person_outline

  Wat bedoel je... Wat is mijn plan?

  jeroenbistro > Wat bedoel je... Wat is mijn plan? | LeiderschapHeb je al een idee wat je komend weekend gaat doen? Veel mensen hebben daar een redelijk beeld van. Volgende vraag kan zijn: Heb je bij het ‘plannen’ van je weekend ook rekening gehouden met zaken die volgende week of komende maand van belang zijn en waarvoor je je nog moet voorbereiden? Veel mensen denken over dit soort zaken niet of nauwelijks na.

   

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Balans

  Onlangs had ik een diner in een bistrootje in een Zuid-Hollands provinciestadje. De eigenaar zelf verzorgde de bediening. De man had passie voor zijn vak; vertelde honderduit over zijn ervaring in het restaurantbedrijf. Hij sprak met passie over mooie bedrijven, waar hij balans ervoer: omgeving, restaurant, inrichting, menu etc. alles klopt bij elkaar, met elkaar.

  Oubollig

  Het laatste wat je van dit – overigens kwalitatief uitstekend – restaurant kon beweren, was dat het in balans was. De inrichting was oubollig, ietwat boers. Daarnaast was een deel van de aanwezige planten waren overduidelijk plastic. De duiding bistro was achterhaald: in de keuken stond een goede, Italiaanse kok.

  Discrepantie

  In gesprek met de eigenaar vroeg ik hem: “Waar wil je over vijf jaar staan met je bedrijf?” De man verstarde. Hij had werkelijk geen idee. Hij was tevreden. Voorzichtig – het was immers gewoon een gezellige avond en geen coaching – confronteerde ik hem met de discrepantie tussen zijn passie voor mooie restaurantbedrijf en zijn “bistro”.

  Zaadje

  Het werd een leuk gesprek. Niet verwonderlijk als je de passie van de restaurateur in ogenschouw neemt. Ik hoop dan ook oprecht dat ik tijdens het gesprek een zaadje heb gepland. Simpelweg omdat deze man het waard is om die passie te leven. Het is mijn stellige overtuiging dat hij zijn droomrestaurant kan realiseren. Daarvoor moet hij alleen eerst zijn droom leren kennen.

  Omstandigheden

  Benjamin Franklin zou eens hebben gezegd: “If you fail to plan, you are planning to fail!” Een waarheid als een koe. Zonder plan worden we geleefd. Dan zijn we afhankelijk van wat er op ons pad komt; wat ons toe valt. De omstandigheden bepalen dan ons leven.

  Middelmatigheid

  Het is als de restaurateur, die droomt over het ideale restaurant, maar onbewust kiest voor middelmatigheid. Hij neemt nog genoegen met een verouderd restaurant en uitstekende kok – die niet perse bij zijn bistro-concept past – omdat hij die toevallig tegen het lijf loopt.

  Afgestraft

  In Nederlandse cultuur wordt dromen nogal eens afgestraft. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” wordt er dan gezegd. Maar niemand zou zich door anderen of door zichzelf moeten laten beperken. Diezelfde Benjamin Franklin zou ook eens hebben gezegd: “You may delay, but time will not.” Met andere woorden: Als je weet wat je wilt, dan kom je maar beter in actie, want het leven wacht niet op je!

  Leiderschap

  Gaan voor je dromen is niet ingewikkeld. Als je eenmaal hebt gekozen wat je wilt, waar je echt voor wilt gaan, dan hoef je alleen nog maar in beweging te komen. Mensen die in beweging komen creëren mooie dingen én zijn een voorbeeld voor anderen. Leiderschap heet dat!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  De Talentwekker > Wat bedoel je... Wat is mijn plan? | Leiderschap
  Geschreven door De Talentwekker
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.