person_outline

  Leiderschap... zo makkelijk kan het niet zijn

  FotoMarsimerik > Leiderschap... zo makkelijk kan het niet zijn | LeiderschapTijdens een seminar over leiderschap worden mij, vanuit een theorie die ik nog niet ken, mooie inzichten aangereikt. Niet alleen de inhoud van het seminar is goed verzorgd. Ook de randvoorwaarden zijn van hoge kwaliteit. Als de dag nog maar net begonnen is, kan ik mijn eerste lessen al in mijn denkbeeldige zak steken.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Goede leider

  Het is een mooie dag! Buiten schijnt de zon en binnen regent het zonnestralen. Het ene inzicht volgt het andere op. In een werkgroep wordt vastgesteld dat een goede leider authentiek is (geloof in jezelf, wees jezelf), helderheid schept over zijn doel (het waar zijn we, vanuit welke visie en welke waarden, naar toe op weg) en komt vanuit menselijkheid (wat heeft de ander van mij nodig, hoe wil ikzelf bejegend worden)

  Eenvoud

  Een van mijn persoonlijke lessen op dit moment in het seminar is om te blijven kiezen voor de eenvoud. Want ik kan een boek volschrijven over leiderschap; wat mensen echt dient is om gewaar te worden van de eenvoud ervan.

  Resultaten

  De procesleider (alsof leiders zich in hokjes laten duwen) van het seminar leest de resultaten van de werkgroep hardop voor. Hij vraagt en krijgt toelichting. Natuurlijk, hiermee kan niemand het oneens zijn: Hij kan dan ook alleen maar instemmen.

  Hij bedankt de spreker van de werkgroep, schuift de flip-over opzij en zegt: “Als je het zo leest, dan is het allemaal heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet.

  Uitroep

  …maar dat is het natuurlijk niet.” het blijft nagalmen in mijn hoofd. Een vloek ontwaart zich in mijn hoofd: “Verdomme! Zo is het natuurlijk wel.” Leiderschap is gewoon doen waar je voor staat. Leiderschap is anderen inspireren, door zelf het voorbeeld te zijn.

  Mijn uitroep staat symbool voor de vloek die over ons heerst; de epidemie – misschien is het zelfs wel een pandemie – van ‘laten we dingen vooral ingewikkeld maken’.

  Voordeel

  De dingen ingewikkeld maken biedt vele voordelen en slechts één nadeel. Een voordeel kan zijn, dat ik een probleem niet alleen hoef op te lossen (of hoef te kunnen oplossen). Een voordeel is dat ik niet in beweging hoef te komen; het is immers ingewikkeld. Een ander voordeel is dat ik mijzelf als deskundige kan verhuren – Ik ben tenslotte zelfstandig ondernemer. En zo zijn er meer voordelen te bedenken, maar een ervan wil ik jou als lezer zeker niet onthouden: Een voordeel is dat als ik zaken ingewikkeld maak en als deskundige kan doorgaan, dat dan wordt mijn ego gestreeld; het is goed voor mijn imago.

  Verval

  Zoals ik al schreef, er is ook een nadeel. In alle eenvoud: door dingen ingewikkeld te maken, los ik niets op. Ik kom niet verder. Het betekent niet dat alles hetzelfde blijft; was dat maar waar. Daar waar ik stil kom te staan heb ik per definitie te maken met achteruitgang! Vergelijk het met fruit dat blijft liggen of… met een relatie die niet lekker loopt: niets doen betekent bederf, verval…

  Les!

  Mijn belangrijkste les in dit seminar werd me geboden door een jonge, startende ondernemer en werd me – en daarin ben hem dankbaar voor – zonder dat hij zich er bewust van was, ingewreven door de (proces-)leider: Houd het simpel!
  Wat overblijft is het ‘hoe doe je dat dan’. Het antwoord daarop is: gewoon aan de slag gaan en de kluwen ontwarren.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Leiderschap... zo makkelijk kan het niet zijn | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Leiderschap... zo makkelijk kan het niet zijn | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1474 3 jaren 10 maanden geleden
  twitter's Profielfoto > Leiderschap... zo makkelijk kan het niet zijn | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1462 3 jaren 10 maanden geleden


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.