijn die ‘stemmen’ en hoe kun je hier het beste mee omgaan zodat het je leren en het, bijvoorbeeld, schrijven van een blog niet belemmerd.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Die ‘stemmen’ worden ook wel je innerlijke criticus genoemd of wat Freud het super-ego noemde: een combinatie van je geweten en je ideaal-ik (het beeld over hoe je idealiter zou moeten zijn). Je innerlijke criticus is de commentaarstem die zich ongevraagd aandient. Hij slaat een negatieve, strenge en veroordelende toon aan. Het gevaar is dat je zijn oordeel of veroordeling helemaal overneemt en ervaart als ‘waarheid’. Wanneer je bevangen bent door deze stem, kun je verstrikt raken in negatieve en irreële gedachtes en gevoelens.

  Het kwartje viel bij mij toen ik toevallig een paar dagen later de Disney film Rapunzel, de prinses met 20 meter blond haar, aan het kijken was. Op een gegeven moment ontsnapt Rapunzel uit de toren en zingt zij spontaan een lied over haar verlangen naar vrij zijn en haar leven dat nu begint. Vervolgens komt de superego aanval: ‘ik kan niet geloven dat ik dit gedaan heb’, ‘moeder zou woest zijn’ en zie je haar somber voor zich uit kijken. Daarna komt het verlangen en rent zij blij door het gras met de woorden ‘dit is zo leuk. Ik ga nooit meer terug’. Vervolgens komt een superego aanval en ligt ze depressief in het gras:  ik ben een slechte dochter, ik ga terug! Haar redder zegt dan de memorabele woorden: ‘volgens mij ben je een beetje in tweestrijd met jezelf’. Na het versturen van de tweet was ik in tweestrijd met mijn verlangen en geweten en dit ondermijnde mijn creativiteit.

  Hoe herken je dit bij jezelf? Ga in gedachten eens terug naar recente situaties waar je ontevreden over bent of aan iets nieuws begon of buiten je comfort zone wou treden. Schrijf dan op minimaal 10 blocnoteblaadjes de letterlijke tekst die je innerlijke criticus gebruikt. Het kan zijn dat na drie of vier blaadjes je denkt dat je ze wel hebt maar er zijn er vaak veel meer. Observeer maar eens in het dagelijks leven hoe vaak zo’n stemmetje zich aandient. Ongelooflijk, hè!

  Uiteindelijk overwint Rapunzel haar ‘duivelse’ stem, vindt ze haar vrijheid en trouwt ze met haar prins. Het ‘happy end’ zoals we dat graag willen zien bij Disney films. Mij is het gelukt om deze blog te schrijven door juist mijn superego in te zetten. Dat heb ik gedaan door het herkennen dat dit mijn innerlijke criticus is en deze te ontarmen. Maar vooral door vanuit persoonlijk leiderschap de stem er te laten zijn en bewust mijn focus blijven richten op het hier-en-nu en de boodschap die ik met deze blog wil overbrengen.

  Want zoals elke Disney film een moraal heeft (het goede overwint het kwade) heeft deze blog ook een moraal. Misschien is ‘ie al te raden: door het her- en erkennen van je innerlijke criticus blijf je openstaan voor nieuwe ervaringen, doe je eerder datgene waar je goed in bent en leef je naar je eigen kracht en talent.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Miriam Besseling > Innerlijke criticus en persoonlijk leiderschap | Leiderschap
  Geschreven door Miriam Besseling
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Miriam Besseling's Profielfoto > Innerlijke criticus en persoonlijk leiderschap | Leiderschap
  Miriam Besseling antwoordt op het onderwerp: #689 6 jaren 7 maanden geleden
  Dag Franka,

  Wat een fijne en open reactie. Dank je wel! De blog is ook geschreven met de intentie om vanuit mijn ervaring anderen op weg te helpen in hun leren. Maar ook met de bedoeling om van elkaar te leren en zo te lezen geeft het jou weer een duwtje in de goede richting.

  Het her- en erkennen van je innerlijke criticus is een blijvend proces. Hoe meer je deze gaat herkennen, hoe meer rust je ervoor terugkrijgt. Succes! Miriam
  Franka's Profielfoto > Innerlijke criticus en persoonlijk leiderschap | Leiderschap
  Franka antwoordt op het onderwerp: #688 6 jaren 7 maanden geleden
  Voor mij komt dit artikel als een geschenk uit de hemel, ik worstel op dit moment enorm met deze innerlijke criticus en weet niet zo goed hoe deze te omarmen. Ik voel me nu een beetje op de rit gezet.
  Dank daarvoor.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.