person_outline

  Parenthood is great practice for leading teams!

  Pian di Venola andere invalshoeken > Parenthood is great practice for leading te... | LeiderschapDe 16-jarige puber – ik begreep uit een boek, dat ik hem beter adolescent kan noemen – die ik af en toe tref in onze gezamenlijke woonomgeving, confronteer ik regelmatig met zijn verantwoordelijkheden. Daarmee doel ik op de ‘afspraken’ die we hebben gemaakt. Ik schrijf het tussen aanhalingstekens, omdat ze feitelijk eenzijdig zijn opgelegd en er dus sprake is van taken en niet van wederzijds overeengekomen doelen; afspraken Als ik er zo over nadenk, is het niet zo gek dat hij zijn verantwoordelijkheden ontloopt.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zo moe van…

  Desondanks zit ik deze puber dus geregeld achter de vodden en… ik word er moe van! Dat besef dat ik er moe van wordt, brengt me tien jaar terug in de tijd. Destijds werkte ik als HR-adviseur en werd ik geconsulteerd door een interim-manager. De goede man had grote moeite met zijn team van bijna twintig professionals. Hij was hard aan het werk om zijn team in het gareel te krijgen en… hij werd er zo moe van! Samen kwamen we met een plan, dat de teamleden meer in verantwoordelijkheid moest brengen. Het werkte! De medewerkers werd duidelijk wat zij konden doen om samen (met minder moeite) meer te bereiken. Menig teamlid koos voor verantwoordelijkheid. Maar eh… die zag er niet per se uit, zoals wij die hadden bedacht.

  Anders

  Verantwoordelijkheid betekende voor één collega bijvoorbeeld, dat zij per direct ontslag nam: “Ik ben erachter gekomen dat ik niet doe waar ik gelukkig van word. Ik stop ermee!” Anderen gingen met elkaar in gesprek en kwamen met een plan om de afdeling te reorganiseren: van onderop! Uit hun midden kozen zij een nieuwe manager en ze verzochten de interim-manager te vertrekken. Hun verantwoordelijkheid zag er echt anders uit, dan wat wij ons vooraf hadden voorgesteld. En toch, na de nodige overleggen besloten zowel de interim-manager als de directeur al snel het plan van het team en de zelfverkozen manager te steunen.

  Nieuwe werkelijkheid

  Het team vloog! Een aantal jaar tegenslag werd opzij geschoven en samen creëerden zij een nieuwe werkelijkheid. Achterover hangen of 'met de voet op de rem rijden' was geen optie. Als het werd geconstateerd, volgde een gesprek over hoe zaken op te lossen. Verantwoordelijkheid, zoals ik het definieer is precies dàt! De bereidheid om in actie te komen, richting een oplossing.

  Oplossingen

  Dat brengt me terug bij onze puber. Als je het hém vraagt, zie ik het allemaal wat te ingewikkeld. En voor de problemen waar hij dan wel tegenaan loopt, heeft hij oplossingen te over. Helaas voor mij, zijn ze vaak niet in lijn met wat ik denk dat goed is voor hem. Maar, wie ben ik om zijn leven te leiden; zijn lessen te trekken. Is dat niet aan hemzelf?! Beter kan ik een voorbeeld nemen aan die interim-manager en de directeur en hem de ruimte geven om zijn eigen verantwoordelijkheid te ontwikkelen! En ja… die ziet er hoogstwaarschijnlijk anders uit dan ik me had kunnen voorstellen; misschien kan ik daar iets van leren!

  Het doet mij denken aan een tweet die mijn collega-trainer Julia Sullivan (https://twitter.com/sullivanjulia) onlangs de wereld instuurde:

  Parenthood is great practice for leading teams ‪#leadership.

  Een van haar vele wijze lessen (uit eigen ervaringen), die ik graag tot mij neem en met jou als lezer van deze blog, deel.

  foto: (c) 2015, Marsimerik Tiel - "Pian di Venola"  andere invalshoeken


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Parenthood is great practice for leading te... | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.