person_outline

  Word Jezelf de Baas - van Wensen naar Willen

  mind > Word Jezelf de Baas - van Wensen naar Willen | LeiderschapVoornemens

  We nemen ons traditioneel rond de jaarwisseling voor om het komende jaar iets te gaan doen of juist te laten. Denk aan bijvoorbeeld meer sporten en minder eten, stoppen met roken of meer sparen enzovoorts.
  Vreemde gewoonte eigenlijk als we ons realiseren dat statistisch gezien het succesgehalte van de meeste van onze voornemens bedroevend laag is.

  De vraag is dan ieder jaar – en eigenlijk bij ieder voornemen - opnieuw hoe het toch komt dat we onze voornemens niet achterwege laten of weten om te zetten in een realiteit – zijn de voornemens of doelen die we stellen te hoog of is onze motivatie, of wilskracht te laag?

  Of ligt het aan gebrek aan inzicht hoe we onze doelen kiezen en proberen te verwezenlijken? In dit artikel zal ik proberen je daar een antwoord op te geven.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

   

  Wat het verschil is tussen wensen en willen?

  Het is een vraag waar de Zwitserse filosoof Peter Bieri (*) een heel praktisch antwoord op heeft gevonden. Bieri stelt namelijk dat we onderscheid moeten maken tussen onze wensen (voornemens) en wat we willen (doelen).

  Wensen zijn belangrijk want die zijn grenzeloos, onbeperkt, zoals in de tijd van magisch denken als kind, toen we nog het idee hadden dat we het centrum van de wereld waren. Hoewel de meesten van ons dat idee niet meer hebben, uitzonderingen daargelaten, zijn die wensen wel gebleven.

  Onze wensen komen voort uit authentieke, essentiële verlangens die we als mens hebben naar warmte, liefde en waardering – denk maar aan de behoeftepiramide van Maslow. Daar is niets mis mee, alleen bij wensen houden we ons niet zo bezig met hun daadwerkelijke realisatie en wat nodig is om ze ook echt tot realiteit te maken.

  Een lastige situatie ontstaat wanneer we gaan proberen om onze wensen in de wereld te realiseren. In principe kunnen we wensen wat we willen – the sky is the limit – en dat maakt wensen en dagdromen ook tot zo’n aangenaam tijdverdrijf. Maar onze ervaring met het realiseren van doelen, met doen wat we willen – is heel anders.


  Beperkingen en mogelijkheden

  Daar ervaren we de weerbarstigheid van wiselende beperkingen en mogelijkheden, zowel in onszelf als in onze omgeving.
  Als we stil staan bij het onderscheid tussen wensen en willen, dan zien we dat een essentieel verschil is dat onze wensen relatief zonder gevolgen zijn – relatief, want dagdromen kost wel tijd en mogelijk bevestigt dat een zelfbeeld wat we eigenlijk niet willen - maar wat we willen heeft altijd gevolgen in onze ervaring en relatie met de wereld.

  Zodra we in beweging komen om te realiseren wat we willen dan heeft dat onmiddellijk consequenties. Simpel gezegd zijn er twee uitersten – we slagen en ervaren voldoening en groeiend zelfvertrouwen, of we slagen niet en ervaren waarschijnlijk teleurstelling en een deuk in ons zelfvertrouwen - en alle varianten daar tussen in.

  Het pleidooi van Bieri, waar ik mij volmondig achter schaar, is onszelf en ons slagingspercentage een dienst te bewijzen door onze wensen niet ongemerkt tot doel te laten worden – wat we vaak doen in onze voornemens – maar heel bewust de afweging te maken welke van onze wensen de moeite waard zijn om te willen, om tot doel te worden.

  Het klinkt heel pragmatisch en dat is het in mijn ervaring ook – het is een concrete vorm om jezelf de baas te zijn - om realistische doelen te stellen met een hoge slagingskans in plaats van irreële wensen met een hoge faalkans. En die laatste categorie wensen zijn nu juist zo verleidelijk is om over te blijven dromen!

  Samengevat > Het is nodig dat we kunnen vaststellen welke doelen echt onze moeite waard zijn om te willen en welke we beter wensen kunnen laten, en dat we vermijden dat we onze wensen ongemerkt gaan willen.

