person_outline

  Over dienend en nieuw leiderschap. NIEUW is vaak al heel oud…

  7vragenaugustinus > Over dienend en nieuw leiderschap. NIEUW is... | LeiderschapServant-Leadership

  Als (voormalig) Ambassadeur van de Stichting Greenleaf center for Servant Leadership EUROPE ben ik “streng in de leer” als het gaat over de vraag waar en wanneer DIENEND leiderschap is ontstaan. Professor Paul de Blot noemt de Quakers, Henk Jan Kamsteeg ziet Jezus als DIENEND leider. Hij waste immers de voeten van zijn discipelen.

  In 2013 kreeg ik het boek “7 vragen aan Augustinus” van Professor Paul van Geest en Monic Slingerland in handen. Zij zetten de visie van Augustines zo mooi neer, dat je het idee hebt dat de man net is komen voorrijden in zijn bedrijfswagen en als inleider van een Masterclass Leiderschap bezig is".

  Als je de naam van Augustinus zou vervangen door Marshall Goldsmith of Peter Drucker, zou niemand in de gaten hebben dat de basis van het boek 1600 jaar oud is. Augustinus van Hippo leefde van 354-430. Het boekje is zo actueel, dat je het idee hebt, dat de management goeroe bezig is met het geven van een masterclass over Geluk, Liefde en Vergeving, maar ook de prachtige zin "u hoort het goed: waar we zelf toe DIENEN......"

  In het boekje staat de quote:

  ”Goede leermeesters zijn leiders die maar 1 doel voor ogen hebben: De mensen die onder hen gesteld zijn, in harmonie tot bloei te laten komen opdat zijn op hun beurt kunnen dienen”.

  Ik schreef daarover aan Paul van Geest ”Volgens mij had Robert K. Greenleaf een of meerdere boeken van Augustinus in zijn boekenkast staan”.

  Greenleaf schreef namelijk ”De beste test, welke moeilijk is uit te voeren, is: Worden de mensen terwijl ze gediend worden, gezonder, wijzer, vrijer, autonomer en zelf meer in staat om dienaars te worden”.

  Walk the talk

  Daar had Augustinus 1600 jaar geleden ook moeite mee. Gaf 400 monikken op hun kop omdat ze niet wouden werken om in hun levensonderhoud te voorzien, maar deed dat zelf ook niet...Gelukkig realiseerde hij zich dat zelf. Je bent nooit te oud om te leren...

  Samen met Dr. Inge Nuijten had ik de eer om een artikel te mogen schrijven voor FACTO MEDIABASE. Zie pagina 7,8,9 en 10 van mijn GREENpapaer s.v.p.

  De geschiedenis van Servant-Leadership QUOTE: Servant-Leadership is waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf. Geschriften over onder andere Jezus en geschriften van bijvoorbeeld Socrates, Plato en Benedictus, laten zien dat men ook in vroeger tijden al bekend was met principes die geassocieerd worden met Servant-Leadership. Het was echter pas in 1970 toen Robert Greenleaf de term ‘Servant-Leadership’ formeel introduceerde in het essay ‘De dienaar als leider’.

  Ondergetekende ziet ook in het hierboven gestelde, dat zijn visie ”Robert Greenleaf plakte er het label op” nog steeds klopt.

  Ik realiseer mij echter dat het niet moet gaan over de WIE en WANNEER vraag, maar over de vraag “Wat DOE je er zelf aan”.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Over dienend en nieuw leiderschap. NIEUW is... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.