person_outline

  De afrekencultuur in de politiek

  NelsonMandelaforgiving > De afrekencultuur in de politiek | LeiderschapWanneer het grondig fout gaat, en dat gebeurt met enige regelmaat in de politiek helaas, is de eerste reactie is vaak een menselijke: we zoeken een zondebok. We willen dat er afgerekend wordt. Waarom? Omdat het ons helpt uiting te geven aan onze emoties van boosheid en verbijstering. Omdat ons politiek-bestuurlijk systeem zo in elkaar zit. Omdat het overzichtelijk is als een of enkele mensen als boosdoener worden aangewezen en de consequenties dragen. Maar lost het de problemen op? Zeker niet. Integendeel, een afrekencultuur staat een lerende organisatie en verandermindset in de weg. Om werkelijk te kunnen veranderen, moet je mogen leren, ruimte krijgen. Als je zo’n verandering begint met een afrekening, welk signaal straal je dan uit? Je moet veranderen, anders rekenen we met je af? Een natuurlijke reactie, maar weinig effectief. Het verlamt mensen en nodigt ze niet uit tot leren.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  De vraag die wat mij betreft altijd voorop zou moeten staan, is wat er nodig is om de problemen op te lossen. Als de oorzaak van de problemen zitten in het zichtbaar disfunctioneren van een enkele persoon, kan het helpen om die persoon te vervangen. Maar dat is maar zelden het geval. Als er een systeemprobleem is, is er iets anders nodig. Een systeemprobleem bestaat namelijk bij een –soms jarenlange- actieve of passieve bijdrage van velen. En los je dus niet op met het vervangen van een enkele bestuurder. Dat is ook teveel eer trouwens. Een van mijn Facebookcontacten noemde het gemakkelijk, en in zekere zin ben ik met haar eens. Het is soms gemakkelijker om te gaan dan om te blijven en de problemen op te lossen. Eigenlijk zouden we dat vaker van bestuurders moeten verwachten, en ze eraan houden. Als er dan geen beterschap komt, kun je altijd nog afrekenen….

  Neem nu het PGB debacle of de problemen in de thuiszorg. Als we Van Rijn wegsturen, lossen de problemen zich dan op? Lijkt me niet. Wat me wel fijn en passend lijkt, is dat Van Rijn erkent dat er iets fundamenteel fout zit in het systeem, en dat we slimme en innovatieve geesten nodig hebben om het op te lossen. En dat hij er werk van maakt om te bouwen aan een nieuw systeem, in plaats van krampachtig de boel in stand te houden en her en der wat pleisters te plakken of een enkele financiële injectie te geven. Een growth mindset hebben we nodig, en een “not yet” mentaliteit. De wetenschap dat het anders kan en mag, dat je niet faalt als je terugkomt op je besluit. De wetenschap dat wanneer zaken nog niet lukken we de mogelijkheid hebben om ze te verbeteren. We hulp mogen vragen en niet gelijk als incompetent worden gezien. En niet in een hoekje hoeven kruipen omdat we anders genadeloos afgestraft worden. We hebben een lerende (politieke) organisatie nodig waarin openheid en vertrouwen voorop staat.

  Een systeem kan alleen blijven bestaan, omdat we het met zijn allen in stand houden. Natuurlijk zijn sommigen daarin meer verantwoordelijk dan een ander. Maar we hebben er allemaal aan bijgedragen, actief of passief. Ook een afrekencultuur houdt de achterkamertjespolitiek in stand en zorgt voor een gebrek aan openheid. Als we met ons met zijn allen richten op de verandering van het systeem, en bestuurders zichzelf maar ook ons verantwoordelijk maken en zich lerend opstellen, kunnen we misschien samenbewust echt werken aan een systeemverandering die werkt.

  Het geheim van verandering is focus, niet op vechten tegen het oude, maar op bouwen aan het nieuwe - Socrates


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > De afrekencultuur in de politiek | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > De afrekencultuur in de politiek | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1492 3 jaren 8 maanden geleden
  twitter's Profielfoto > De afrekencultuur in de politiek | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1479 3 jaren 9 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.