  Neem nu even een moment om stil te staan bij je voornemens voor dit jaar of de komende maanden, en schat eens in hoe groot je de kans acht dat je dat ook voor elkaar gaat krijgen? Zijn dit echt doelen om te willen of kunnen ze beter wensen blijven?


  Hoe kies je doelen die echt je moeite waard zijn?

  In de wenswereld is alles mogelijk en is er altijd nog genoeg tijd om het te gaan doen. Met die worstelen veel mensen, waaronder ikzelf - er is nog genoeg tijd, er komen nog genoeg mogelijkheden, dat hoeft toch niet nu meteen, dat kan later nog et cetera – waarschijnlijk herken je het wel – we noemen het uitstellen.

  Uitstellen van de ervaring van de beperkingen, die het nastreven van een doel onlosmakelijk met zich mee brengt, en het risico dat het niet lukt. En als we naar ons leven kijken dan zullen we zien dat we daar eigenlijk niet zo van houden, van beperkingen en risico op verlies. Toch is het juist dat wat we onder ogen moeten zien om wat we willen te kunnen realiseren.

  Iets willen is je inspannen om het te realiseren, tegenslagen krijgen – die zijn bijna onvermijdelijk, want onmiddellijk en moeiteloos succes blijken een illusie - en dan toch doorgaan. Het vraagt moed, investering en doorzettingsvermogen.


  Lange termijn

  Dus willen wat de moeite waard is, doelen die jouw moeite waard zijn, moeten in ieder geval voldoen aan het criterium dat je bereid bent die investering voor langere tijd te maken. En je bent pas bereid zo’n grote investering te maken in het licht van je beperkingen in tijd en mogelijkheden, als het doel de middelen heiligt, ofwel – als je verwachting over wat het je gaat opleveren belangrijk genoeg is.

  Als je jezelf niet de baas bent en teveel afgeleid wordt door geen zin, faalangst of korte termijn doelen, dan hou je dat niet vol en is de kans groot dat je voortijdig opgeeft.

  En daar hangt dan wel weer een prijskaartje aan – teleurstelling in jezelf, een deuk in je zelfvertrouwen en geloof in je eigen mogelijkheden. Het is niet altijd zo evident en bewust, maar alle kleine en grote mislukkingen tikken wel aan.

  Samengevat > laat alleen die wensen tot willen worden waarvoor je bereid bent om voor langere termijn met je beperkingen en die van de omstandigheden om te gaan.


  De vraag ‘Hoe bepaal je of je succesvol kunt zijn?

  Deze vraag ligt in het verlengde hiervan. Goed aan deze vraag is dat ie de mogelijkheid biedt om voordat we beginnen een inschatting te maken of we dat doel wel moeten willen c.q. wat onze slaag- of faalkans is. In tegenstelling tot populair geloof heeft dit weinig met wilskracht te maken – waarvan je als je niet succesvol bent te weinig zou hebben, en wat dan ook nog eens aan jezelf te wijten is - maar veel meer met helder inzicht in de relatie tussen innerlijke en uiterlijke omstandigheden.

  Innerlijke omstandigheden zijn ondermeer ons zelfbeeld (wie ben ik, wat kan ik, wat mag ik - kan zeerbeperkend zijn), gewoonten, maar ook stressgevoeligheid, vaardigheden, opleiding, doorzettingsvermogen, uiterlijk, enzovoorts.

  Uiterlijke omstandigheden zijn onze diverse relaties met anderen inclusief de netwerken waar we deel van uitmaken (of juist niet), sociaal-economische factoren, vraag en aanbod enzovoorts.

  Stap 1: is om te kijken of mijn innerlijke omstandigheden wel gunstig zijn: Als ik bijvoorbeeld coach of trainer wil worden zijn mijn opleiding, vaardigheden, autoriteit (nee, ik bedoel hier niet autoritair, want dat is juist een contra-indicatie in dit vak) en compassie met het lijden van anderen wel voldoende, en

  Stap 2: zijn de uiterlijke omstandigheden wel gunstig – hoe groot is de coachdichtheid in Nederland, hoe staat het met de vergoedingen en bedrijfsbudgetten voor coaching, is er vraag naar mijn aanbod, kan ik mijn doelgroep bereiken enzovoorts.

