person_outline

Mensen verbinden op waarden

watvindjij > Mensen verbinden op waarden | leiderschapTerwijl Linda, m’n vriendin, met een jurk de paskamer inschiet bekijk ik een prachtig tas. De eigenaresse van de winkel lijkt verbaasd, totdat Linda de paskamer uitkomt en haar met trots toeroept: “Hij weet wat hij in z’n handen heeft. Hij heeft vroeger ook tassen verkocht.”

Trots

Die trots raakt me. Ik ken Linda pas een jaar of vijf. Het is in 1986 dat ik na mijn stage voor de Middelbare Detailhandelsschool, een jaar blijf hangen bij een speciaalzaak in tassen en koffers. De opmerking – ruim 30 jaar later – zet me aan het denken.

Katalysator

Mijn denken wordt verstoord door een vraag van de eigenaresse van de winkel. “Wat doe je tegenwoordig?” Ik vertel haar over mijn passie om mensen verder te brengen, simpel weg omdat ik geloof dat ‘een betere wereld, begint bij onszelf’. Over hoe ik als een soort een katalysator van toegevoegde waarde wil zijn voor mijn omgeving.

Attachékoffer

In een moment van stilte dat daarna valt, als Linda haar volgende jurk showt, schieten mijn gedachten terug naar 1986. Het is de tijd van de attachékoffer. Directeur, manager of klerk kwamen naar kantoor met een koffertje. Al was het maar voor je pakje brood en je banaan.

Kwaliteitsverschil

Ik zie mezelf weer staan in die winkel. Met klanten kijk ik naar de verschillende attachékoffers. De goedkoopste koffer kost nog net geen 90 gulden. De kwalitatief betere koffers van de marktleiders gaan vanaf 120 gulden over de toonbank. En wat vind ik het moeilijk om mensen 90 gulden neer te laten tellen voor een koffertje dat – in ieder geval in mijn beleving – nog geen 20 gulden waard is. Ik heb mezelf ten doel gesteld, dat ik iedere kant in ieder geval ook het redelijk, kwalitatief betere, alternatief voor te houden.

Belangrijk

Net als in mijn huidige werk ben ik niet bezig mijn mening op te dringen. Ik wil niet vertellen wat de ander moet doen, laat staan hoe. Ik laat zien wat beschikbaar is, welke keuzes er zijn en wat de voor- en nadelen (kunnen) zijn. Die manier van denken is kennelijk in 1986 al aanwezig en nog altijd heel belangrijk voor me.

Intrinsieke waarden

Wat mij als mens drijft zijn mijn waarden. Zo zijn naast kwaliteit, het hebben en bieden van keuzes (vrijheid) voor mij belangrijke waarden. Als deze waarden niet worden vervuld, dan kom ik in de knel. Waarden zijn natuurlijk voor ieder mens belangrijk. Ik zie dat ook keer op keer tijdens een programma dat ik verzorg voor mensen uit het bedrijfsleven. Daar zie ik wat een enorme ruimte mensen ervaren, als ze hun leven leiden vanuit die intrinsieke waarden. 

Wat ik me afvraag… Gebruik jij jouw waarden als een leidraad voor wat je wel en niet wilt doen? Wat zijn jouw intrinsieke waarden eigenlijk: Wat vind je echt belangrijk? En ga je er ook voor?


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn krachtigste wapen als politieagent in de jaren ’80 van de vorige eeuw, was mijn communicatie. Met die les ben ik gaan werken bij een grote belangenbehartiger (NGO). Ik richtte me met project- en programmamanagement vooral op de bedrijfsvoering en werkte in HR. Daarbij ging het vaak om wezenlijke (organisatie-) veranderingen.

Wat ik heb ervaren is dat verandering vaak worden ingezet vanuit ‘wat niet goed gaat’. Voor mij is echter niet het onvermogen, disfunctioneren of bijvoorbeeld een latente houding het uitgangspunt. Juist de kracht die in mensen schuilt vormt de basis voor frisse sparringsessies, scherpe adviezen, gerichte training en coaching. De vraag is dan: Hoe doe je dat? en vervolgens Hoe doe je dat samen?

Dat is precies waar het om draait bij How Company: hoe doen je dingen anders én; 'hoe doe je dat in goed gezelschap; good Company" Als trainer en coach voor How Company werk ik in een team dat herhaaldelijk het CEDEO-keurmerk kreeg, met op alle onderdelen een ongekend hoge klanttevredenheid. En dat met klanten als CoolCat, Philips, Siemens, Jakobs Douwe Egberts, Summa College en Avans Hogeschool. Mijn talent als trainer zet ik graag in als het erom gaat mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Individueel, in teamverband en op organisatieniveau. 


Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.