person_outline

  Mensen verbinden op waarden

  watvindjij > Mensen verbinden op waarden | LeiderschapTerwijl Linda, m’n vriendin, met een jurk de paskamer inschiet bekijk ik een prachtig tas. De eigenaresse van de winkel lijkt verbaasd, totdat Linda de paskamer uitkomt en haar met trots toeroept: “Hij weet wat hij in z’n handen heeft. Hij heeft vroeger ook tassen verkocht.”

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Trots

  Die trots raakt me. Ik ken Linda pas een jaar of vijf. Het is in 1986 dat ik na mijn stage voor de Middelbare Detailhandelsschool, een jaar blijf hangen bij een speciaalzaak in tassen en koffers. De opmerking – ruim 30 jaar later – zet me aan het denken.

  Katalysator

  Mijn denken wordt verstoord door een vraag van de eigenaresse van de winkel. “Wat doe je tegenwoordig?” Ik vertel haar over mijn passie om mensen verder te brengen, simpel weg omdat ik geloof dat ‘een betere wereld, begint bij onszelf’. Over hoe ik als een soort een katalysator van toegevoegde waarde wil zijn voor mijn omgeving.

  Attachékoffer

  In een moment van stilte dat daarna valt, als Linda haar volgende jurk showt, schieten mijn gedachten terug naar 1986. Het is de tijd van de attachékoffer. Directeur, manager of klerk kwamen naar kantoor met een koffertje. Al was het maar voor je pakje brood en je banaan.

  Kwaliteitsverschil

  Ik zie mezelf weer staan in die winkel. Met klanten kijk ik naar de verschillende attachékoffers. De goedkoopste koffer kost nog net geen 90 gulden. De kwalitatief betere koffers van de marktleiders gaan vanaf 120 gulden over de toonbank. En wat vind ik het moeilijk om mensen 90 gulden neer te laten tellen voor een koffertje dat – in ieder geval in mijn beleving – nog geen 20 gulden waard is. Ik heb mezelf ten doel gesteld, dat ik iedere kant in ieder geval ook het redelijk, kwalitatief betere, alternatief voor te houden.

  Belangrijk

  Net als in mijn huidige werk ben ik niet bezig mijn mening op te dringen. Ik wil niet vertellen wat de ander moet doen, laat staan hoe. Ik laat zien wat beschikbaar is, welke keuzes er zijn en wat de voor- en nadelen (kunnen) zijn. Die manier van denken is kennelijk in 1986 al aanwezig en nog altijd heel belangrijk voor me.

  Intrinsieke waarden

  Wat mij als mens drijft zijn mijn waarden. Zo zijn naast kwaliteit, het hebben en bieden van keuzes (vrijheid) voor mij belangrijke waarden. Als deze waarden niet worden vervuld, dan kom ik in de knel. Waarden zijn natuurlijk voor ieder mens belangrijk. Ik zie dat ook keer op keer tijdens een programma dat ik verzorg voor mensen uit het bedrijfsleven. Daar zie ik wat een enorme ruimte mensen ervaren, als ze hun leven leiden vanuit die intrinsieke waarden. 

  Wat ik me afvraag… Gebruik jij jouw waarden als een leidraad voor wat je wel en niet wilt doen? Wat zijn jouw intrinsieke waarden eigenlijk: Wat vind je echt belangrijk? En ga je er ook voor?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Mensen verbinden op waarden | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.