person_outline
 > Mentale hygiëne als basis voor effectiever... | Leiderschap

  Mentale hygiëne als basis voor effectiever leiderschap.

  Goed leiderschap begint bij het meester zijn over jezelf. Over weten wie je bent, hoe je reageert en waarom je dat doet. Over niet perfect zijn, maar daar mee om kunnen gaan. Over weten waar de steun van anderen je kan helpen en wanneer het zelf moet doen.  Over constructief kunnen handelen, goede relaties kunnen onderhouden, je doelen bereiken en het leven leiden dat je wilt leiden.

  Veel inzichten doe je al lerend op in het leven. En daarnaast kun je specifiek tijd en aandacht investeren om jezelf sneller en beter vooruit te helpen Zo leer je niet alleen ‘door schade en schande’, maar ook door informatie, verdieping en zelfreflectie. Veel leiders en mensen die leiding willen hebben over zichzelf en hun leven investeren dan ook in persoonlijke groei en ontwikkeling.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Waarom zou je aan mentale hygiëne doen?

  Met het in de titel genoemde begrip ‘mentale hygiëne’ bedoel ik het schoonhouden van je geest. Net zoals het fijn is om je goed te voelen in je fysieke omgeving, is het prettig als je rust en evenwicht kunt vinden in je hoofd. Die rust in je hoofd is juist belangrijk als je veel aan je hoofd hebt. Als leider heb je ambities en doelen die je samen met anderen wilt realiseren. Je moet dan niet alleen weten wat je zelf doet, maar ook anderen met je mee kunnen nemen.  Dat vraagt een open houding om werkelijk contact te maken met je omgeving en te zien wat er speelt. Om daar flexibel op in te spelen en de juiste interventies te doen. Om het leiderschap te tonen waar de situatie om vraagt.

  Daarvoor is gerichte aandacht en energie nodig. En dan helpt het om je geest niet te vervuilen met gedachten waar je niets aan hebt of die, nog erger, helemaal niet gezond voor je zijn. Je schiet er niets mee op om energie te laten weglekken aan malen over zaken die niet binnen je macht liggen. Je wilt je geestelijke ruimte niet laten innemen door personen die je geen goed doen. Je wilt geen dingen ‘op je nek’ hebben die daar helemaal niet horen. Als je je geest kunt bevrijden van dit soort belemmeringen, kun je hem beter gebruiken voor de dingen die je wel wilt ervaren of bereiken. In je werk als leider, maar net zo goed in je persoonlijke leven.

  Wat is ‘schoon’?

  Schoon is natuurlijk een subjectief begrip. Waar de een gevoelig is voor stof, wil de ander graag altijd heldere ramen hebben. Ook in je hoofd stoort het een je meer dan het ander.  Maar om er niet zo’n bende van maken, dat er geen beginnen meer aan is om het schoon te krijgen, is het goed om in ieder geval een paar belangrijke ‘vervuilers’ aan te pakken.

  Emotie, ratio en lichaam

  Veel belemmerende en nutteloze gedachten zijn emotioneel gestuurd. Iets doet je pijn, je maakt je zorgen, je ego is geraakt en je voelt je beledigd etc.

  De ratio kan je helpen die gedachten minder ruimte te geven. Maar ook lichamelijke inspanning en ontspanning kunnen je hoofd vrijer maken. Het loont om te zoeken naar manieren om de geest te ontspannen en ook lichamelijke fitheid helpt. Wat overigens niet wil zeggen dat je als je ziek bent geen ontspannen hoofd kunt krijgen.

  Bevrijdende gedachten

  Op een andere manier kijken naar hoe je je tot personen en situaties in je leven en werk verhoudt,  kan bevrijdend en ontspannend zijn voor de geest.

  Een paar manieren om je geest fris te houden: 

