person_outline

Wat bedoel je... Wat is mijn plan?

jeroenbistro > Wat bedoel je... Wat is mijn plan? | leiderschapHeb je al een idee wat je komend weekend gaat doen? Veel mensen hebben daar een redelijk beeld van. Volgende vraag kan zijn: Heb je bij het ‘plannen’ van je weekend ook rekening gehouden met zaken die volgende week of komende maand van belang zijn en waarvoor je je nog moet voorbereiden? Veel mensen denken over dit soort zaken niet of nauwelijks na.

 

Balans

Onlangs had ik een diner in een bistrootje in een Zuid-Hollands provinciestadje. De eigenaar zelf verzorgde de bediening. De man had passie voor zijn vak; vertelde honderduit over zijn ervaring in het restaurantbedrijf. Hij sprak met passie over mooie bedrijven, waar hij balans ervoer: omgeving, restaurant, inrichting, menu etc. alles klopt bij elkaar, met elkaar.

Oubollig

Het laatste wat je van dit – overigens kwalitatief uitstekend – restaurant kon beweren, was dat het in balans was. De inrichting was oubollig, ietwat boers. Daarnaast was een deel van de aanwezige planten waren overduidelijk plastic. De duiding bistro was achterhaald: in de keuken stond een goede, Italiaanse kok.

Discrepantie

In gesprek met de eigenaar vroeg ik hem: “Waar wil je over vijf jaar staan met je bedrijf?” De man verstarde. Hij had werkelijk geen idee. Hij was tevreden. Voorzichtig – het was immers gewoon een gezellige avond en geen coaching – confronteerde ik hem met de discrepantie tussen zijn passie voor mooie restaurantbedrijf en zijn “bistro”.

Zaadje

Het werd een leuk gesprek. Niet verwonderlijk als je de passie van de restaurateur in ogenschouw neemt. Ik hoop dan ook oprecht dat ik tijdens het gesprek een zaadje heb gepland. Simpelweg omdat deze man het waard is om die passie te leven. Het is mijn stellige overtuiging dat hij zijn droomrestaurant kan realiseren. Daarvoor moet hij alleen eerst zijn droom leren kennen.

Omstandigheden

Benjamin Franklin zou eens hebben gezegd: “If you fail to plan, you are planning to fail!” Een waarheid als een koe. Zonder plan worden we geleefd. Dan zijn we afhankelijk van wat er op ons pad komt; wat ons toe valt. De omstandigheden bepalen dan ons leven.

Middelmatigheid

Het is als de restaurateur, die droomt over het ideale restaurant, maar onbewust kiest voor middelmatigheid. Hij neemt nog genoegen met een verouderd restaurant en uitstekende kok – die niet perse bij zijn bistro-concept past – omdat hij die toevallig tegen het lijf loopt.

Afgestraft

In Nederlandse cultuur wordt dromen nogal eens afgestraft. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” wordt er dan gezegd. Maar niemand zou zich door anderen of door zichzelf moeten laten beperken. Diezelfde Benjamin Franklin zou ook eens hebben gezegd: “You may delay, but time will not.” Met andere woorden: Als je weet wat je wilt, dan kom je maar beter in actie, want het leven wacht niet op je!

Leiderschap

Gaan voor je dromen is niet ingewikkeld. Als je eenmaal hebt gekozen wat je wilt, waar je echt voor wilt gaan, dan hoef je alleen nog maar in beweging te komen. Mensen die in beweging komen creëren mooie dingen én zijn een voorbeeld voor anderen. Leiderschap heet dat!


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn krachtigste wapen als politieagent in de jaren ’80 van de vorige eeuw, was mijn communicatie. Met die les ben ik gaan werken bij een grote belangenbehartiger (NGO). Ik richtte me met project- en programmamanagement vooral op de bedrijfsvoering en werkte in HR. Daarbij ging het vaak om wezenlijke (organisatie-) veranderingen.

Wat ik heb ervaren is dat verandering vaak worden ingezet vanuit ‘wat niet goed gaat’. Voor mij is echter niet het onvermogen, disfunctioneren of bijvoorbeeld een latente houding het uitgangspunt. Juist de kracht die in mensen schuilt vormt de basis voor frisse sparringsessies, scherpe adviezen, gerichte training en coaching. De vraag is dan: Hoe doe je dat? en vervolgens Hoe doe je dat samen?

Dat is precies waar het om draait bij How Company: hoe doen je dingen anders én; 'hoe doe je dat in goed gezelschap; good Company" Als trainer en coach voor How Company werk ik in een team dat herhaaldelijk het CEDEO-keurmerk kreeg, met op alle onderdelen een ongekend hoge klanttevredenheid. En dat met klanten als CoolCat, Philips, Siemens, Jakobs Douwe Egberts, Summa College en Avans Hogeschool. Mijn talent als trainer zet ik graag in als het erom gaat mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Individueel, in teamverband en op organisatieniveau. 


Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.

Ook interessant voor jou