person_outline

Ken je je eigen missie ook?

Missie_kernzin > Ken je je eigen missie ook? | leiderschapDe missie van je organisatie ken je waarschijnlijk uit je hoofd. Maar, ken je die van jezelf ook? Hoe ziet jouw eigen missie eruit? Vanaf het moment dat ik Stephen Covey lees, is het voor mij vanzelfsprekend om me hier in te verdiepen. ‘Zet wat je echt belangrijk vindt centraal in je dagelijks leven’, is één van zijn kenmerkende adviezen.

Je missie vernieuwen

Daar ben je eigenlijk nooit mee klaar. Die is namelijk niet vast en onveranderlijk. In de loop van de tijd vraagt je eigen missie en visie om vernieuwing. Ik kwam er dit keer achter, omdat ik het gevoel kreeg dat mijn omgeving de agenda bepaalde. Ik leek steeds minder houvast te hebben bij het maken van keuzes. Er waren zoveel boeiende activiteiten die op mijn pad kwamen en die ik oppakte… Tegelijkertijd groeide het besef, dat het allemaal te veel van het goede was.

Dit keer heeft mijn bezinning wel een half jaar geduurd. Ik sprak erover met mijn coach en met collega's, ik las en schreef er over.

Vanzelfsprekend werkwoord

Ik heb eerst veel stil gestaan bij wat ik wil doen. Wil ik nu verbinden, overtuigen of inspireren? Dat was de richtingsvraag die bij mij voorop stond. Het lukte me niet om als vanzelfsprekend voor één van deze werkwoorden te kiezen. De doorbraak kwam toen ik inzag, dat dat ook niet nodig is...

Waartoe het leidt

Het zijn immers allemaal wat vragen, terwijl het bij je missie juist gaat om de waarom vraag… Waarom wil je verbinden, overtuigen of eventueel inspireren? Waartoe wil je dat dat leidt? Zodra deze vragen op tafel lagen, was het eigenlijk allemaal snel gepiept. Ineens kon ik vrij gemakkelijk aangeven, dat ik krachten van mensen wil versterken. Dat daar iets anders voor nodig is, dan wat momenteel gemeengoed is in onze samenleving.

Mijn missie

Ik wil bijdragen aan een beweging van aandacht voor systemen naar aandacht voor mensen, van wantrouwen naar vertrouwen en van concurrentie naar samen-werking. Ik realiseer me, dat dat op dit moment helemaal niet vanzelfsprekend is. Systemen, wantrouwen en concurrentie zijn nog zeer dominant. Ze vormen nog vaak de hoofdstroom. Uit die overweging volgt mijn missie: ik wil de onderstroom naar de oppervlakte laten komen. Ik hoef dan ook helemaal niet te kiezen tussen verbinden, overtuigen of inspireren. Zo werd me duidelijk. Het zijn immers allemaal acties waarmee ik op mijn eigen manier kan werken aan mijn missie.

missie-dia1 > Ken je je eigen missie ook? | leiderschap

Jouw typerende kernzin

Het formuleren van een kernzin kan je dus helpen bij het komen tot je missie. Het scherpt als het ware je denken over je focus. Je kunt eenvoudig testen of het voor jou werkt. Het gemakkelijkst start je met een werkwoord te kiezen, dat het dichtst bij je ligt met ik er voor. Ik verbind, ik inspireer, ik schep ruimte, ik regel, ik vernieuw, ik verbeter, ik los op, ik organiseer, ik vertel enz...Zodra je één of enkele zinnen gevonden hebt, die heel goed bij jou passen, stel je je de ‘waarom-vraag’. Stel dat zinnen als ‘ik regel’ en ‘ik organiseer’ uitstekend bij jou passen. Bij je missie kom je dan door je de vraag te stellen, waarom je dat doet. Waartoe moet dat regelen en organiseren van jou leiden? Het antwoord op die vraag vormt waarschijnlijk de kern van je missie…

Stoplichttweets

DOEN: maak je eigen missie
ATTENTIE: sta even stil, wanneer je het gevoel krijgt, dat je omgeving je agenda bepaalt
NIET DOEN: wanneer je alsmaar doorgaat zonder in de spiegel te kijken, zie je jezelf niet meer


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn verlangen is om de kracht van mensen te versterken. Hoe doe je dat in situaties, waarin mensen zelf in een complexe omgeving in interactie met anderen keuzes maken? Voor mij is duidelijk, dat dat vraagt om leiderschap, dat verbindend en in presentie is. Simpel weg omdat je daarmee mensen het beste van zichzelf laat geven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het autoritaire - en strijdende domein van leiderschap vormen al jaren de hoofdstroom in de wereld. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen… Zie ook www.leiderschapsdomeinen.nl

Boek ‘Groeien in leiderschap’ vers van de pers
De blogs zijn ontleend aan het boek Groeien in leiderschap. Begin bij jezelf en doe het samen. In dit boek neem ik je mee in de weg die ik gegaan ben. Hoe ik in mijn leiderschap gegroeid ben van controle naar verbinding en presentie. Over mijn vallen en opstaan. Hoe ik ervan leer en geniet. Mijn ervaringen verbind ik met actuele theoretische inzichten. Met praktische handreikingen breng ik je op gedachten waarmee je direct zelf aan de slag kan om je eigen weg te gaan. Om (opnieuw) ambities te kiezen, te oefenen, te leren en te genieten. Het boek kun je hier bestellen.

 

mensindialoog's Profielfoto > Ken je je eigen missie ook? | leiderschap
mensindialoog antwoordt op het onderwerp: #1176 3 jaren 2 weken geleden
Mijn missie staat in het teken van de dialoog. Niet alleen in werk en eigen bedrijf, maar zeker ook in gezin, bij vrienden en zelfs in dagelijkse ontmoetingen.
Luisterend, met respect, nieuwsgierig, op zoek naar meer verbinding en zonder geweld in welke vorm dan ook.
Dit kan alleen maar vanuit wie ik ben, gewoon Joop, in welke context dan ook. Zo ontmoet ik ook de ander(en) zoals ze zijn en niet wat ze voordoen. Zo kan ik ze begrijpen en samen denken, praten en ontwikkelingen mogelijk maken. Main missie met dialoog. Dialoog in het onderwijs een plek kunnen geven op weg naar een meer vreedzame wereld.
Joop
Ruud's Profielfoto > Ken je je eigen missie ook? | leiderschap
Ruud antwoordt op het onderwerp: #1172 3 jaren 4 weken geleden
Nou, komt ie dan :) > Ken je je eigen missie ook? | leiderschap

Persoonlijk mission statement:
"Ik, Ruud van Lent, creëer en inspireer met passie en humor in het hier en nu. Congruent, met respect en in contact, help en beweeg ik mijn gezin, vrienden en omgeving om thuis te komen bij hun essentie / vrij te zijn, Hierbij blijf ik ongebonden verbonden, authentiek: Gewoon Ruud."

Wat is die van jou?

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.