person_outline

  Wat is "aan het werk zijn" nou eigenlijk?

  WorkingOutside > Wat is -aan het werk zijn- nou eigenlijk? | LeiderschapHet gaat steeds meer en vaker over Het Nieuwe Werken, Tijd en Plaats onafhankelijk werken, de balans tussen werk en privé..... Het kan ook allemaal hetzelfde zijn. Daar gaat het nu even niet om.

  Wat ik me afvraag is wat "aan het werk zijn" eigenlijk is. En dat heeft wel degelijk een raakvlak met bovenstaande termen, aangezien er daarbij steeds vanuit gegaan wordt dat je device (laptop, smartphone etc) met je mee gaat en je dus altijd dingen kunt doen.

  Maar is werken dan nog steeds alleen productie? Ik bedoel, het kan toch niet zo zijn dat we alleen aan het werk zijn als we e-mails schrijven en beantwoorden? Of telefoontjes plegen? Of druk vergaderen over hoog oplopende doelstellingen?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Werken is toch ook nadenken over hoe dingen in elkaar grijpen? Je vakliteratuur bijhouden, in de ruimste zin des woord. Een flinke wandeling maken, met je notitie boekje op zak, omdat je dan andere of überhaupt ideeën krijgt. Of voor mijn part een douche nemen, voor de mensen die dat als de beste plek voor geniale invallen beschouwen.

  Of nog gekker; een gesprek voeren over waarom wij doen wat we doen. Met geen ander doel dan dat te onderzoeken. Denken wij daar hetzelfde over? Als collega's en als organisatie. Dat “waarom” kun je zo groot en zo klein maken als je wilt. Het kan gaan over een bepaalde activiteit of over de organisatie als geheel en alles daartussen.

  En wat die balans betreft; Voor mij is werk er altijd. Omdat lezen leren is en er dus vaak aanknopingspunten zijn. Dus dat kan maar zo op zaterdagavond zijn. Omdat nadenken over wat ik bijdraag en hoe ik dat wil doen belangrijk is. Dat daarna bespreken met collega's ook. En dat kan heel goed, soms zelfs liever, buiten kantoor(tijden).

  Toch ervaar ik dat er vaak vreemd naar wordt gekeken. Onbegrip over "werken in het weekend", vraagtekens bij een gesprek waarvan niet bij voorbaat de "deliverables" vaststaan.

  Maar ik kan niet anders. Mijn werk is belangrijk voor mij en is een onderdeel van mijn leven. En daar heb ik er maar één van. Voor mij werkt het gewoon het beste als de zaken door elkaar lopen en als ik af en toe gewoon in mijn hoofd heel hard aan het werk ben. Dat kun je dan misschien niet zien, maar er gebeurd van alles. Dan is een e-mail op zaterdagavond niet raar of vervelend, maar gewoon het moment dat ik een idee kreeg en zin had om dat te delen.

  Het bovenstaande gaat natuurlijk heel erg over mij en mijn kijk op de dingen. Ik weet uit ervaring dat als je binnen de context van een organisatie werkt, je nooit volledig vrij bent in je doen en laten.

  Dat heeft twee kanten; ik ben collega en ik ben (of eigenlijk was) leidinggevende. In het eerste geval gaat het wat mij betreft over dienend zijn aan mezelf binnen de ruimte die er is. Veel dingen spelen zich af gedurende kantoortijd en daar wil en zal ik me niet aan onttrekken. Maar binnen de ruimte die er is zal ik zoeken naar de voor mij goede mix. Ik weet dat ik dat als prettig ervaar en voor soms gewoon nodig heb. Het te overwinnen gevoel was voor mij ”wat zullen ze wel niet denken dan”. Want met de moderne technologie weet iedereen altijd van iedereen of ze ”online” zijn of niet. Overigens denk ik bijna nooit van iemand ”waarom ben je niet online?”, dus waarom zouden anderen dat wel over mij denken?

  In mijn rol als leidinggevende geldt natuurlijk hetzelfde als voor het collegiale aspect, maar als dienend leider hoort daar voor mij ook bij dat ik mensen stimuleer om de voor hen juiste mix te vinden. Dat is lastig. Niet alleen door de zeer hardnekkige dogma’s, maar ook omdat ik nooit volledig zicht heb op het leven van de ander. Ik heb dus altijd geprobeerd stimulerend te zijn op het gebied van leren. Door duidelijk aan te geven dat werk gerelateerd lezen bijvoorbeeld heel goed ”in de baas zijn tijd” kan. En voor wat betreft de tijdsindeling ben ik steeds uitgegaan van goede afspraken over het werk dat er te doen was en verder te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van ieder. Dat vertrouwen is in al die tijd slechts één maal geschaad. Ik heb ervaren dat mensen het prettig vinden als ze zelf verantwoordelijkheid dragen over hun tijdsindeling en dat dat over het algemeen vaker een stapje extra tot gevolg heeft dan “de kantjes er vanaf lopen”. Dus ik durf te stellen dat de betrokkenheid er op vooruit gaat.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Lindsie van der Horst > Wat is -aan het werk zijn- nou eigenlijk? | Leiderschap
  Geschreven door Lindsie van der Horst
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Bert Bloem's Profielfoto > Wat is -aan het werk zijn- nou eigenlijk? | Leiderschap
  Bert Bloem antwoordt op het onderwerp: #666 6 jaren 6 maanden geleden
  Aan het werk, is leven. Net als slapen, sporten, enz Een natuurlijk onderdeel van dag-,week-,maand-, jaarritme. Inspannend, uitdagend, inspirerend, ontladend. Soms met tegenzin, altijd gemotiveerd.
  Tijd en plaats onafhankelijk. Altijd bezig, maar voelt niet als werk. Alleen en samen. Aan het werk of bezig met wat me boeit en bezighoudt....
  Ideemajeur's Profielfoto > Wat is -aan het werk zijn- nou eigenlijk? | Leiderschap
  Ideemajeur antwoordt op het onderwerp: #665 6 jaren 6 maanden geleden
  Wat is aan het werk zijn?

  Aan het werk zijn staat voor mij gelijk aan beweging, beweging in mijn hoofd of letterlijk beweging van mijn lichaam. Brainstormen over hoe ik op een andere wijze medewerkers kan aansturen of doelen kan stellen. Dit kan lopend, op de fiets of thuis op de bank met een kop koffie.
  Ik heb dan geen letterlijke productie, maak geen gebruik van laptop etc.
  Ik label dit als “werk” en kan je vertellen dat dit prettig is.
  Het zou best zo kunnen zijn dat de term “aan het werk zijn” zo subjectief is geworden dat we met elkaar niet meer goed weten waar we over spreken.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.