person_outline

  Belange(n)loos besluiten in de politiek, bestaat dat?

  mandela quote rise above circumstances > Belange(n)loos besluiten in de politiek, be... | LeiderschapZou je ook wel eens willen dat politici besluiten zouden nemen puur op grond van inhoudelijke argumenten en waarden? Gewoon omdat het juist is, rechtvaardig of sociaal? Dat ze niet gedreven werden door persoonlijke en economische belangen

  Maar kan dat eigenlijk wel? Kun je met een besluit ook niet iemands belang dienen? Ik denk van niet. Een besluit dient, bedoeld of onbedoeld, altijd iemands belang. Het belang van een bedrijf, een sociale partner, van de politieke partij of de persoon zelf. En bovendien wil het gros van de mensen het niet. Ze willen politici die opkomen voor hun belang, of dat nu gaat om ruimtelijke zaken, of om de beschikbaarheid van zorg. En dat maakt politiek ook zo geweldig ingewikkeld: de juiste beslissingen nemen in een continu krachtenveld van vaak tegengestelde belangen. Met de wetenschap dat de “juiste beslissing” je wel eens stemmen kan kosten bij de volgende verkiezingen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Politici gedreven door idealen

  Afgelopen vrijdag sprak ik op de She Speaks inspiratiedag over Lef in de Politiek. Over dat ik eigenlijk als kind al voelde dat ik op de wereld ben gezet om iets te veranderen, om te strijden tegen onrechtvaardigheid. En dat dit ook heden ten dage nog altijd mijn drijfveer is. Natuurlijk, ik maak ook mijn afwegingen. En ik ben me terdege bewust van alle verschillende belangen. Maar ten diepste word ik gedreven door idealen, en dat maakt me minder vatbaar voor andere zaken. Zoals een van de vrouwen uit het publiek na mijn lezing tegen me zei: “alsof je hersens andere prikkels verminderd binnen laten komen als je zo gedreven wordt door idealen.” Dat zou het best kunnen zijn.

  Soms, en dat wil ik ook wel eerlijk bekennen, zou het namelijk best handig zijn als je gemakkelijk over je idealen kunt stappen en pragmatisch kunt inspelen op alle verschillende belangen. Maar dat is niet wie ik ben, dat wist ik al voor ik de politiek in ging. En dus lukt het me ook niet zo best, al zou ik willen. Gefocust zijn op je ideaal en daaraan vasthouden is namelijk verdacht in de politiek. Dan heb je vast een ander belang….

  “Wat heb je nodig als je als vrouw de politiek in wil?” werd me gevraagd. Mijn eerste reactie: “Idealen en een olifantenhuid”. Natuurlijk zijn wat bijkomende vaardigheden en kennis ook bijzonder handig, maar misschien is dit wel de essentie van waardengedreven politiek. In ieder geval helpt het bij belangeloos besluiten.

  Besluitvorming in de politiek

  Belangeloos besluiten kan wel in de politiek!

  We constateerden al dat belangenloos besluiten niet bestaat. Je dient altijd een belang, of je nu wilt of niet. En dat geeft ook niet, zolang je er niet door gedreven wordt. Wat wel kan, is belangeloos besluiten. Beslissingen nemen waar je als politicus geen directe winst uithaalt. Beslissingen die je neemt vanuit de intrinsieke motivatie dat iets juist is om te doen.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Belange(n)loos besluiten in de politiek, be... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Hetteke's Profielfoto > Belange(n)loos besluiten in de politiek, be... | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1506 3 jaren 8 maanden geleden
  Tja, Rianca, het zou mooi zijn als politici belangeloos besluiten nemen, gebaseerd op de waarden waarop ze zijn gekozen. Want dat is uiteindelijk, naar mijn idee, hoe het zou moeten werken in ons dualistisch bestel.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.