person_outline

  Menselijk zijn soft? Ik ben er trots op!

  cirkel samen > Menselijk zijn soft? Ik ben er trots op! | LeiderschapIn mijn gesprekken met opdrachtgevers binnen zakelijke dienstverlening is veelal de opmerking. Goed verhaal Josée, ik ben niet tegen. Maar is het niet wat soft, aandacht voor onze mensen? Is het wel vernieuwend? Welke resultaten kan je noemen? En dan gaf ik een soortgelijk antwoord “Goede vraag; er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat betrokkenheid werkt aan medewerkers – en klantloyaliteit; zelf draai ik te kort mee als trainer om concrete resultaten aan te geven van mijn interventies, graag bouw ik samen met jou aan bewijslast”. Een eerlijk antwoord wat voortkomt uit de vraag en oprechte zorg van de opdrachtgever en mijn eigen achtergrond. Ook ik was onderdeel van dit systeem; bijna twintig jaar heb ik gewerkt met mijn teams en klanten aan concreet resultaat, aan omzet, uren, rendement en andere resultaatgebieden.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Bij het lezen van het artikel op managementsite van Hans Doorenspleet, samen-werken is moeilijk* viel het kwartje, dank Hans! De vraag is weliswaar legitiem, maar geef ik wel het juiste antwoord? Mijn keuze om de focus te verleggen naar bewustwording en ontwikkeling van mensen komt voort uit een diepere overtuiging. Vanuit ervaring heb ik gezien wat het doet met het team en individuele medewerker als zij ruimte en vertrouwen krijgen en veiligheid ervaren vanuit een duidelijke visie en kader. Als je mensen respecteert om wie ze zijn en wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen. Als je aandacht voor ze hebt en de dialoog met hen aangaat vanuit wederzijds respect. Je ziet het zelfvertrouwen groeien en mensen boven zichzelf uitstijgen. En er blijven mensen hangen; ook dat inzicht is ontwikkeling en verdient alle aandacht. Samen werken en leren; het is een feestje voor alle betrokkenen. Ook zelf heb ik ervaren hoe ik gegroeid ben door het vertrouwen te krijgen van mijn manager. En wat een zwarte dagen ik heb gekend toen ik mij als mens mij niet gerespecteerd voelde en de veilige omgeving ver te vinden was. Achteraf leerzaam, en uiteindelijk waardevol in mijn keuzes voor wat ik doe, maar het was verre van fijn (en dan druk ik mij nog zacht uit) volledig onnodig en heeft zeker niet tot resultaat geleid.

  Een klein zijstapje. Mijn dochter Emma (5) leert, vanuit het programma een vreedzame school, dat zij een ander in de waarde moet laten. En heeft daar een prachtig voorbeeld bij: “Mam, ik vond de blauwe jurk niet mooi, en zei tegen haar: hij staat je prachtig, ik hou alleen zelf meer van rood”. Want mam, als ik zeg “ik vind de jurk stom, voelt zij zich verdrietig”. Een ander voorbeeld, in een workshop kreeg ik een dialoog over goedemorgen zeggen. Iets ogenschijnlijks kleins, maar heeft impact als dit niet meer gebeurd. Hoe absurd is dit als je dit onderwerp niet bespreekbaar durft te maken, omdat je wellicht wat “soft” overkomt.

  En daarmee terug naar de kern van mijn verhaal. Op de vraag: welk resultaat kan ik verwachten? volgt een herzien antwoord. Ik zoek het niet meer in een kwantitatieve verdediging, maar juich de menselijke (softe) kant toe. Meer aandacht en hartelijkheid naar elkaar en klanten gaat zeker impact hebben. Wat? Laten we het ervaren, niet alles is meetbaar. Voelt het goed of niet goed of gewoon oneens, ook dat is een keuze. Het is een voorrecht dat wij in een vrij land leven, waar jij en ik een eigen mening kunnen vormen en mogen uitspreken. Wat een geluk, dat wij volop mens mogen zijn. Laten wij het optimale uit onszelf en de ander halen vanuit wederzijds respect. En ik? ik zet al mijn focus en energie op de menselijke kant van de business en ben daar trots op. Het voelt goed om soft te zijn.

  En de ambitie blijft onveranderd, op naar resultaat. Maar niet vanuit kwantitatieve bewijslast, maar vanuit vertrouwen dat hartelijkheid naar je collega, je klant en/of je gast werkt! Er ligt zoveel potentie in elke mens en organisatie. Laten we het ervaren? Doe je mee? Mooi, dank je wel!

  *https://www.managementsite.nl/samenwerken-moeilijk, Naar niet als je mensbewust organiseert


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Josee Blanken > Menselijk zijn soft? Ik ben er trots op! | Leiderschap
  Geschreven door Josee Blanken
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Hans Doorenspleet's Profielfoto > Menselijk zijn soft? Ik ben er trots op! | Leiderschap
  Hans Doorenspleet antwoordt op het onderwerp: #1727 10 maanden 2 dagen geleden
  Wat ontzettend leuk om te lezen dat een stukje van mij jou geholpen heeft! Daar doe ik het voor!
  Vriendelijke groet, Hans
  twitter's Profielfoto > Menselijk zijn soft? Ik ben er trots op! | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1693 1 jaar 11 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.