person_outline

  Verlos ons van het kwade

  foto marsimerik.nl Pian di Venola > Verlos ons van het kwade | LeiderschapMensen met een rooms-katholieke achtergrond herkennen deze strofe uit ‘het onze Vader’, het gebed dat wij – ook ik kom uit een katholiek nest – leerden bidden. Als jonge jongen had ik geen idee wat ik daarmee zei. Onlangs kreeg het voor mij meer betekenis: kon ik het verbinden met leiderschap; mijn leiderschap.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het kwaad

  Verlos ons van het kwade, anders gezegd; ‘red ons uit de greep van het kwaad’, verondersteld dat het kwaad iets is wat er altijd is. Bijna fysiek. Een interessant en ook wel beangstigend gegeven. Kijkend naar de voorbije week ga ik op zoek naar ‘het kwaad’ en kom heel snel tot de conclusie dat het verbijsterend dichtbij is.

  In de boot genomen

  Ik ben deze week in de wolken, als ik samen met mijn partner Linda, op een geleende sloep door het Groene Hart vaar. Ik geniet met volle teugen van ons samen, de rust, de prachtige natuur en de mooie plaatsjes die we passeren. Ik voel me de koning te rijk.

  Stuurboord

  Als ik net voordat de avond valt voor een brug wil afmeren, komt er een man voorbij fietsen. Hij heeft een glanzende koperen megafoon bij zich en roept iets in onze richting. Het enige wat ik versta is “skiff” en “stuurboord”. Ik begrijp eruit dat een roeiboot mij aan stuurboord wil passeren… fout. De man bedoelde dat ik naar stuurboord moest om de roeier te laten passeren.

  De man op de fiets raakt geïrriteerd. Schreeuwt “Stuurboord zeg ik je!” en “Wat is er niet duidelijk” als Linda hem vriendelijk toeroept dat we hem verkeerd begrepen hebben. Hij blijft morren. En dan opeens roep ik, vanuit irritatie: “Man, relax! Ik heb je gewoon niet begrepen!” Het is olie op het vuur.

  Te pakken

  Ik besluit de man te negeren en toch… uren laten spookt hij nog door m’n hoofd. Het kwaad werkt als een soort vergif. Ik heb het ingenomen en reageer erop. Niet vanuit de oplossing, maar vanuit mijn irritatie. Het heeft me te pakken.

  Oordeel

  Een eenvoudig voorbeeld van een onbelangrijke situatie. Helaas werkt het precies hetzelfde in het groot. Kijk naar wat er gebeurt in de wereld.

  Nog voordat de feiten van wereldschokkende gebeurtenissen bekend zijn, hebben “leiders” hun oordeel. Hun blik op de werkelijkheid, hun mening… Een mening die ze (als waarheid) delen in de media en waarmee ze bijvoorbeeld groepen stigmatiseren, waarmee ze reactie uitlokken, noem maar op. En dan heb ik nog niet over reacties gericht op wraak, de ultieme manier om in de greep van het kwaad te zijn. Het heeft ook hen te pakken.

  Leiderschap

  Leiders staat eerder niet voor niets tussen aanhalingstekens geschreven. Echt leiderschap, zo je wilt Leiderschap met een hoofdletter, betekent bovenal leider zijn van eigen gedachten en eigen handelen om van daaruit anderen te inspireren.

  Oprechtheid

  Betekent het dat een leider nooit in de greep komt van het kwaad?! Nee, natuurlijk niet. Was dat maar waar. Het betekent wel dat een leider vanuit oprechtheid altijd bereid is om te corrigeren; te zeggen dat wat hij (of zij) eerder dacht dat goed, juist, netjes, correct of waar was; daarvan te zeggen: “Ik heb me vergist.” 

  Maar zeg eens eerlijk: hoeveel ruimte bieden wij onze leiders daarvoor? Vinden we dat acceptabel? Vind jij dat acceptabel? Laat staan krachtig?

  Zuigend

  Als ik er zo naar kijk, betekent ‘verlos ons van het kwade’ voor mij: alert blijven op waar ik mezelf laat meezuigen door negativisme, voor mij een symptoom van het vergif dat Kwaad heet. Het begint bij mij! Maar eh… Doe je mee?

  foto: © marsimerik.nl


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Verlos ons van het kwade | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Jeroen_Ogier's Profielfoto > Verlos ons van het kwade | Leiderschap
  Jeroen_Ogier antwoordt op het onderwerp: #1652 2 jaren 6 maanden geleden
  Hi Petra,
  Ik zie je bericht nu pas; mooi! Dankjewel.
  Jeroen
  worldpoet-546's Profielfoto > Verlos ons van het kwade | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1571 3 jaren 1 week geleden
  Jeroen Ogier, I had to turn the Tide.
  I will serve my mission till the end of my life.
  I will Finish the Job.
  Only Goodness Reigns.
  Amen, Petra Hermans

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.