person_outline

  Je kunt een ander maar zover brengen als je zelf gekomen bent

  hoe ver kun je gaan > Je kunt een ander maar zover brengen als je... | LeiderschapHet is misschien wel een van mijn grootste frustraties. Mensen lijken te denken dat alles bij mij vanzelf gaat, dat het me in de schoot geworpen wordt of zo. Blijkbaar ziet het er nogal moeiteloos uit wat ik doe. Mensen die me goed kennen, weten wel beter. Ik heb heel wat moeten overwinnen om te komen waar ik nu sta, en ik moet nog elke dag knokken om te doen wat ik doe. En tegelijk is dat mijn grootste kracht!

  In dit blog wil ik wat lessen met jullie delen over kracht, strijd en moeiteloosheid. Ik heb ervaren dat de mooiste mensen de mensen zijn die weten wat strijd is, bij wie alles niet vanzelf ging. En bovendien heb ik ervaren dat juist die mensen in staat zijn om anderen verder te helpen. Omdat je een ander maar zover kunt brengen als je zelf gekomen bent.

  De winst van strijd en moeiten in je leven

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Hoewel het naar mijn idee een natuurlijk gegeven is dat je meer kracht ontwikkelt naarmate je meer pijn en weerstand tegenkomt in je leven (denk maar aan de sport..), vinden we het vaak lastig te accepteren. Niet alleen omdat het ons boos en verdrietig maakt als het leven niet gaat zoals we willen, maar ook omdat we succes lijken te associëren met moeiteloosheid.

  Raar toch? Kijk naar de schaatsers – met name de vrouwen- deze week. Is er een van hen die geen moeilijke keuzes hoefde te maken of forse tegenslagen heeft gekend? Waarom denken wij dan dat succes en prestaties gaan over moeiteloosheid? Is het niet zo dat werkelijk succes vooral wordt bereikt door die strijd? Ik associeer moeiteloosheid persoonlijk vooral met oppervlakkigheid en ik merk dat mensen die nog weinig hebben meegemaakt in hun leven ontzettend verstrikt kunnen raken in wat naar mijn idee triviale zaken zijn als geld, status, uiterlijk en zo meer. Juist de mensen die de strijd durfden of moesten aangaan, werden er vaak beter en sterker door. Vraag ze maar eens!

  Dus koester je strijd! In bijbelse termen heten ze beproevingen, een prachtig woord voor het feit dat soms tegenslagen op je pad gebracht worden die je niet kunt begrijpen, maar waarvan je je later realiseert dat ze je op een heel andere manier hebben laten kijken naar het leven. Dat ze ervoor gezorgd hebben dat je een kracht hebt ontwikkeld die je voorheen niet had. En juist die ervaringen en de kracht die je erdoor ontwikkelde, geeft je de unieke mogelijkheid om anderen in vergelijkbare situaties te helpen. Niet voor niets is ervaringsdeskundigheid booming. Mits je in staat bent met voldoende afstand naar je ervaringen te kijken en de lessen eruit te delen met anderen, is het een expertise waar geen enkele professional aan kan tippen. Je kunt mensen helpen op een manier die niemand anders kan. Omdat je echt weet hoe het is en -heel belangrijk- wat het je kan brengen aan lessen, inzichten en kracht.

  Moeiteloosheid gaat over acceptatie

  Deze week nog, in de aanloop naar onze mooie symposium, moest ik de boodschap verwerken dat mijn beide kinderen te maken hebben met een min of meer chronische beperking. En ik kan je wel vertellen: er is niets ergers dan je kinderen die pijn hebben. Ik zou er boos om kunnen worden, echt eerlijk is het niet zeg maar. En tegelijk: ze zijn mijn grootste bron van inspiratie, en juist door die moeilijke momenten samen worden we alleen maar hechter. Zij zijn nu op 11- en 13-jarige leeftijd al mooie en wijze jonge mensen, van wie ik ontzettend veel leer. En bovendien hebben ze een humor en relativeringsvermogen waar je u tegen zegt, dus een hoop lol hebben we ook :-)

  Door te accepteren wat er op je pad komt, terwijl je het (nog) niet begrijpt, ontwikkel je kracht om door te gaan. Door te momenten te koesteren die je door die pijnlijke ervaringen samen krijgt en anders niet gehad had, ontwikkelen en verdiepen je relaties zich op een manier die je vooraf niet voorzien had.

  Je kunt anderen maar zover brengen als je zelf bent gekomen

  Ik heb het een paar keer meegemaakt in mijn leven: een coach die de diepte van mijn kracht en pijn – want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden- niet kon zien. Het heeft me veel extra moeiten gebracht, want ja je gaat er toch vanuit dat je coach verder is als jij. Als dat niet zo blijkt te zijn, groeit de relatie scheef zonder dat je begrijpt waarom. Pas nu weet ik, wederom door schade en schande geleerd, dat dit kan gebeuren. En sterker nog, naarmate ik meer meemaak en krachtiger word, wordt de kans steeds groter dat dit gebeurt. 

  Dus als je als coach of leider dat eens meemaakt: je hebt moeite om echt te begrijpen wat de ander doormaakt. Je kunt de grootheid van iemands kracht of pijn niet doorgronden. Je merkt dat je goedbedoelde interventies niet landen bij de ander, of iets losmaken dat je niet kunt volgen. Durf dat dan te erkennen! Je bent niet alwetend of alles-begrijpend. Je kunt een ander maar zover als je zelf gekomen bent, of dat nu gaat over de strijd of het succes. Pas als je dat kunt zien en weet van jezelf tot hoever je mensen kunt brengen, ben je echt authentiek en kun je optimaal waarde toevoegen in het leven van anderen. Dat zijn de beste coaches en leiders wat mij betreft.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Je kunt een ander maar zover brengen als je... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Je kunt een ander maar zover brengen als je... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1722 1 jaar 2 weken geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.