  Uiteraard is er een wisselwerking tussen beiden – ik kan bijvoorbeeld wel een goed aanbod hebben (innerlijke omstandigheid) maar er is geen vraag naar in de markt (uiterlijke omstandigheden), of vice versa – er is wel vraag in de markt maar ik heb het niet in huis.

  Samengevat > Bekijk wat er nodig is om je doel te verwezenlijken en kijk of de innerlijke- en uiterlijke omstandigheden gunstig genoeg zijn om het te willen; en als je bijvoorbeeld de innerlijke omstandigheden wil verbeteren door bijscholing of zoiets, of je daar je tijd, geld en moeite echt in wilt en kunt investeren.


  Hoe ga je om met de onvermijdelijke tegenslagen bij het realiseren van je doelen?

  Deze vraag kan op zich natuurlijk al weerstand oproepen, want hoezo zijn obstakels onvermijdelijk? Ze zijn onvermijdelijk omdat we iets tot stand willen brengen wat er nog niet is – en in dat proces krijgen we te maken met innerlijke- en of uiterlijke omstandigheden die vaak niet aansluiten of zelfs ons doel tegenwerken.

  Het grootste potentiële obstakel bij de realisatie van onze doelen zijn we echter zelf, namelijk het geloof dat we over onszelf hebben, beter bekend als ons zelfbeeld. In ons eigen beeld liggen onze beperkingen en mogelijkheden besloten. Als ik diep van binnen bijvoorbeeld geloof dat - 'ik niet OK ben, het mij toch nooit zal lukken, ik minder ben dan anderen, anderen alles beter kunnen, of nooit onzeker zijn' - dan beperkt dat mijn mogelijkheden.

  Het goede nieuws is dat ons zelfbeeld geen feit is maar een geloof. Zoals we allemaal wel ervaren hebben een hardnekkig geloof, maar niettemin een geloof. Ons geloof over onszelf kunnen we veranderen. Maar hoe dan?

  Ons zelfbeeld is waarneembaar en ervaarbaar in onze houding. Onze houding is hoe we omgaan met, of reageren op, zowel onze innerlijke en uiterlijke omstandigheden.
  Een klassieker is het idee dat een optimist zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden zoals de hel nog iets positiefs weet te vinden (lekker warm hier) terwijl de pessimist in het paradijs altijd wel iets negatiefs weet te vinden (goh, saaie boel hier).


  Gebruik je tegenslagen en doe er je voordeel mee!

  In het lojong onderricht in het Tibetaans-Boeddhisme is het streven om juist tegenslagen te gebruiken om jezelf de baas te worden door de omstandigheden als aanleiding voor je reactie te zien maar niet als oorzaak. Als je dat doet dan worden de omstandigheden dienstbaar aan je ontwikkeling en niet zaken die je dwarszitten en weg moeten. Dat is op zich al een hele winst.

  Het is geen recept voor winst, succes en geluk, maar het richt zich op de onderliggende oorzaken van onze subjectieve ervaring van geluk of pech. Het transfomeert onze mentale houding (innerlijke omstandigheden) ten opzichte van onze uiterlijke omstandigheden, eerder dan de illusie te voeden dat we heel veel invloed hebbben op onze uiterlijke omstandigheden. Vrijheid begint bij onze perceptie.

  Samengevat > In hoe je omgaat met tegenslagen zit veel belangrijke informatie over wat jouw aandeel is in het slagen of mislukken in het realiseren van je doelen. Maak er gebruik van!

  > In een volgend artikel ga ik verder in op het Lojong onderricht, haar herkomst, inhoud en dagelijkse toepassing.

  (*) Peter Bieri schreef onder het pseudoniem Pascal Mercier o.a. de populair-filosofische roman "De Nachttrein naar Lissabon."


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ramo de Boer > Word Jezelf de Baas - van Wensen naar Willen | Leiderschap
  Geschreven door Ramo de Boer
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.