  • Realiseer je dat jouw gelijk niet meer dan jouw gelijk is. Visies, principes en meningen zijn waardevol en geven houvast en richting, maar ze zijn ook gekleurd door wat jij kunt zien en weten. En niemand, ook jij niet, kan alles weten en zien. Neem je gelijk niet te zwaar en sta open voor bijsturing en aanpassing.
  • Probeer kwaadheid op en teleurstelling in anderen los te laten. Misschien lucht het je op om het een keer te uiten, maar je steeds opnieuw bezighouden met wat anderen je ‘aangedaan’ hebben kost veel negatieve energie en helpt je niet verder. En die ander heeft vaak niet eens last van jouw boze gedachten, maar jijzelf des te meer.
  • Doe niet aan schuldgevoel. Gewoon helemaal niet. Als je naar beste weten en op een eerlijke manier gehandeld hebt in een situatie is dat goed. Ook als het eventueel niet goed uitgepakt is, waren je bedoelingen in orde. Misschien leer je ervan en zou je het een volgende keer anders aanpakken. Dat is constructief, schuldgevoel is dat nooit.
  • Herstel zaken waarvan je echt vindt dat je het ‘fout’ hebt gedaan. Knaagt er iets waarvan je gewoon weet dat je het niet naar beste weten en eerlijk hebt aangepakt? Los het op. Praat het uit, biedt excuses aan, herstel de situatie als dat kan. En laat het dan los.
  • Vergelijk je niet met anderen. Anderen kunnen, doen en hebben andere dingen dan jij. In sommige dingen zijn ze misschien beter af dan jij, in jouw ogen. Maar je weet nooit alles. Achter elke mooie façade of voordeur zit ook pijn, verdriet en leed. Omdat die nu eenmaal bij elk leven horen.
  • Neem de zorgen en problemen van anderen niet over. Help waar het welkom en nuttig is, maar besef ook dat iedereen het uiteindelijk zelf moet doen. Pas ook op dat je niet wegloopt van de dingen die je zelf aan zou moeten gaan en op zou moeten lossen, door het vooral druk te hebben met anderen. Dat is zelfsabotage.
  • Heb reële verwachtingen. Doe je uiterste best om je doelen te bereiken. Maar ben je er ook van bewust als je eisen of verwachtingen niet of nog niet haalbaar zijn. Geef jezelf dan meer tijd, leer nieuwe vaardigheden of verander je strategie. Zelfs een doel opgeven hoeft geen zwaktebod te zijn, als dat betekent dat je bewust een andere keuze maakt. We leven in een maatschappij waarin de nadruk wordt gelegd op ‘meer’ en ‘beter’ en het najagen van dromen en het ontdekken van je passie en talent. Het gaat erom of je de middenweg kunt houden tussen ‘ergens voor gaan’ en je ‘ergens op stuklopen’.
  • Houd op met dingen doen die eigenlijk alleen maar voelen als ‘moeten’. Het helpt vaak al om je af te vragen van wie en waarom je iets eigenlijk moet. Doe iets omdat je het echt wilt, omdat je erachter staat. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’, dat is een hele andere energie.
  • Tegenslag hoort bij het leven. Positief denken is niet altijd meteen een pleister op de wond. Rouwen of verdriet hebben, boosheid en teleurstelling erkennen en de situatie of gebeurtenis proberen te accepteren is vaak een goede start. Vandaar uit kun je kijken hoe je verder wilt en kunt.
  • Niemand is perfect en dat kun je waarschijnlijk goed accepteren van anderen. Waarom zou jij dan wel perfect moeten zijn? Doe wat je kunt, geef het beste van jezelf, dat is altijd goed genoeg.  

  Ontspannende activiteiten

  Naast anders gaan denken over je leven en je werk is ook ontspanning van lichaam en geest belangrijk. Ruim regelmatig tijd in voor jezelf om te herstellen, ervaringen te verwerken, inspiratie op te doen.  Alleen of samen met anderen, net wat je prettig vindt.

  Wat ontspannende activiteiten zijn is persoonlijk. Veel mensen laden op van buiten zijn, sporten, meditatie of je af en toe een paar minuten op je adem concentreren, creatieve activiteiten (iets ‘maken’ van een cake tot een schilderij), allerlei vormen van kunst en cultuur. Ook tijd besteden aan verdieping in en reflectie op je vak of iets anders dat je interesse heeft kan je een ontspannen en voldaan gevoel geven.

  Zelfsabotage

  Hoor je een stem in jezelf zeggen ‘maar dit is allemaal heel moeilijk’, of ‘ja, maar we zijn toch allemaal mensen’ of iets in die aard pas dan op. Natuurlijk is niet alles gemakkelijk en is wellicht niets menselijks je vreemd. Maar pas op dat dit besef niet alleen maar een excuus wordt om je denken niet te veranderen, om te blijven hangen in gedachten  die niet goed voor je zijn en te weinig tijd te besteden aan ontspannende activiteiten. Het mag hoor, lekker blijven zitten waar je zit, maar geef dan gewoon toe aan jezelf dat je daarvoor kiest en  houd jezelf niet voor de gek.

  Vind je het moeilijk om die mentale schoonmaak alleen aan te gaan, maar wil je het wel graag, zoek dan de steun van partner, vriend, familielid of coach. Samen met hen kun je je denkpatronen bekijken en veranderen.

  Omgeving

  Iedereen in je omgeving, privé en werk, heeft uiteindelijk baat bij jouw inspanningen om je geest schoon te houden. Je wordt er minder star door, meer ontspannen en in het moment, minder oordelend en opener naar anderen, waardoor je beter verbinding met hen kunt maken. Aan de andere kant laat je mensen in je omgeving ook in hun waarde door geen verantwoordelijkheden of zorgen van hen over te nemen die ze zelf aan moeten gaan. Dat betekent niet dat je geen compassie hebt, wel dat je mensen respecteert in hun volwassenheid. Juist door dat te doen help je de ander sterker te staan.

  Hiermee geef je jezelf optimaal de ruimte om je energie en talenten te gebruiken om op een effectieve en inspirerende manier leiding te geven, zodat ook anderen uitgedaagd worden het beste van zichzelf in te zetten.

  Foto: Soapy Bubbles - Joy VanBuhler (some rights reserved)


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Marie Christine Kreetz > Mentale hygiëne als basis voor effectiever... | Leiderschap
  Geschreven door Marie Christine Kreetz
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Mentale hygiëne als basis voor effectiever... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1730 9 maanden 1 week geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.