person_outline

  Zo maak je je eigen profiel

  profiel-01 > Zo maak je je eigen profiel | LeiderschapLaat jezelf zien!

  Wanneer je je Curriculum Vitae (CV) maakt, dreigt een grote valkuil. Je gaat trouw opschrijven, wat je allemaal gedaan hebt en doet. Maar je laat na aan te geven wie jezelf bent. Een CV is daar eigenlijk ook het verkeerde instrument voor. Letterlijk staat het voor ‘levensloop’. Dat is toch vooral terugkijken. Daarom kun je beter kiezen voor een profiel in plaats van een CV. Of je nu aan het solliciteren bent of niet, werken aan je profiel leidt altijd weer opnieuw tot zelfreflectie en focus.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  In een CV ontbreekt vaak het hart

  Regelmatig krijg ik de vraag om een reactie te geven op een CV. Vrijwel altijd is het een opsomming van wat iemand in de loop der jaren gedaan heeft. Soms staan er nog opmerkelijke resultaten bij. Een vermelding van competenties en hobby’s completeert het geheel. Vaak heel indrukwekkend, maar toch… In een dergelijk CV ontbreekt een hart.

  Begin met je verlangen

  Mijn advies is steevast om te beginnen met je verlangen te benoemen. Waar wil jij je specifiek voor inzetten? Welke unieke betekenis kun je hebben? Welke bijdrage lever je aan een andere wereld voor welke mensen? Kortom: waar word je warm van en wil jij voor gaan? Door dat te benoemen geef je focus. Al het andere wat je in je profiel benoemt, staat feitelijk in dienst van dit verlangen.

  Je belangrijkste lessen

  Dat geldt op de eerste plaats natuurlijk voor je ervaring. Zodra je je verlangen benoemd hebt, maak je een selectie uit je levensloop aan ervaringen (CV…). Je benoemt die ervaringen, die passen bij dat verlangen. Vervolgens geef je hier betekenis aan door de belangrijkste lessen te vermelden, die je trekt uit je ervaring en expertise.

  profiel-02 > Zo maak je je eigen profiel | Leiderschap

  Iedereen raken

  Dan heb je de basis klaar. Het is de bekende drieslag van het enneagram: hart, buik en hoofd. Eerst benoem je je verlangen. Dat is invalshoek van het hart. Vervolgens vertel je wat je gedaan hebt. Dat is de benadering vanuit de buik. Je voegt de optiek van het hoofd hier aan toe door je reflectie hierop te geven. Met deze drieslag zorg je niet alleen dat je compleet bent. Je bereikt daarmee ook alle lezers van je profiel veel en veel beter. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen voorkeur. Bij de één is het hart dominant, bij de ander het hoofd of de buik. Door aandacht te geven aan deze drie invalshoeken raak je iedereen.

  Wat ga je doen en wat levert het op

  Het kan zijn, dat je je profiel voor een specifieke situatie schrijft. Je wilt bijvoorbeeld solliciteren. Het is dan goed om deze basis aan te vullen. Dat kun je het beste doen door concreet in je beoogde rol te kruipen en aan te geven hoe je van dienst bent. Je geeft dan aan wat je gaat doen en wat dat oplevert. Toen George Clooney aan het begin van zijn carrière stond, betekende deze benadering zijn doorbraak. Door duidelijk te maken waarom hij de juiste persoon zou zijn, haalde hij zijn eerste opdrachten binnen.

  profiel-03 > Zo maak je je eigen profiel | Leiderschap

  Waar je energie van krijgt

  Tot slot maak je duidelijk wat je van de ander verwacht. Maak helder in welke omgeving je excelleert en waar jij energie van krijgt. Klaar is Kees. Het lijkt eenvoudig, maar in werkelijkheid is het dat niet.

  Martin Luther King

  Je maakt namelijk tien keer gemakkelijker een CV dan een profiel. Dat komt, omdat zo’n profiel om zelfreflectie vraagt. Het vergt ook, dat je je eigen opvattingen over jezelf toetst bij anderen. Het kan dan best confronterend zijn. Het voelt vaak ook wat ongemakkelijk om je verlangen op te schrijven. Wereldleiders, zoals Nelson Mandela en Martin Luther King, waren er groots in. Hoe zeer we hen ook waarderen, het voelt vaak wat ongemakkelijk om dat zelf ook te doen.

  Nelson Mandela

  Zelf vind ik het gedicht van Marianne Williamson, dat Mandela voorlas tijdens zijn inauguratie als president van Zuid-Afrika, een geweldige bron van inspiratie.

  Stralen als kinderen

  Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
  Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

  Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.
  We vragen ons wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?

  Maar wie ben je om dat niet te zijn?
  Je bent een kind van God.
  Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
  Er is niets verlichts aan je klein te maken, opdat andere mensen
  zich bij jou onzeker zullen voelen.

  We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
  We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren.
  Die is niet alleen maar in sommigen van ons.
  Die is in iedereen!

  En als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust
  andere mensen toestemming hetzelfde te doen.
  Als wij van onze angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

  Uit: Stralen als kinderen, Marianne Williamson

  Laat jezelf zien

  Ik heb ook veel steun gehad aan twee prachtig vorm gegeven boekjes van Judith Webber: ‘Laat jezelf zien’ en ‘Kies en ze kiezen jou’. Ze vertelt heel persoonlijk over haar eigen leven en lessen. Met concrete tips en voorbeelden inspireert ze om uit de schulp te kruipen.

  Zelf aan de slag

  Wil je zelf aan de slag, gebruik dan het schema. Nadat je je eigen unieke speerpunten hebt ingevuld, kun je er een document van maken. Mijn ervaring is, dat het een kwestie van boetseren is, van doen en weer aanpassen. Steeds weer opnieuw. Stap voor stap leidt het dan tot het profiel, waar jij je goed bij voelt. Mijn eigen profiel heb ik verbonden aan LinkedIn. Je kunt het eventueel hier bekijken.

  Stoplichttweets

  Doen:        Maak je eigen profiel
  Attentie:    Wanneer je verlangen naar de achtergrond gaat
  Niet doen:  Je CV pimpen met nog meer functies en resultaten


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  frans wilms > Zo maak je je eigen profiel | Leiderschap
  Geschreven door frans wilms
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Judith Webber's Profielfoto > Zo maak je je eigen profiel | Leiderschap
  Judith Webber antwoordt op het onderwerp: #1663 2 jaren 4 maanden geleden
  Wat leuk Frans dat je zo enthousiast bent over m'n eerste twee boeken, ik ben het natuurlijk roerend eens met je artikel! Laat jezelf zien is m'n handelsmerk!
  roderick's Profielfoto > Zo maak je je eigen profiel | Leiderschap
  roderick antwoordt op het onderwerp: #1348 4 jaren 2 maanden geleden
  Frans,
  Dank je voor dit mooie stukje. Ik werk in een organisatie waarbij ik hetgeen jij beschrijft heel sterk mis: systeemwereld ipv leefwereld. Dan is het altijd goed om weer even te horen dat er mensen zijn die ongeveer hetzelfde gedachtengoed hebben.

  Groet
  Roderick

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.